Bečić: Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica EU

"Važno bi bilo da čujemo odgovor i da vidimo da li će se obistiniti planovi ovog saziva Evropske komisije (EK) sa početka mandata, da su njihova stremljenja ka tome da do kraja mandata ovog saziva EK najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo“, kazao je on

4076 pregleda 22 reakcija 6 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica Evropske unije (EU), što bi bio značajan motivacioni faktor i podstrek svim drugim zemljama Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je to rekao na konferenciji za novinare koja je održana u okviru Samita predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, ocjenjujući da bi EU na primjeru Crne Gore mogla da pokaže da proces proširenja istinski živi, u praksi.

Bečić je naglasio da je Crna Gora u prethodnih godinu finansijski, ekonomski, socijalno i epidemiološki stabilna.

"Važno bi bilo da čujemo odgovor i da vidimo da li će se obistiniti planovi ovog saziva Evropske komisije (EK) sa početka mandata, da su njihova stremljenja ka tome da do kraja mandata ovog saziva EK najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo“, kazao je on.

Ocjenjujući da bi potencijalno članstvo Crne Gore, moglo biti motivacioni faktor i podstrek drugim zemljama Zapadnog Balkana, Bečić je kazao da je uvjeren da će zalaganje, konkretni pomaci, ali i žrtve koje proces integracija iziskuje, biti prepoznati i na pravi način vrednovani.

"Svoju spoljnu politiku temeljimo na tri stuba, a to su evropske integracije, jaka, čvrsta i kvalitetna regionalna saradanja. Proces integracije zemalja Zapadnog Balkana ka EU nema alternativu kao ni saradnja među zemljama Zapadnog Balkana“, istakao je Bečić.

Bečić je naglasio da Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica EU i kontaovao da EU može da pokaže da li proces proširenja istinski živi u praksi

"Bilo bi veoma važno bilo da čujemo taj odgovor i da vidimo da li će se obistiniti planovi ovog saziva EK sa početka mandata da su njihova stremljenja ka tome da do kraja mandata najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana postane dio EU", kazao je Bečić.

Bonus video: