Brajovići se zadužili 110.000, Pejović za godinu uštedio 53.000 eura

Brajovićeva plata u Skupštini iznosi 1.950 eura, dok njegova supruga u Aerodromima Crne Gore zarađuje malo više od 900 eura. Brajović nije dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune
125 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2018. 07:00h

Porodica predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića se krajem prošle godine zadužila gotovo 110.000 eura, dok je doskorašnji ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović za godinu uspio da uštedi 53.000 eura, stoji u njihovim imovinskim kartonima koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Kako se navodi, predsjednik Skupštine je u novembru prošle godine uzeo kredit od 85.000 eura, dok je mjesec ranije njegova supruga Dragana od banke uzela 24.000 eura. Brajović je u kartonu za prošlu godinu prijavio da gradi kuću čija je osnova 63 metra kvadratna na više od 10.000 kvadrata naslijeđenog zemljišta.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) od ranije je vlasnik dva stana od 95 u Podgorici i 32 metra kvadrata u Kotoru, kao i kuće od 130 metara kvadratnih u Danilovgradu. Kako se navodi u imovinskom kartonu, oba stana je kupio dok je kuću naslijedio.

Brajovićeva plata u Skupštini iznosi 1.950 eura, dok njegova supruga u Aerodromima Crne Gore zarađuje malo više od 900 eura. Brajović nije dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

Za razliku od njega, saglasnost za uvid u bankarske račune ASK-u je dao doskorašnji ministar evropskih poslova, glavni pregovarač sa Evropskom unijom i ambasador. Skupština je 1. marta konstatovala ostavku Pejovića, koja je uslijedila nakon što je utvrđeno da je prekršio Ustav Crne Gore, Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Ovu aferu iznio je Centar za građansko obrazovanje.

Pejović je Agenciji u imovinskom kartonu koji je podnio 30 dana po odlasku iz Vlade prijavio da je za godinu uspio da uštedi 53.000 eura. Njegova ministarska plata iznosila je malo više od 1.520 eura, a još nepunih 3.170 dobijao je kao glavni pregovarač. U kartonu stoji da je bio predsjedavajući vladine Komisije za evropske integracije i član Savjeta za vladavinu prava, Nacionalne investicione komisije, Savjeta za NATO I Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti. On je prijavio da je u decembru od Ministarstva nauke dobio 3.000 eura povraćaja školarine za doktorske studije, kao i da je dobio 150 eura za predavanje u Upravi za kadrove. Pejović je vlasnik dva stana, od 96 u Podgorici i 25 metara kvadratnih u Beogradu.

Husović dobio stan za 14.000, otplaćuje ga 60 eura mjesečno

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović je prošle godine u prosjeku primao 1.615 eura, stoji u njegovom imovinskom kartonu.

Husović je član vladinog Kolegijuma za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, Nacionalne investicione komisije i Savjeta za konkurentnost. On je vlasnik kuće od 180 kvdarata u rodnim Rožajama i stana od 90 metara kvadartnih u Podgorici.

Kako se navodi, stan je uzet uz pomoć kredita-zajma koji mu je dala Vlada. Husović je u maju 2016. godine dobio kredit zajam od Vlade od 14.181 eura, koji vraća u ratama od 60 eura. Predsjednik Bošnjačke stranke je prijavio da njegova supuga Jasmina Husović prima naknadu od 336 eura iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Bonus video: