Đukanović: Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije

Đukanović je rekao da je uvjeren da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa razumjeti da treba da prihvati nove članice

10638 pregleda 22 reakcija 21 komentar(a)
Đuaknović i Garibašvili, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đuaknović i Garibašvili, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije i njena nastojanja da uspostavi punu kontrolu nad svojim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On se, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, tokom zvanične posjete Gruziji sastao sa gruzijskim predsjednikom Vlade Iraklijem Garibašvilijem.

"Đukanović je naglasio da Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije i njena nastojanja da uspostavi punu kontrolu nad svojim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, sa punim suverenitetom i da se bore za budućnost koju sama bira", kaže se u saopštenju.

On je rekao da se mogu imati najbolje ideje, ali da je važno prepoznati najbolje vrijeme za njihovu realizaciju.

To se, kako je naveo, posebno odnosi na proces evropskih integracija i posvećenu borbu za valorizovanje reformi i dogledno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Đukanović je rekao da je uvjeren da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa razumjeti da treba da prihvati nove članice.

On je kazao da će, imajući u vidu podudarnost ciljeva, Gruzija uvijek imati podršku Crne Gore u tom smislu.

„U kontekstu bilataralnih odnosa dvije države, Đukanović je naglasio da uz istorijske i sličnosti u pogledu ciljeva, postoji podudarnost i u strukturi ekonomija dvije države, što treba iskoristiti kao razvojnu šansu“, navodi se u saopštenju.

Garibašvili je kazao da je Crna Gora uzor za Gruziju u mnogim oblastima i da visoko cijeni iskustvo i ulogu Đukanovića u strateškim postignućima države, posebno obnovi nezavisnosti i prijemu u NATO.

On se, kako je saopšteno, naročito interesovao za Đukanovićeva iskustva i stavove u odnosu na izazove u prošlosti i aktuelnom geopolitičkom trenutku.

„Uz dobrodoslicu Đukanoviću u istorijsku posjetu Gruziji, iskazao je visok interes za dalje produbljivanje saradnje i jačanje odnosa u svim oblastima, čemu će snažan impuls dati i ova posjeta“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, sugerisan susret privrednih komora, kako bi se intenzivirala saradnja u turizmu, olakšalo putovanje građana, iskoristili energetski potencijali i iskustva Gruzije u oblasti proizvodnje hrane.

„Odnosi dvije države posebno bi bili osnaženi intenzivnijom saradnjom u oblasti kulture, imajući u vidu da se oba naroda ponose svojom istorijom i tradicijom“, kaže se u saopštenju.

Iz službe za informisanje predsjednika rekli su da je Đukanović zvaničnu posjetu Gruziji, tokom koje je potpisan sporazum između dvije vlade o readmisiji lica bez dozvole za boravak, završio obilaskom administrativne granice Odzisi.

Bonus video: