Komersant: Obećanja Fon der Lajen o budućnosti balkanskih država u EU dočekana sa skepsom

Pozivajući se na evropske diplomatske izvore Komersant navodi da je malo vjerovatno da će inicijativa da se do 2030. u EU prime sve balkanske zemlje, koju je uoči samita EU - Zapadni Balkan predložila Slovenija, biti prihvaćena i da će se na samitu 6. oktobra pominjati konkretni datumi za pristupanje balkanskih zemalja EU

6714 pregleda 3 komentar(a)
Fon der Lajen na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, Foto: Gov.me/Saša Matić
Fon der Lajen na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, Foto: Gov.me/Saša Matić

Tokom posjete Balkanu šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen obećala je balkanskim državama budućnost u Evropskoj uniji (EU), ali su u regionu ta obećanja dočekali sa skepsom, ocjenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se njena posjeta podudarila sa "početkom rješenja krize na granici Kosova i Srbije", što EU može sebi da pripiše kao zaslugu.

"Ako se jedan od ciljeva balkanske turneje šefice EK – deeskalacija na srpsko kosovskoj granici može smatrati postignutim, perspektiva članstva država regiona u EU posjetom nije pojašnjena", piše dnevnik.

List dodaje da je Fon der Lajen vjerovatno osjetila skeptičan stav svojih sagovornika prema uvjeravanjima o evropskoj budućnosti.

Pozivajući se na evropske diplomatske izvore Komersant navodi da je malo vjerovatno da će inicijativa da se do 2030. u EU prime sve balkanske zemlje, koju je uoči samita EU - Zapadni Balkan predložila Slovenija, biti prihvaćena i da će se na samitu 6. oktobra pominjati konkretni datumi za pristupanje balkanskih zemalja EU.

Bonus video: