DPS: Vlada i MPNKS će gurnuti sportiste niz liticu do koje su ih doveli

Navode da je u početku jedini krivac bila Uprava za sport i mlade, a da sada vide da se zbog potrebe da se smanje tenzije sa nekim političkim akterima u susret najavljenoj rekonstrukciji Vlade, naknadnom pameću, krivci traže i u redovima ranijih organa nadležnih za oblast sporta

2330 pregleda 7 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Kada već Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta nije bilo u stanju da izmijeni zakonski tekst, smatrali smo da barem neće opstruirati naš pokušaj da nađemo rješenje za situaciju u koju su doveli crnogorske sportiste, da li namjerno ili neznanjem, vrijeme će pokazati, navodi se u saopštenju Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni tvrde da je ministarstvo na čijem je čelu Vesna Bratić nastavilo sa prebacivanjem odgovornosti sa sebe, "ne prepoznavši činjenicu da su već godinu dana tu gdje jesu i da su imali sve vrijeme ovoga svijeta da spasu situaciju, jer je WADA poslala zvaničan prijedlog sankcija 15. septembra 2021. dakle skoro godinu dana nakon formiranja ove Vlade".

Navode da je u početku jedini krivac bila Uprava za sport i mlade, a da sada vide da se zbog potrebe da se smanje tenzije sa nekim političkim akterima u susret najavljenoj rekonstrukciji Vlade, naknadnom pameću, krivci traže i u redovima ranijih organa nadležnih za oblast sporta.

Dodaju da im je, u skladu sa društvenom odgovornošću, nevezano za to da li su dio vlasti i ovog puta interes i javno dobro države u prvom planu zbog čega su kako navode u skupštinsku proceduru predali Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

"Te na taj način završili posao koji MPNKS nije bilo u stanju da uradi već punih devet mjeseci. Isti prijedlog smo dostavili i Komisiji za antidoping iz koje smo dobili informaciju da je proslijeđen nadležnim tijelima WADE. Od nadležnih smo očekivali da prepoznaju bitnost momenta i na osnovu toga da Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo pruži podršku, jer smo vjerovali da je i njima želja da se ovaj posao završi u najkraćem roku. Međutim, umjesto toga dobili smo jako neprofesionalni odnos koji ima za cilj utrkivanje sa nama, uz ozbiljne opstrukcije prema Svjetskoj antidoping agenciji, o čemu smo takođe obaviješteni. Tako neozbiljan pristup MPNKS i Vlade Crne Gore samo će gurnuti naše sportiste niz liticu do koje su ih i doveli, a Crnu Goru pozicionirati kao crnu tačku na sportskoj mapi", kazali su iz DPS-a.

Poručili su da neće odustati od borbe za čast crnogorskog sporta i dostojanstvo sportista koji su ponos svih građana i da će svim pravnim sredstvima nastaviti da insistiramo, a na kraju i omogućti da crnogorska zastava kao do sada i dalje bude predstavljana na brojnim međunarodnim takmičenjima od strane svojevrsnih ambasadora i promotera sporta, koji čini najjači brend države.

Bonus video: