Bečić: Prijateljstvo malih država Evrope je ključ uspjeha

“Uspjeh malih država Evrope mjeri se odlučnošću da se timski, jedinstveno i solidarno nastupi pred Evropom i pred svijetom”, naveo je Bečić

1546 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Solidarnost, prijateljstvo i povjerenje među malim državama Evrope ključno je za saradnju, prevazilaženje izazova i ostvarenje zajedničkih interesa, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je, na konferenciji za novinare koja je održana po završetka radnog dijela Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država u Herceg Novom, poručio da se uspješnost mjeri spremnošću da se podnese žrtva za opšte dobro.

“Uspjeh malih država Evrope mjeri se odlučnošću da se timski, jedinstveno i solidarno nastupi pred Evropom i pred svijetom”, naveo je Bečić.

Herceg Novi je, smatra Bečić, domaćinskim pristupom u organizaciji Konferencije, pokazao da je bio nepravedno zapostavljan prethodnih godina.

“Herceg Novi, pored toga što je turistički i kulturni centar Crne Gore, može da bude i veoma uspješan centar parlamentarne diplomatije i međunarodnih skupova koji će se, vjerujem, u narednom periodu održavati u tom gradu“, kazao je Bečić.

On je naveo da je svaka zemlja bogata onoliko koliko ima prijatelja, koji su spremni da iskreno pomognu kada je to potrebno.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da je povjerenje ključ prijateljstva i da se mora konstantno unapređivati.

„Nema unapređenja povjerenja, nema jačanja prijateljstava bez našeg što češćeg okupljanja i razmjene iskustava. Siguran da smo mi, nakon Konferencije, još bolji partneri, prijatelji i saborci”, rekao je Bečić.

On je istakao da su zemlje, koje su učestvovale na Konferenciji, teritorijalno male, ali i da su istorijski, kulturno i prirodno bogate.

“Države koje mnogo toga spaja, koje nemaju bilateralnih problema, a zaista imaju perfektne međusobne odnose, mogu mnogo pomoći jedna drugoj u bilateralnim relacijama i u multilateralnim formatima“, naglasio je Bečić.

On je kazao da je ključ uspjeha u zajedništvu i da takvim nastupom male države Evrope mogu ostvariti mnogo.

“To smo dokazali i danas, dokazaćemo to i sljedeće godine u Monaku, dokazaćemo to u brojnim formatima našeg djelovanja, funkcionisanja i unaprjeđenja saradnje“, rekao je Bečić.

On je naveo da je uvjeren da će partneri i prijatelji nastaviti da pružaju podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

"Crna Gora, mora, može i hoće da bude prva naredna članica Evropske unije. To je dvosmjeran proces, ali je to proces koji je u interesu i Crne Gore, ali siguran sam i Unije", rekao je Bečić.

Članstvo Crne Gore bilo bi motivacija za države Zapadnog Balkana da nastave evropskim putem, ocijenio je Bečić, dodajući da taj put za Zapadni Balkan nema alternativu.

“Svi se nadamo i vjerujemo da ćemo, do kraja mandata ove Evropske komisije, stvoriti pretpostavke za uspješno finiširanje tog procesa i ostavarenje još jednog strateškog i istorijskog sna“, zaključio je Bečić.

Bonus video: