Đukanović: Poslati poruku snažne posvećenosti politici proširenja

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana

12776 pregleda 148 reakcija 35 komentar(a)
Sa samita, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa samita, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović stigao je na samit Evropska unija – Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Đukanovića je na samitu dočekao premijer Slovenije Janez Janša.

“Nakon prošlonedjeljne posjete predsjednice Evropske komisije želimo da današnji Samit pošalje poruku snažne posvećenosti Evropske unije i Zapadnog Balkana politici proširenja, jasne i dogledne evropske perspektive za sve zemlje regiona i razumijevanja i prihvatanja geostrateške i geopolitičke neophodnosti integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Dakle, otvoren razgovor sa prijateljima i partnerima, onako kako Crne Gora doživljava EU”, objavio je Đukanović na Tviteru.

Đukanović i Janša
Đukanović i Janšafoto: twitter.com/vladaRS

Domaćin skupa na Brdu kod Kranja je Janša, a predsjedava predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Bonus video: