Đukanović: Dobre pretpostavke za intenzivniju fazu odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana

"Vjerujem da će se u narednom periodu odvijati jedna intezivnija saradnja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, i vjerujem u doglednu perspektivu članstva za Crnu Goru i za sve zemlje našeg regiona"

5150 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Vjerujem da imamo novih i dobrih pretpostavki da očekujemo jednu kvalitetniju i intezivniju fazu odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana što bi trebalo da nas vodi ka ostvarenju našeg evropskog cilja", kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon učešća na Samitu EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja.

Predsjednik Crne Gore je naveo da je na Samitu nedvosmisleno potvrđena posvećenost EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana koja, kako je rekao, "treba da se realizuje kroz ostvarivanje statusa članica svih zemalja ZB u EU".

"Takođe, potvrđena je spremnost zemalja Zapadnog Balkana da nastave sa reformskim naporima kako bi ostvarili standarde i obezbijedili pretpostavke za članstvo. Tako da vjerujem da će se u narednom periodu odvijati jedna intezivnija saradnja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, i vjerujem u doglednu perspektivu članstva za Crnu Goru i za sve zemlje našeg regiona", kazao je Đukanović.

Dodao je i da je važno da "ćemo od sada pa ubuduće imati na raspolaganju jedan novi instrument - Evropski Investicioni plan vrijedan oko 30 milijardi koje stoje na raspolaganju projektima zemalja Zapadnog Balkana u narednih sedam godina".

"To zaista predstavlja izuzetnu šansu prije svega za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata. Kao što znate, naše uvjerenje je da je za pripremu naših građana na Zapadnom Balkanu za život u ujedinjenoj Evropi najvažnije obezbijediti laku dostupnost EU, njenih pravila života i njenog sistema vrijednosti. Čini nam se da se to uvijek bolje obezbjeđuje kada imamo kvalitetniju saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, i to je nešto u čemu će jako pomoći upravo ovaj Ekonomski Investicioni plan EU za Zapadni Balkan", naveo je Đukanović.

Bonus video: