jedan od osnivača occrp poručio

Saliven: Vučić Rusiji priča jednu priču, Zapadu drugu, slično je Đukanović radio godinama

"Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nisu u potpunosti upućene koliko je loše stanje u Srbiji. Oni nisu upoznati koliko je Vučić blisko povezan, preko svog brata, sa grupacijama koje imaju upurište u organizovanom kriminalu"

16771 pregleda 185 reakcija 47 komentar(a)
Saliven, Foto: Screenshot/Youtube
Saliven, Foto: Screenshot/Youtube

Dru Saliven, jedan od osnivača Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), koji je izdavač "Pandorinih papira", rekao je u intervjuu za dnevni list "Nova" da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povezan, preko svog brata Andreja, sa grupacijama koje imaju upurište u organizovanom kriminalu.

Saliven je, kako prenosi portal Nova.rs, odgovarajući na pitanje zbog čega Zapad ne reaguje na afere koje potresaju vlast u Srbiji, rekao da postoje dva razloga.

"Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nisu u potpunosti upućene koliko je loše stanje u Srbiji. Oni nisu upoznati koliko je Vučić blisko povezan, preko svog brata, sa grupacijama koje imaju upurište u organizovanom kriminalu. Organizovani kriminal je glavni finansijer njegove stranke. Ne mogu to da dokažem, ali sam uveren da je to istina. Vučić je prešao put od demokratskog lidera, koji je delimično korumpiran, do autokratskog vođe koji još uvijek ne otkriva svoju pravu prirodu. Zapadni svijet još uvijek ne shvata do koje mjere je on korumpiran", naveo je on.

Saliven je kazao da je drugi razlog spoljnopolitičke prirode:

"Vučić pronicljivo koristi Rusiju u sukobu sa Zapadom. Rusiji priča jednu priču, a Zapadu drugu, što je veoma slično onome što je Milo Đukanović godinama radio u Crnoj Gori. Oni se plaše da će se Vučić u potpunosti okrenuti ka Rusiji, ukoliko otpočnu oštriji obračun sa njim", rekao je Saliven.