EU prati i probleme oko penzionisanja sudija

Kristina Oana Popa odgovorila sudijama koje su joj pisale nakon što im je konstatovan prestanak funkcije, obavijestila ih da EU ne može da se izjašnjava o “pravnim pitanjima koja su pred sudovima” ali da prati rad Sudskog savjeta

33938 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Oana Kristina Popa, Foto: BORIS PEJOVIC
Oana Kristina Popa, Foto: BORIS PEJOVIC

Delegacije Evropske Unije u Podgorici prati dešavanja u vezi prestanka funkcija sudijama koji su stekli uslove za penziju, odnosno sve aktivnosti Sudskog savjeta koji su u vezi sa vladavinom prava.

To je siže navoda šefice EU delegacije u Podgorici Oane Kristine Popa u odgovoru sutkinjama koje su joj se obratile 9. avgusta, tri dana nakon što im je Sudski savjet konstatovao prestanak funkcije.

”Upoznati smo s odlukom Sudskog savjeta kojom je konstatovan prestanak sudijske funkcije sutkinjama sa 64 godine života. Obaviješteni smo da je inicijativa za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predata Ustavnom sudu Crne Gore. Napominjemo da Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nema nadležnost da iznosi stavove o pravnim pitanjima koja su predmet rada nadležnih sudskih instanci,” navodi se u odgovoru Pope u koji su Vijesti imale uvid.

Ona podsjeća da je pravosuđe ključna oblast Poglavlja 23 pregovora o pristupanju EU i da Delegacija pažljivo prati sva dešavanja u ovoj oblasti.

”Budite uvjereni da će Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nastaviti da prati rad Sudskog savjeta i unapređenje vladavine prava u okviru pristupnih pregovora,” navodi Popa, izražavajući očekivanje da će Delegacija biti obavještavana o “ razvoju situacije”.

Sudski savjet je konstatovao prestanak funkcije za oko 30 sudija na osnovu Zakona o penzionom osiguranju, koji ostavlja mogućnost odlaska u penziju ženama sa 64 a muškarcima sa dvije godine više. Dio njih je to razumio kao pravo, ali ne i obavezu i pokrenuo upravni spor ali i ustavnu ocijenu te odluke.

Bez obzira što je sudije poslao u penziju, SS je većini njih udovoljio i odobrio im takozvane funkcionerske naknade u visini posljednje zarade, a koje mogu primati godinu dana.

U međuvremenu oni očekuju odluku Ustavnog suda, koji bi vrlo brzo, prema informacijama Vijesti, mogao da se pozabavi pitanjem sudskih penzija.

Zajedničku ustavnu inicijativu podnijelo je 11 od ukupno 22 bivših sudija, o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na osnovu koje im je prestala funkcija. U njoj se, kako piše, navodi da muškarci stiču pravo na starosnu penziju kad navrše 66 godina života, a žene sa 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe i odredbu da “osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.”

Oni traže da US i Upravni sud poništi odluku SS, navodeći da je diskriminatorna, neustavna, nezakonita i suprotna konvencijama i standardima Evropskog suda za ljudska prava.

Među bivšim sudijama je sedmoro iz Vrhovnog suda, zatim troje iz Upravnog, a među njima su i predsjednici, odnosno v.d.predsjednika.

Sudski savjet nedavno je okončao oglase raspisane u avgustu i septembru za sedam sudija Vrhovnog suda Crne Gore, za predsjednika i dvoje sudija Upravnog suda, zatim za jedno mjesto u Apelacionom sudu, za sedam u višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju.

Oglas je bio i za dva sudijska mjesta u Privrednom sudu, kao i za o jednog sudiju osnovnih sudova u Cetinju, Žabljaku, Beranama i Rožajama, te za sudove za prekršaje.

Nema kvoruma za izbor predsjednika Upravnog suda, neizvjesan i izbor sudija

Izbor sudija, a posebno predsjednika Upravnog suda, mogao bi biti problem u Sudskom savjetu, koji će ostati bez kvoruma za odlučivanje.

On po zakonu ima devet članova, ali je zbog ranije ostavke uglednog pravnika Mladena Vukčevića i nedavnog razrješenja sutkinje Ranke Vuković ostao na sedam. Za odluku su potrebna četiri glasa, među kojima je jedan ministra pravde - u ovom slučaju to je v.d. Sergej Sekulović, prvi čovjek MUP-a.

S obzriom na to da je ugledne pravnike birao bivši saziv parlamenta gdje je većinu kontrolisao DPS, malo je izvjesno da će biti jednoglasni ministar i Vesna Simović Zvicer, Loro Markić i Dobrica Šljivančanin.

Sa strane članova SS iz redova sudija su Ana Vojnović Perović, Dragan Babović i Vladimir Novović.

Sudija Babović je konkurisao za sudiju i predsjednika Upravnog suda pa mora prije izbora podnijeti ostavku, dok je sudija Novović u sukobu interesa jer je njegov kum Ivan Medojević (direktor AZLP) takođe kandidat za šefa Upravnog suda.

Za predsjednika Upravnog suda se sem Babovića i Medojevića, prijavilo još četiri kandidata i to sudija tog suda koji je sada i v.d. predsjednika Muzafer Hadžajlić, sutkinja Višeg suda u Bijelom Polju Gorica Đalović, sudija Upravnog suda Srđan Klikovac i sudija Višeg suda u Podgorici Miodrag Pešić.

Bonus video: