Bajden snažno podržava nastavak procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU

Bajden u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije potvrdio podršku EU, glavnom partneru Vašingtona, kao i njegovu predanost nastavku sprovođenja rezultata sa sastanka na vrhu između SAD i EU u junu

15264 pregleda 55 reakcija 12 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da snažno podržava nastavak procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU), saopšteno je iz Bijele kuće.

Bajden je juče razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i, kako je saopšteno, potvrdio podršku EU, glavnom partneru Sjedinjenih Američkih Država, kao i njegovu predanost nastavku sprovođenja rezultata sa sastanka na vrhu između SAD i EU u junu.

“Razgovarali su i o važnom radu Savjeta za trgovinu i tehnologiju SAD i EU, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra, kako bi obezbijedili da pravila koja regulišu globalnu trgovinu i kritične i nove tehnologije budu ukorijenjene u demokratskim vrijednostima i tržišnim načelima, te da se pozabave problemima zajedničkog lanca snabdijevanja”, navodi se u saopštenju.

Bajden je, kako se dodaje, naglasio važnost omogućavanja prekograničnog protoka podataka i ujednačavanja uslova u međunarodnom poreskom sistemu.

Takođe je pozdravio obnovljenu saradnju SAD i EU u borbi prpotiv kovida19 i na preduzimanju koraka za rješavanje klimatske krize, uoči samita u Glazgovu kasnije ovog mjeseca.

“Lideri su takođe razgovarali o Zapadnom Balkanu, a predsjednik Bajden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja zemalja u ovoj regiji”, saopšteno je iz Bijele kuće.

Bonus video: