Đukanović: Zapadni Balkan poprište sukobljavanja raznih geopolitičkih projekcija

“Nadam se da će se stvari i u vašem i u našem regionu u narednim godinama odvijati u za nas poželjnom smjeru”, rekao je Đukanović.

6750 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Crna Gora ostaje stabilno na putu dalje evropske integracije, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da je Zapadni Balkan opet poprište sukobljavanja raznih geopolitičkih projekcija.

On je nakon sastanka sa pedsjednicom Gruzije Salome Zurabišvili rekao da je Samit Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, koji je održan u Ljubljani, udahnuo novi optimizam.

Kako je naveo Đukanović, ako EU i NATO nijesu dovoljno prisutne na evrooatlanskom prostoru, onda se obavezno pojave interesovanja trećih strana.

“Nadam se da će se stvari i u vašem i u našem regionu u narednim godinama odvijati u za nas poželjnom smjeru”, rekao je Đukanović.

On je poručio da Crna Gora pozdravlja sve napore koje Gruzija ulaže da uspostavi punu političku stabilnost.

“Ovo je prva posjeta između Crne Gore i Gruzije na tom nivou i vjerujem da će biti snažan podsticaj da naše prijateljstvo nadogradimo veoma razuđenim i kvalitetnim međudržavnim odnosima”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da u okviru mirovnih operacija u kojima zajedno učestvuju, u mirovnim naporima NATO saveza i svih krupnih geopolitičkih igrača zainteresovanih za obnovu narušenog mira na raznim djelovima svijeta, Crna Gora ima izuzetno partnersko iskustvo sa Gruzijom.

“Dolazim u Gruziju sa namjerom da potvrdim naše prijateljstvo i sa jasnom namjerom da podržim konstruktivnu politiku koju vasa zemlja vodi na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom planu”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, kao prijatelj, veoma pažljivo prati domaće političke prilike u Gruziji i njenom regionu, kao i napore da postignu ono što su strateški izbori njihove državne politike.

“I naše iskustvo govori da bez pouzdane i kvalitetne političke stabilnosti nije moguće ostvariti nijedan sljedeći cilj”, dodao je Đukanović.

On je kazao da pozdravlja konstruktivnu ulogu i politiku Gruzije u jednom komplikovanom regionu.

“Govorim vam to iz perspektive jednog drugog komplikovanog regiona, Zapadnog Balkana, i utoliko više cijenimo vašu brigu za uspostavljanje kvalitetnije regionalne stabilnosti”, dodao je Đukanović.

On je naveo da Crna Gora podržava u punoj mjeri, ne samo teritorijalni integritet i suverinitet Gruzije, nego i nedvosmisleno podržava i ono što je njihov izbor.

“Mi smo za sebe prije izvjesnog vremena tražili pravo na slobodan izbor naše budućnosti, nije to prolazilo uz jednodušnu podršku, ni u našoj zemlji, ni u regionu, ni u važnim geopolitičkim adresama, ali ipak rekao bih da se Crna Gora sada već potpuno stabilno kreće ka ostvarenju svojih strateško-političkih izbora”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da jednako takvo pravo traže i poštuju i za svaku zemlju.

On je rekao da Crna Gora sada prolazi jedno zanimljivo i sasvim novo političko iskustvo.

“Mi smo imali jednu kontinuiranu vlast tokom prethodnih 30 godina, prošle godine je došlo do promjene vlasti, pozdravili smo to vjerujući da svaka promjena vlasti donosi neki novi impuls demokratskom razvoju zemlje”, kazao je Đukanović.

Međutim, kako je naveo, kada se promjena vlasti događa u tako komplikovanim geopolitičkim okolnostima, ona nije samo unutrašnje političko, nego biva i geopolitičko pitanje.

On je kazao da je Zapadni Balkan opet poprište sukobljavanja raznih geopolitičkih projekcija.

“Uprkos tome, želim da kažem da sam čvrsto uvjeren, i na bazi ovog novog jednogodišnjeg iskustva, da Crna Gora ostaje stabilno na putu dalje evropske integracije”, rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da je pored članstva u NATO, Crna Gora zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovaranja sa EU i ima otvorena sva pregovaračka poglavlja.

“Nažalost, imamo i žal zbog pada interesovanja EU posljednjih godina da nastavi politiku proširenja, ali ne samo mi, nego sve zemlje Zapadnog Balkana, borimo se da probudimo ili povratimo interesovanje EU za dalju evropeizaciju regiona”, kazao je Đukanović.

On je dodao da vidi veliku šansu za razvoj bilateralne saradnje Crne Gore i Gruzije i da uz uspostavljanje redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou vidi ozbiljne šanse za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i kulture.

Zurabišvili je kazala da je posjeta Đukanovića Gruziji jako važna za budućnost, demokratsko-ekonomski razvoj zemlje.

„Razgovarali smo o odnosima u geopolitičkom domenu i objasnila sam situaciju za okupirane teritorije i svakodnevnu torturu društva, ali i da se uprkos tome nastavljamo kretati putem evropskih integracija i to se nije zaustavilo ni za trenutak“, navela je Zurabišvili.

Na tom putu, kako je rekla, potrebna im je i politička podrška i razmjena iskustava, a Crna Gora je zato veoma važan partner jer je uspjela da ostvari svoje ambicije.

„Analizirali smo geopolitičku situaciju u našim regionima. Iako postoje brojne razlike, ima zajedničkih zaključaka, a jedan od njih je da, što važi za Zapadni Balkan i region Kavkaza, a to je prisustvo EU“, kazala je Zurabišvili .

Prema njenim riječima, to prisustvo je presudno važno za zemlje i rješavanje političkih kriza.

„Bilo bi još važnije za našu blisku budućnost da EU posveti više pažnje Gruziji u dijelu svoje vanjske politike. To možemo da vidimo jer vanjska politika EU ne može biti ozbiljna ako se u regionima Kavkaza i Zapadnog Balkana ne brane evropske vrijednosti“, rekla je Zurabišvili .

Ona je dodala da je sa Đukanovićme razgovarala o uzajamnim odnosima i saradnji u oblastima poljoprivrede, ekonomije, turizma, parlamentarizma.

Bonus video: