Bulajić: Eksperiment sa Vladom nije uspio, centri moći posebnu pažnju posvećuju cijepanju pravoslavnog svijeta

"Najgore što se može da desi, a mislim da to niko ne želi, je da pregovori počnu jezikom ucjena. Ukoliko bi se tako nešto desilo, uvjeren sam da bi to bio put koji vodi u ćorsokak"

4948 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Bulajić, Foto: Filip Roganović
Bulajić, Foto: Filip Roganović

Eksperiment nazvan "ekspertska" Vlada, nije uspio, a Crna Gora mora da dobije jaku i stabilnu Vladu, koja će u svom mandatu predložiti nužne zakone, sprovesti neophodne reforme i svesti organizovani kriminal i korupciju na minimum“, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore i funkcioner Demokratskog fronta Strahinja Bulajić.

On je za In4s kazao da je u toku "globalni pritisak na pravoslavlje", te da sa najzvaničnijih mjesta iz Crne Gore, godinama unazad, "traju verbalni napadi na Rusiju ali i na Srbiju".

Kometarišući događanja na Cetinju uoči i na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Bulajić je kazao da Crna Gora jeste podijeljena zemlja, ali i da je uvjeren da ta podijeljenost i nije toliko duboka.

"Podijeljenost se forsira uglavnom od recidiva prethodne vlasti i dio naroda se, jednostavno, zloupotrebljava. Istina, svi oni ideološki eksperimenti koji su vršeni nad narodom od strane nove vlasti neposredno nakon Drugog svjetskog rata, ostavili su popriličan trag, a tokom poslednjih 20-ak godina u Crnoj Gori doživljavaju kulminaciju, iako se radi o nevjerovatnim ideološkim nelogičnostima. Danas, na žalost, živimo posledice toga"...

On je naveo i da centri moći, predvođeni SAD, "posebnu pažnju posvećuju cijepanju pravoslavnog svijeta".

"Mislim da zapad, svjesno ili nesvjesno, ali demonstrira užasnu hendikepiranost, zbog toga što nije u stanju da prepozna zajedničke duhovne vrijednosti koje ujedinjuju ljude. To je i jedan od razloga zbog čega Zapad globalizam shvata kao monopol na okvir ideja, ali i vjerovanja pomoću kojih tumačimo svijet i sve ono što se u njemu dešava. Ali, nemam baš nikakvu sumnju, pravoslavni svijet ima dovoljno snage i odoljeće svim pritiscima ma odakle dolazili, bez obzira na svu moguću domaću pomoć. Pravoslavna dvomilenijumska tradicija ne može se baš tako lako uništiti".

Bulajić je naveo i da kod građana koji su glasovima omogućili promjenu vlasti, "postoji veliko nezadovoljstvo u mnogim segmentima rada Vlade".

"Za očekivati je da će Vlada u najskorije vrijeme konačno donijeti od ranije najavljene zakonske akte, poput Zakona o porijeklu imovine, Zakona o lustraciji i druge, koji će nesumnjivo imati veliki značaj u borbi protiv organizovanog kriminala, nezakonitog bogaćenja, podmićivanja i mnogih drugih nezakonitih finansijskih i koruptivnih poslova. Međutim, istini za volju, i do sada je bilo zakonskog prostora da nadležni organi djeluju u tom pravcu, ali izgleda da je nedostajala politička volja, odnosno, nedostajala je odluka da se otpočne sa uvođenjem reda u tom segmentu. I potpuno je jasno zašto su građani ogorčeni zbog toga. Upravo takvo stanje i takve pojave najtemeljitije izjedaju neko društvo".

Prema riječima Bulajića "sve članice parlamentarne većine su saglasne da je nužna rekonstrukcija 42. Vlade", te da je trenutno stanje "neodrživo".

"Moram da naglasim da eksperiment nazvan „ekspertska“ Vlada, po mom mišljenju, nije uspio. Uostalom, veoma je upitno šta je to ekspertska Vlada ili ko je "ekspert" u Crnoj Gori, ali da ne ulazimo u detaljnije analize. Veoma je važno da se dođe do dogovora koji će zadovoljiti sve, i DF, i DCG, i URA-u, i SNP … jer je to jedini garant da ovaj saziv i Vlada, koju konstituiše ova većina, odradi mandat koji nam je povjerio narod 30. avgusta 2020. Najgore što se može da desi, a mislim da to niko ne želi, je da pregovori počnu jezikom ucjena. Ukoliko bi se tako nešto desilo, uvjeren sam da bi to bio put koji vodi u ćorsokak. Alternativa nepostizanju dogovora je, po mom mišljenju, da se ponovo obratimo narodu čija će volja biti konačna".

Na pitanje da li su dosadašnji ministri opravdali očekivanja, Bulajić je kazao da je "uz određene manje izuzetke, odgovor – ne".

"Ali polažem nade u rekonstruisanu Vladu. Nadam se da se više nikad neće ponoviti protjerivanje bilo kog ministra uz pomoć prethodne vlasti. Takođe, nadam se da će se potpisati Temeljni ugovor sa Crkvom i da će je zaštiti od svake vrste nasrtaja na nju. Nadam se da se nikad više neće ponoviti pokušaj ukidanja, Ustavom zagarantovane, slobode govora kao što je to slučaj sa tzv. rezolucijom o Srebrenici. Nadam se da se nikad više neće ponoviti protjerivanje bilo kog ambasadora, a kamoli države Srbije. Nadam se da će se usvojiti od ranije najavljeni zakoni o porijeklu imovine, lustraciji … Nadam se da se lažna država Kosovo neće opet priznavati po treći ili četvrti put. Nadam se da se neće opet "pooštravati" sankcije Rusiji, nego da će se tražiti modusi za uspostavljanje i normalizovanje odnosa sa tom superdržavom...".

Funkcioner DF-a je naveo i da odnosi Crne Gore i Srbije i da lje "ni iz blizu nijesu onakvi kakvi bi trebalo da budu".

"Očekivao sam da će se graditi prijateljski odnosi sa svima, a u regionu najprije sa najznačajnijim, ekonomski najsnažnijim, najperspektivnijim i nama najbližim. Prirodno, mislim na Srbiju. Međutim, posle niz nesuvislih izjava ministra inostranih poslova, izrečenih i u Skupštini, a koje su se ticale načina i pravca vođenja spoljne politike, jednostavno, to više nije bilo moguće. I ne samo kad je u pitanju Srbija, a posebno pitanje Kosova i Metohije, što je za najmanje svakog trećeg građanina Crne Gore najznačajnije političko, identitetsko, vjersko, pa i egzistencijalno pitanje. Naravno, tu su i mnoge druge spoljnopolitičke "bravure" ove Vlade i resornog ministarstva uperene, u prvom redu, prema Rusiji i Bjelorusiji. Imajući sve ovo u vidu, na taj način su, htjeli ili ne, voljno ili nevoljno, na spoljnopolitičkom planu uskočili u voz opšte antipravoslavne kampanje. Da li će predstojeća rekonstrukcija Vlade nositi i kapacitet mogućeg podizanja međudržavnih odnosi sa Republikom Srbijom, a na opšte zadovoljstvo i prosperitet svih građana – ostaje da se vidi".

Bonus video: