Bečić: EU da na primjeru Crne Gore pokaže da proširenje živi

On je ocijenio da su, u protekloj godini, ostvareni konkretni pomaci u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, kao i na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

5305 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora ima dobre temelje da postane prva naredna članica Evropske unije (EU), ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dodajući da bi, upravo na primjeru Crne Gore, EU mogla da pokaže da proces proširenja živi u praksi.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je tokom sastanka sa predsjednicom Predstavničkog doma Kipra, Anitom Demetriou, naglasio da je jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje prioritet u narednom periodu.

Navodi se da je Bečić ukazao na punu spremnost Crne Gore da prihvati sve konstruktivne savjete i pozitivna iskustava, koja bi mogla doprinijeti procesu integracija.

On je istakao da je Crna Gora otvorena za jačanje parlamentarne i svake druge saradnje, na putu ostvarenja zajedničkih ciljeva.

“Od velikog značaja bila bi inicijativa koju bi Kipar, kao članica Unije, mogla da uputi “velikim” evropskim zemljama”, kazao je Bečić.

On je ocijenio da su, u protekloj godini, ostvareni konkretni pomaci u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, kao i na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Pred nama je još puno posla, što je i razlog više da proces integracija bude ubrzan“, dodao je Bečić.

Demetriou je, kako su kazali iz Skupštine, navela da Kipar podržava aspiracije Crne Gore na putu integracija.

Aleksa Bečić i Demetriou
foto: Skupština Crne Gore

“Kipar je spreman je da podijeli znanja i iskustvo u pristupnim procesima što bi vodilo punopravnom članstvu Crne Gore u EU”, kazala je Demetriou.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, ocijenila da rezultati koje je u minulih godinu ostvarila crnogorska vlast, čine razliku u odnosu na ono što je bila ranija praksa.

“Upravo to svjedoči kako jedna politika može da ostvari uspjeh, uz poštovanje svih demokratskih principa“, dodala je Demetriou.

Ona je istakla da kao jedna od najmlađih predsjednika parlamenata, istu snagu koju političkom djelovanju daje mladost prepoznaje i u djelovanju i zalaganju predsjednika Bečića.

“Ako nešto može da se prepozna to je ko je kakav političar” ocijenila je predsjednica Demetriou, uz konstataciju da je zbog dosadašnjih postignutih rezultata jasno da je pred njim “perspektivna i sjajna budućnost.”

Ona je predsjedniku Skupštine čestitala na uspješno organizovanoj 14. Konferenciji malih evropskih država koja se u periodu od 3. do 5. oktobra održala u Herceg Novom, uz zahvalnost na “gostoprimivost koju je imala priliku da osjeti na svakom koraku prilikom svog boravka u Crnoj Gori”.

Demetriou je uputila poziv Bečiću da posjeti Kipar, te najavila i zvaničan dopis koji bi potvrdio takvu inicijativu.

Iz Skupštine je saopšteno da je ona "zadivljena rezultatima koji su postignuti u minulih godinu".

Demetriou je napomenula da je važno da se pokreću inicijative koje su bliske građanima, kao što su one u vezi školstva i obrazovanja.

Ona je istakla da su mjere nove vlasti dokaz kao se može preći na način djelovanja i funkcionisanja koji je “više evropski i demokratičniji”.

Demetriou je navela da perspektivu vidi u zajedničkoj i sigurnoj budućnosti dvije zemlje, ali i drugih malih evropskih država, i naglasila da male zemlje mogu zajedno uspješnije da se suoče sa malim, ali i velikim izazovima.

Ona je navela da je Kipar spreman da pomogne Crnoj Gori da dođe do punopravnog članstva u EU.

“Kipar će biti uz Crnu Goru u svim vašim odlukama, a pri tom nas obavijestite koje su to oblasti u kojima vam je pomoć potrebna“, kazala je Demetriou.

Bonus video: