”Pandora papiri” u SDT-u, Katnić na potezu

Vanja Ćalović Marković smatra da će Katnić pokušati da zataška novu aferu koja je povezana sa predsjednikom. Iz vladajućih partija poručuju da šef države mora da snosi i političku i krivičnu odgovornost

41700 pregleda 391 reakcija 64 komentar(a)
Čeka se reakcija specijalnog tužioca Katnića, Foto: Boris Pejović
Čeka se reakcija specijalnog tužioca Katnića, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom toga što su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i najavilo da će preduzeti “sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković smatra da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima priliku da uradi nešto konkretno povodom toga, ali “ne samo što neće učiniti ništa, već će se aktivirati da zataška sve što su Đukanovići radili”.

MANS je u nedjelju, u okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SDT-a “Vijestima” su saopštili da su odmah po saznanju za događaj formirali predmet i da će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s tim.

”O rezultatima preduzetih radnji blagovremeno ćemo obavijestiti javnost”, navodi se u odgovoru SDT-a.

Iz partija vlasti očekuju da će Đukanović odgovarati i krivično i politički.

Ćalović Marković je “Vijestima” kazala da je Katnić do sada imao mnogo prilika da se pozabavi Đukanovićevom imovinom, ali da je svaki put od toga odustajao.

”Sigurna sam da ne samo što ni sad neće ništa uraditi, već će sve što može uraditi pogrešno, kao u slučaju ‘Telekom’. Tada je tražio podatke koji mu nisu bili potrebni, a ne one koji jesu, da bi onda tvrdio da u tom slučaju nema ničega. I sad će da pokuša da uradi tako nešto”, navodi Ćalović Marković.

Đukanovića zaboljelo što priča nije ostala u  crnogorskim okvirima: Ćalović Marković
Đukanovića zaboljelo što priča nije ostala u crnogorskim okvirima: Ćalović Marković foto: Luka Zekovic

Sin šefa države je, prema tvrdnjama MANS-a, formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) najavili su da će danas “Vijestima” odgovoriti” u vezi sa tim da li im je Đukanović prijavio da je vlasnik nekog trasta.

Iz Kabineta predsjednika države saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad Viktoria trastom prenio na sina Blaža.

Ćalović Marković podsjeća da je Đukanović 2019. u jednoj TV emisiji, govoreći o svojoj firmi na Kipru, za koju je prvo tvrdio da je nema, da bi neposredno zatim potvrdio da ona ipak postoji, kazao i da ne posjeduje nijednu drugu kompaniju.

”I nije baš rekao potpunu neistinu - jer nije imao kompaniju, već trast. Zašto je to važno? Zato što se kompanije uspostavljaju uglavnom s ciljem vršenja određenih poslova, dok se trastovi formiraju da bi se u njima čuvala imovina, a ne da bi vodili poslove. Đukanović je uspostavio trast da bi se u njega slili prihodi od karijere - a Đukanovićeva karijera je javna funkcija - i investicija. U tom smislu, Đukanović je formirao trast da upravlja određenom imovinom, a njegov sin je formirao i kompanije da bi vršio određeni posao”, objašnjava sagovornica.

Trastovi se formiraju da bi se u njima čuvala imovina: Milo i Blažo Đukanović
Trastovi se formiraju da bi se u njima čuvala imovina: Milo i Blažo Đukanovićfoto: Boris Pejović

Ona napominje da je Đukanović 2012, kad je postao premijer, trebalo da prilikom podnošenja izvještaja o prihodima i imovini navede da posjeduje trast.

”Đukanović to nije rekao, kao što nam nije pomenuo ni kiparsku kompaniju. To je prva neistina”, navodi Ćalović Marković.

Druga neistina je, kaže, Đukanovićeva tvrdnja da je trast prebacio na sina.

”Vidjeli smo da to nije istina zato što je žena koja upravlja svim firmama koje omogućavaju Đukanoviću da sakrije imovinu, 2014. napisala da je on jedini vlasnik. Da je trast prebačen na njegovog sina, to bi moralo da ide preko kompanije koja tim upravlja, i ta gospođa bi morala da ima informaciju o tome da se promijenilo vlasništvo. Sad je, na osnovu svih tih neistina, vrlo teško povjerovati da je Đukanović iskoristio tu komplikovanu strukturu i platio sve honorare koje je morao da plati zbog nečeg što mu nije trebalo. Dakle, da je napravio trast s ciljem da vodi neke poslovne poduhvate. To mi zvuči potpuno nerealno, pogotovo zbog toga što je imao na usluzi advokate koji se bave tim poslovima i koji su mogli da ga poduče - kao što su očigledno podučili njegovog sina - da osim trasta napravi i firme”, naglašava Ćalović Marković.

Iz MANS-a su pojasnili da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, i da na ofšor destinacijama uglavnom služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.

”Ovaj trast je diskrecioni i on onemogućava lice koje je već jednom dalo imovinu, da je ikad više vrati. Ono samo može da izda instrukcije kako ta imovina može da se koristi, tj. da se da njemu na korišćenje. To je važno zato što je - ako se pokrene postupak nekog krivičnog gonjenja - ova imovina formalno u vlasništvu kompanije. Da nije izašao dokument koji smo objavili, to se nikad bi znalo jer ti podaci ne idu ni u jedan registar”, ističe Ćalović Marković.

Ona smatra da je Đukanovićevo reagovanje potpuno palo u vodu kad se vidjelo koje su sve javne ličnosti i funkcioneri iz inostranstva radili isto što i on.

”Tako da je Đukanović samo dio te ekipe, koja uključuje političare i teške kriminalce. Ova priča personalno s njim nema nikakve veze. Razumijem da ga je to najviše i zaboljelo, jer je očekivao da će sve ovo ostati u crnogorskim okvirima, a sad je njegovo ime izašlo na naslovnicama najjačih medija u cijelom svijetu”, naglašava Ćalović Marković.

Novinar Nikola Marković rekao je “Vijestima” da je objavljivanje dokumenata o tajnim ugovorima koje su sklapali Đukanovići dovoljan motiv nadležnim organima, prije svega Tužilaštvu i Upravi za sprečavanje pranja novca, da detaljno provjere slučaj i ispitaju gdje vode tragovi novca crnogorskog predsjednika.

”Svaki javni funkcioner, a pogotovo onaj koji obavlja funkciju premijera ili predsjednika države, ima obavezu da se ponaša odgovorno, moralno i čestito. Đukanović je pokazao da se ne ponaša tako. Zašto Đukanović ovo radi ako je sve regularno, ispravno i ako nema šta da krije? U sadašnjoj konstalaciji društvenih i političkih prilika, ovakvo Tužilaštvo neće ništa uraditi povodom ovog slučaja. Zato su potrebne promjene u toj instituciji”, poručuje on.

Marković
Markovićfoto: Boris Pejović

Marković napominje da mu je posebno zanimljivo opravdanje Đukanovićevog Kabineta, koje je, kaže, isto kao i u slučaju firme s Kipra.

”Ispada tako da on ide po svijetu, osniva kompanije i ne radi ništa s njima. Pa to je suviše naivno da bi u to povjerovala i djeca, a kamoli crnogorska javnost”, zaključuje Marković.

”Pandora papire” čini gotovo 12 miliona dokumenata koji otkrivaju kako su neki od najmoćnijih ljudi na svijetu skrivali svoja bogatstva, izbjegavali plaćanje poreza, “prali” novac...

Afera je izazvala brojne reakcije odmah nakon objavljivanja istraživačke priče.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene, Branka Bošnjak, kaže da je “dugogodišnja pragmatičnost i gledanje kroz prste međunarodne zajednice po pitanju Đukanovićevog kriminala”, smatrajući ga “manjim zlom” u regionalnom kontekstu i globalnim kretanjima, očigledno okončana.

”Okrenuli su mu leđa i dobio je jasnu poruku. Kohabitacija s njim i njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS) je nemoguća. Jasno je da su spremni ‘zapaliti’ Crnu Goru da bi sačuvali oteto. Nije ova njihova cika i halabuka zbog navodne ugroženosti države, već zbog sve izjesnijeg sučeljavanja s pravdom. Dakle, ne smije se zaustaviti na političkoj odgovornosti, već treba i krivično da odgovaraju”, rekla je ona za “Vijesti”.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Poručuje da je ovo signal da se parlamentarna većina konsoliduje, te da se stvori jaka reformska Vlada i nezavisne institucije.

”Papiri iz ‘Pandorine kutije’ nijesu nikakvo iznenađenje, jer smo u kontinuitetu skoro 30 godine gledali Đukanovića kako sa svojom familijom, ‘prvim bratom’, ‘prvom sestrom’, pa kad je porastao i ‘prvim sinom’, otimaju naše i pune svoje džepove, preko privatizacija, šverca cigareta, ‘Avala’, ‘Zavala’, ‘Limenki’ pa do one ugradnje u naše račune za struju. Dobro je da su papiri ugledali svjetlost dana i nadam se da Đukanović neće više imati priliku da se šepuri sa skupocjenim satovima i odijelima, već da će završiti tamo gdje mu je davno bilo mjesto, iza rešetaka. Ne samo on, već kompletna njegova familija, iako su pojedini od njih ‘namirisali’ kraj i već se dali u bijeg”, kazala je Bošnjak.

Smatra da oni nijesu jedini, jer je “dio kriminalnog kolača pripao i njegovim partijskim slugama”.

”Zato tu organizaciju treba pod hitno zabraniti, onim prokazanim oduzeti putna dokumenta i natjerati ih da dokažu ‘odakle im’, u protivnom zaplijeniti sve i krivično ih goniti”. DPS i Đukanović moraju kroz čistilište. S kriminalcima nema pregovaranja i dogovaranja, zna se gdje im je mjesto. Ono što zabrinjava je ovaj orkestrirani vapaj nove generacije DPS-a da nas ubijede da ‘car nije go’, kad svi vide da je ‘go’ i ko god voli Crnu Goru i želi joj dobro s pravom se stidi njegove ‘golotinje”, navela je Branka Bošnjak.

Na Tviteru se, juče i u nedjelju veče, povodom afere, oglasilo više poslanika i funkcionera DPS-a, tvrdeći da je sve namještaljka.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Jovana Marović, juče je kazala da Đukanović mora da snosi političku odgovornost, ali i krivičnu.

”To što Đukanović u periodu osnivanja trastova u ofšor firmama nije bio na poziciji u vlasti, ne može uticati na ispitivanje porijekla novca, budući da je godinama unazad bio na državnim funkcijama. Naravno da bi morao da snosi odgovornost, najprije političku, ali i krivičnu. Međutim, uzimajući u obzir stanje u pravosuđu, jasno je da nam je, da bi se tako nešto uopšte desilo, potrebna depolitizacija ove grane vlasti, izbor Tužilačkog savjeta i usvajanje Zakona o porijeklu imovine”, rekla je Marović “Vijestima”.

Marović
Marovićfoto: Savo Prelević

Ona je ocijenila da je samim tim što se Đukanović našao u društvu 35 lidera u jednoj od najvećih afera u okviru koje je objavljena mreža s njima povezanih ofšor firmi širom svijeta, dovoljan osnov za pokretanje istrage i utvrđivanje činjenica u vezi s ovim navodima.

Iz Socijalističke narodne partije su saopštili da Đukanovićevo objašnjenje da u vrijeme osnivanja trastova u ofšor zoni nije bio na državnoj funkciji ne pije vodu, te govori u prilog činjenici da njegova namjera da se bavi privatnim biznisom na ovaj način nije bila čista.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović u nedjelju veče su pozvali nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Milan Knežević, kazao je da je vrijeme za anketni odbor Skupštine koji će istražiti kako je Milo Đukanović “oprao prvi milion”.

SDP traži istragu, DPS brani, ostali opozicionari ćute

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, na Tviteru je napisao da i u toj partiji očekuju da nadležni organi ispitaju navode koje je iznio MANS.

”Činjenica da su navodi iznijeti na račun aktuelnog predsjednika države, nameće prioritet u radu policije i Državnog tužilaštva”, naveo je Zeković.

Kazao je da je utvrđivanje pune i zvanične istine nužno jer zakon treba jednako da važi za sve.

Iz ostalih opozicionih partija nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li treba preispitati navode iz afere “Pandorini papiri” i da li Đukanović treba da snosi odgovornost.

Iz DPS-a tvrde da je u pitanju namještena afera.

”Informerska režija s ciljem da se ‘osigura’ rekonstrukcija Vlade i okrijepi uništeni rejting najgore vlasti u istoriji Crne Gore”, napisao je na Tviteru poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Bečić: Sve mora biti otvoreno i javno

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ocijenio je, komentarišući navode koje je iznio MANS, da je sve što je tajanstveno - po prirodi stvari i sumnjivo.

”Imamo mnoge aspekte tajanstvenosti u prethodnim godinama koji su dokumentovani i otkriveni, a ovo je sada, očito, jedno od najvećih otkrića o osnivanju kompanija, a sve sakriveno od građana i institucija Crne Gore”, rekao je Bečić za TVCG nakon konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država.

On je istakao da, kad je riječ o javnim funkcionerima, sve mora biti otvoreno i javno.

Sigurni da će institucije proučiti podatke

Iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici “Vijestima” su kazali da su sigurni da će relevantne crnogorske institucije pomno proučiti predstavljene podatke.

”Nemamo pravi nivo informacija kako bi dali komentar. Sigurni smo da će relevantne crnogorske institucije pomno proučiti predstavljene podatke. Na Crnoj Gori je da odluči kako će reagovati na informacije predstavljene u dokumentima”, rekli su iz Ambasade odgovarajući na pitanja “Vijesti” kako komentarišu činjenicu da je predsjednik Crne Gore osnivao firme u poreskim rajevima i kakva poruka se time šalje o državi.

Iz Evropske komisije (EK) su poručili da su zainteresovani za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza na svim nivoma, ali da nisu u poziciji da daju komentare ili da djeluju u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u “Pandora papirima”.

Oni su, kako prenosi Tanjug, pozvali nacionalne vlasti i pravosudne sisteme da reaguju u konkretnim slučajevima.

”Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudne sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju”, saopštila je portparolka EK Dana Spinant.

Bonus video: