Lekić: Saradnja između malih država Evrope korisna za sve nas, male države imaju svojih prednosti

"Još jednom želim naglasiti važnost inicijativa malih država, trebalo bi da održavamo čestu komunikaciju i razmjenu informaciju, diskutujući otvoreno o raznim pitanjima i možemo da djelujemo sinhronizovano na globalnoj areni", kazao je Lekić.

4458 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Crna Gora kao članica NATO i zemlja kandidat EU, pokušava da održava dobre odnose sa drugim državama na osnovu međusobnog poštovanja. Mi čvrsto vjerujemo da je saradnja između malih država Evrope korisna za sve nas. To što smo mali po veličini ne mora da bude mana, upravo suprotno. Male države imaju svojih prednosti.

Ovo je kazao poslanik Miodrag Lekić, u ime Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore na četrnaestoj Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država, koja je nastavljena danas sesijom "Parlamentarna diplomatija malih evropskih država"

"Postoje mnoge definicije diplomatije, recimo klasična diplomatija sa multiratelarnim, bilateralnim dimenzijama, kulturna diplomatija i vojna itd. Parlamentarna je osnovni dio međunarodne saradnje, ona izgrađuje mostove između ljude i pokušava da doprinese promociji mira", kazao je Lekić.

On je istakao da ako djelujemo zajedno na međunarodnoj sceni "naš glas se može bolje čuti"

Pojasnio je i da su male evropske države formalno povezane preko UN, takođe i preko Savjeta Evrope, a da su neke od naših država povezane članstvom u NATO i EU, ali da "svakako smatramo da treba jačati bilateralne veze"

Iskustvo mnogih država je, navodi Lekić, pokazalo da parlamentarna diplomatija može ostvariti rezultate kao i česti dijalog parlamentaraca iz različitih država može biti presudan u rješavanju potencijalnih problema i pitanja koji stvaraju tenzije kao i razvoj diplomatije.

"Parlamentarna diplomatija je izuzetno bitna za male države koji nemaju razvijenu diplomatsku mrežu i zaposlene u toj mreži. Još jednom želim naglasiti važnost inicijativa malih država, trebalo bi da održavamo čestu komunikaciju i razmjenu informaciju, diskutujući otvoreno o raznim pitanjima i možemo da djelujemo sinhronizovano na globalnoj areni", kazao je Lekić.

Predsjednica Parlamenta Andore, Roser Sune Paskuet je naglasila da je suštinski važno pojačati saradnju u multilateralnim tijelima i raditi na zajedničkoj agendi i zajedničkom programu, te je predložila da bi korisno bilo održavati online sastanke u cilju razmjene mišljenja.

Kako je kazala "glasovi parlamentaraca su važni kako bi se postigla ravnoteža, u odnosu na izvršnu vlast"

"Takođe, treba na svim nivoima da obezbijedimo srazmjernu zastupljenost ukupnog političkog spektra i damo glas svim političkim viđenjem na političkoj sceni. Važno je da ojačamo parlamentarnu saradnju kroz razmjenu viđenja, o političkim socijalnim i ekonomskim pitanjima", kazala je ona.

Potpredsjednica Nacionalnog savjeta Monaka, Brigitte Boccone-Pages smatra da ova tema ilustruje zajedničke karakteristike svih malih država koje su prisutne na konferenciji.

"U kolektivnoj svijesti sama ideja diplomatije se često vidi kao prerogativ izvršne vlasti. Naši parlamenti imaju ulogu u tome bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu I mogu da zauzmu svoje zasluženo mjesto u međunarodnim odnosima. Naše države imaju dužnost da zajednički rade i da redovno razmjenjuju iskustva preko parlamenata, kako bi imale koordinaciju i uzajamnu podršku na međunarodnoj areni", navela je ona.

Predsjednica Predstavničkog doma Kipar, Annita Demetriou smatra da je uloga parlamenta u pozivanju na odgovornost kada su u pitanju teme o kojima govorimo od ključnog značaja.

"Parlamenti su stvarni akteri politike, parlamentarci se često pozivaju da djeluju komplamentarno, oni mogu da otvore zatvorena vrata i grade mostove i promovišu p,itanja koja su im zajednička. Istovremeno imaju i veliki prostor za djelovanje i promociju mira širom svijeta. Parlamenti imaju posebnu ulogu za poštovanje vrijednosti sadržane u povelji UN i to je od posebnog značaja za naše zemlje jer dijelimo ne samo zajedničke vrijednosti i principe nego i zajedničke interese. Posebna zahvalnost gospodinu Bečiću i cijenjenim kolegama na odličnoj organizaciji ove uspješne konferecije", kazala je Demetriou.

Tom prilikom je predsjednik Predstavničkog doma Luksemburg, Fernand Etgen istakao da je parlamenatrna diplomatija među malim evropskim državama krucijalni element da se podvuče legitimnost državnih institucija.

"Ona treba da poveže nas parlamentarce kroz parlamentarnu demokratiju. Mi možemo da pomognemo jedni drugima kroz traženje potencijalnih rješenja. Solidarnost među nama je ključna kako bismo ojačali institucije. Zato nam zajednički rad može pomoći da prevaziđemo naše nedostatke. Treba da kreiramo grupu prijateljstva među svim našim parlamentima kako bismo ojačali saradnju", naveo je Etgen.

Poslanik San Marina Đerardo Đovanjoli, tokom diskusije je naglasio činjenicu da poslanici imaju važnu dužnost da branimo demokratske vrijednosti.

"U ovom vremenu u kojem živimo su ugrožene demokratske vrijednosti. Imamo osjećaj da su naše vrijednosti, ljudska prava i demokratija nedodirljivi, ali nisu. Demokratija se ne dobija za džabe i nije besplatna. Mi moramo da branimo ono što smo ostvarili kao država. Svaka država ima svoju istoriju ostvarivanja demokratije na različite načine, ali imamo tu tendenciju da to ponekad zaboravimo”, kazao je on.

Takođe je istakao da je bitno da naše države rade na tome da stave parlament u sredinu moći koju država ima. “Prije svega treba da budemo svjesni naših naših dužnosti naših mogućnosti”, rekao on.

Đovanjoli je naveo da je potrebno da poslanici stave ljude u centar dešavanja, da budu djelotvorni kao parlamentarci u paralmentu i mimo njega, te da nastoje da riješe probleme građana.

“Ovaj današnji događaj je prilika da pošaljemo poruku i našim građanima i nama samima”, zaključio je on.

U saopštenju Skupštine se navodi da je Konferencija završena usvajanjem Zajedničke deklaracije.

Bonus video: