napad na dubrovnik najbolje svjedočanstvo zlog vremena

Vujović: DPS najodgovorniji što nije zaživjelo suočavanje sa ratnom prošlošću

Generalni sekretar SDP-a upozorava da su nikad vitalnije političke snage koje se još nisu odrekle politike u čije ime se uništavao Dubrovnik

6572 pregleda 10 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori nikada do kraja nije zaživio proces istinskog suočavanja sa ratnom prošlošću, za šta najveću odgovornost snosi Demokratska partija socijalista (DPS) upravo zbog njihove tadašnje politike, kazao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Danas se obilježava 30 godina od početka agresije Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Dubrovnik sa teritorije Crne Gore u kojoj je, podsjeća Vujović, izgubljeno 165 mladih crnogorskih života i oduzeto stotine hrvatskih. Vujović je kazao da će ta vojna operacija tamnim slovima biti obilježena u crnogorskoj istoriji.

"Ovaj sraman pohod na naše susjede je najbolje svjedočanstvo jednog zlog vremena, jedne nakaradne i destruktivne politike koja je Crnu Goru, a i čitavi region uvela u spiralu mržnje i zločina, čije posljedice i danas nažalost osjećamo."

"Ono što je posebno porazno je činjenica da danas, tri decenije nakon ove sramotne vojne avanture i svega što je slijedilo nakon toga, imamo na sceni, u Crnoj Gori i mnogim mjestima u Regionu, nikada vitalnije političke snage koje se još uvijek nijesu odrekle politike u čije ime se uništavao Dubrovnik", saopštio je generalni sekretar SDP-a.

Ono što je još poraznije, kako je kazao, jeste činjenica da se takve snage nameću kao demokratski izbor i alternativa u vođenju i demokratizaciji društva i države.

"U Crnoj Gori nažalost nikada do kraja nije zaživio proces istinskog suočavanja sa ratnom prošlošću, za šta najveću odgovornost snosi DPS upravo zbog njihove tadašnje politike. To je jedan od glavnih razloga zbog čega nazadne i snage velikosrpskog nacionalizma danas, istom retorikom kao i 90-ih, djeluju na javnoj sceni i pretenduju da vode crnogorsko društvo u 'bolju budućnost'."

"SDP je ponosan što je, uz LSCG i ostale antiratne snage, tada bio na pravoj strani istorije čuvajući luču za novo vrijeme nezavisne i evropske Crne Gore, koje je, sigurni smo, samo na trenutak prekinuto revizionističkom politikom i djelovanjem aktuelne vlasti", zaključio je Vujović.