Razgovori ka stabilizaciji ili novoj krizi?

Za subotu je planiran razgovor Krivokapića sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i GP URA Dritanom Abazovićem, potvrđeno je “Vijestima”

15184 pregleda 101 reakcija 12 komentar(a)
Svi imaju svoje vizije rekonstrukcije: Sa ranijih dogovora, Foto: Luka Zekovic
Svi imaju svoje vizije rekonstrukcije: Sa ranijih dogovora, Foto: Luka Zekovic

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević prvi će danas sa premijerom Zdravkom Krivokapićem razmijeniti argumente, odnosno iznijeti predloge oko toga kako treba da izgleda “ojačana” Vlada i gdje vide pozicije svojih partija u njoj.

Nakon najava rekonstrukcije Vlade, Krivokapić danas počinje i zvanične odvojene razgovore sa liderima parlamentarne većine o tome, a prvi na spisku su upravo Mandić, a potom Knežević. Planirano je da se danas sretne i sa liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, zatim šefom kluba Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, liderima Prave, Radničke i Ujedinjene Crne Gore Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i Goranom Danilovićem. Svi oni činili su koaliciju “Za budućnost Crne Gore” čiji je premijer bio nosilac liste na parlamentarnim izborima.

Za subotu je planiran razgovor Krivokapića sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i GP URA Dritanom Abazovićem, potvrđeno je “Vijestima”.

Stavovi partija uglavnom su poznati, DF i Demokrate smatraju da im pripada mjesto u Vladi, iako Demokrate uglavnom nisu otvoreno insistirale na tome. Te partije uglavnom su se pozicionirale “po dubini” nakon parlamentarnih izbora.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je za Javni servis da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine, te da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada poštovati sporazum koji je prethodio njenom izglasavanju.

Najviši zvaničnici GP URA ponovili su više puta da su za razgovore o rekonstrukciji i da smatraju da Vlada treba da ostane ekspertska. Glavni odbor GP URA koji će donijeti konačan stav oko rekonstrukcije očekuje se naredne sedmice. Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić potvrdio je “Vijestima” da će se oni odazvati pozivu premijera.

Pored najave Krivokapića da će biti podijeljeni pojedini resori u njegovom kabinetu tokom pregovora o rekonstrukciji, u opciji je nekoliko ideja o mogućem raspletu. Tako recimo postoji ona koju preferira DF da se oni sa Demokratama, manjinama, ali i SDP-om dogovore o novoj Vladu u kojoj ne bi bilo GP URA, ali ni sadašnjeg premijera. Do sada takve spremnosti nije bilo iz manjinskih partija, ali ni SDP-a.

URA takođe razmatra verziju da u slučaju insistiranja na političkoj vladi, ona zatraži mjesto premijera koje ne mora pripasti Abazoviću.

Predsjednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen je komentarišući mogućnost ulaska Fronta u Vladu izrazila očekivanje da će to biti partije koje baštine temeljne vrijednosti EU.

Bonus video: