Radulović: Da bi CG postala dio evropske porodice moramo raditi na jačanju nezavisnosti institucija...

On je poručio i da je "Parlament povećao svoju transparentnost, pojačao nadzor nad izvršnom vlašću i pokrenuo politički dijalog kako bi deblokirao važne reformske procese"

6316 pregleda 5 komentar(a)
Radulović govori na konferenciji, Foto: MVP
Radulović govori na konferenciji, Foto: MVP

Da bi Crna Gora postala dio evropske porodice, moramo raditi na jačanju nezavisnosti institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, podržati i zaštititi slobodu medija, saopštio je danas ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) to kazao na otvaranju 14. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država koja se održava u Herceg Novom.

Radulović je kako se navodi "iskazao zadovoljstvo činjenicom da skoro 80 odsto građana podržava naše članstvo u EU".

On je poručio i da je "Parlament povećao svoju transparentnost, pojačao nadzor nad izvršnom vlašću i pokrenuo politički dijalog kako bi deblokirao važne reformske procese".

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da će "ovaj forum pomoći u daljem razvoju efikasne vanjske politike i stvaranju međunarodnog identiteta, gdje možemo formulisati i pokrenuti različite zajedničke inicijative".

Naglasio je da "male države odlikuje različitost, te da dijele mnoga važna pitanja, stoga je pozvao na saradnju parlamenata ili ministarstava, jer zajednički možemo više".

"Podsjetio je na važnu ulogu parlamenta u ostvarivanju vanjskopolitičkog kursa koji se temelji na tri stuba- članstvo u EU, NATO savezništvo i regionalna saradnja, a koji je zadržan nakon političkih promjena prošle godine", piše u saoopštenju MVP.

U saopštenju piše i da je Radulović "naglasio i značaj parlamenata u rješavanju savremenih ekoloških izazova, pri čemu je podsjetio da ove jeseni obilježavamo 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom".

"Time je Crna Gora prepoznala potrebu da zaštiti prirodne ljepote naše zemlje i da bude dio globalne kampanje za rješavanje klimatskih promjena. Posvećeni smo intenzivnijem radu sa našim međunarodnim partnerima u oblasti zaštite životne sredine. O ovom pitanju pregovaramo sa EU u okviru Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene. Pored vladavine prava, ovo je najzahtjevnije pregovaračko poglavlje, te očekujemo podršku Skupštine Crne Gore u ostvarivanju tog cilja", kazao je ministar.

On je rekao i da Crna Gora ima dobre spoljnopolitičke temelje i da kao mala država teži njegovanju dobrosusjedskih odnosa.

"Regionalna saradnja i podrška savezima kojima pripadamo zaštitni su znak naše vanjske politike", poručio je šef crnogorske diplomatije.

Učesnicima Konferencije obratio se i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Na događaju, čiji je domaćin Skupština Crne Gore, učestvuju predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica Parlamenta Andore Roser Sune Paskuet, kao i drugi visoki predstavnici zakonodavnih tijela Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.

Bonus video: