Uljarević: Poziv manjinama kao karta za "Titanik"

Predstavnici manjinskih partija spremni za razgovor sa premijerom, iako im se to čini "nekako iznuđeno"

37887 pregleda 163 reakcija 36 komentar(a)
Iznijeli stav o prevazilaženju “nezavidne političke situacije”: Sa sastanka sa britanskom ambasadorkom, Foto: Ambasada UK
Iznijeli stav o prevazilaženju “nezavidne političke situacije”: Sa sastanka sa britanskom ambasadorkom, Foto: Ambasada UK

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da aktuelna Vlada za godinu nije nikog ubijedila da su joj sekularni ispred vjerskih poslova, što je značajna prepreka i za ulazak manjina, te se stoga kao jedino pošteno rješenje nameću izbori.

Uljarevićeva je za “Vijesti” kazala da je, pri tome, otvoreno pitanje da li treba, u međuvremenu, da se formira neka prelazna Vlada sa zadatkom smanjenja tenzija i podjela u crnogorskom društvu.

”To je, po mom sudu, jedina opcija u kojoj se tu možda može računati na manjinsku Vladu, u kojoj bi bile i manjine, i to je, naravno, samo kratkoročno rješenje, uz uslov da u tome neki svoj motiv i interes nađe neka veća partija koja neće biti u Vladi ali će je u takvom obliku podržati”, ocijenila je Uljarević.

Ona je kazala da u bilo kojem drugom slučaju, “a posebno nakon svega što je ova Vlada uradila na klerikalizaciji društva i države”, poziv manjinama da uđu u ovu Vladu zvučao bi kao da im daju kartu za krstarenje “Titanikom”.

Uljarević
Uljarevićfoto: SAVO PREELVIC

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastaće se naredne sedmice sa predstavnicima manjinskih partija, kako bi razgovarali o rekonstrukciji Vlade.

U predlogu za rekonstrukciju Vlade, koji je u srijedu dostavio predstavnicima parlamentarne većine, navodi se da bi Vlada sa novom strukturom trebalo da ima tri potpredsjednika i 16 resora, te da “eventualno povećanje broja resora može koincidirati sa ulaskom manjinskih partija u Vladu”. Partije većine danas treba da se izjasne o predlogu Krivokapića, nakon čega bi trebalo da zauzmu zajednički stav, kako bi se prešlo na priču o modelu rekonstrukcije Vlade.

Zasada je izvjesno da će rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli političari, podržati 38 poslanika vlasti, jer GP URA ne odustaje od zahtjeva da se Vlada rekonstruiše na ekspertsko-nestranačkom modelu.

Poslanik albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka kazao je da još nije zakazan tačan datum sastanka sa premijerom, ali da su uvijek govorili da su spremni za razgovore.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

”I pri tome stojimo iako nam se čini da je sve to nekako iznuđeno”, kazao je Đeka za “Vijesti”.

On je istakao da se danas ne zna da li će se Krivokapićeva Vlada rekonstruisati i da li će opstati, navodeći da “oni to najprije moraju sa sobom vidjeti”.

”U Vladi koja luta u vanjskopolitičkoj orijentaciji, koja većinski slijedi klerikalnu ideologiju, koja sve građane Crne Gore ne vidi ravnopravnim, ne smatramo da nam je mjesto”, kazao je Đeka.

Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) rekao je da prate političku situaciju, koju je, kako kaže, trenutna većina, namjerno dovela do krizne, “zbog fotelja”.

”Ako premijer dogovori sa trenutnom većinom koncept nove vlade, očekujem da nas upozna sa programom, ciljevima, sporazumom koji su postigli i nakon toga da na sastanku razmotrimo, ako dođe do novog dogovora parlamentarne većine.

Mislim da nije politički korektno ni zvati na razgovor manjine dok ne dođe do dogovora parlamentarne većine, koji su prije godinu jednostrano i sa umisljajem isključili manjine iz Vlade ali ne samo to, nego su pročistili manjine iz svih institucija Vlade”, rekao je Đeljošaj.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Boris Pejović

On je poručio da svaka vlada koja je proevropska, pro-NATO, za dobrosusjedske odnose, koja će se boriti protiv kriminala i korupcije, može da očekuje saradnju sa manjinama.

”Činioci Albanske liste su bili dio vlasti samo od 2016-2020. godine, prije i sada su opozicija, tako da nijesmo nikada trčali za vlašću, principi i ozbiljnost programa su na prvom mjestu. Iskreno, mi smo ostvareni ljudi, politikom se bavimo da damo nas doprinos razvoju društva, ne zbog funkcija i privilegija”, kaže Đeljošaj.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić rekao je da je ta partija potpuno otvorena za dijalog o budućnosti Crne Gore, za njen evropski put i izgradnju demokratije i prvenstveno građansku stabilnost.

”Mi smo otvoreni za razgovore sa svima na političkoj sceni. Crna Gora se nalazi u velikoj političkoj krizi i na svima je da daju doprinos, da se iznađe najboje rješenje za izlazak iz krize. Za saradnju treba stvarati atmosferu međusobnog uvažavanja, pa onda povjerenja”, rekao je Omeragić “Vijestima”.

On je ocijenio da je Vlada u ovom mandatu, umjesto da promoviše evropske vrijednosti, jednogodišnji mandat potrošila stvarajući klimu nacionalizma i netrpeljivosti, što je izazvalo veliku polarizaciju u društvu.

Omeragić
Omeragićfoto: BS

”Ova Vlada se potrudila da sa svih rukovodećih mjesta ukloni desetine pripadnika manje brojnih naroda. Da bi se razmišljalo o saradnji, potrebno je da upravo oni koji danas vrše vlast u Crnoj Gori, da naprave korake da unaprijede ambijent odnosa prema manje brojnim narodima, ukoliko nas žele za partnere”.

Poručio je da će BS, kao i do sada, dati doprinos u pravcu smanjivanja tenzija, odnosno jačanja dijaloga.

”Nama su principi glavna politička smjernica. Uvijek smo za to da razgovaramo o evropskoj budućnosti Crne Gore, kao i o položaju Bošnjaka. To je fokus naše politike i o tome smo spremni da razgovaramo sa svim proevropskim snagama”, rekao je Omeragić.

Đeljošaj, Đeka, Genci Nimanbegu (Forca) i Nikola Camaj (Demokratski savez Albanaca) juče su imali sastanak sa britanskom ambasadorkom, Karen Medoks, na kome su iznijeli stav o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i informisali ambasadorku o svojim razmišljanjima o prevazilaženju “nezavidne političke situacije”.

”Na ovom sastanku su predstavnici Albanaca potencirali zajednički stav da Crna Gora mora još jače raditi na poboljšanju evropskog kursa, dobrosusjedstva i uvažavanja”, saopšteno je iz Albanske liste i koalicije “Jednoglasno”.

Ambasadorka je, kako je saopšteno, tokom sastanka rekla da Crna Gora mora nastaviti integraciju u EU i da dalje ojača partnerstvo sa NATO-om. Takođe je, kako se navodi, “spomenula da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava demokratsku inkluziju manjina u Crnoj Gori, koja je u okviru evropskih vrijednosti”.

Sa predstavnicima manjina je o aktuelnim političkim prilikama, krajem septembra razgovarao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Vicepremijer je tada poručio da svi zajedno moraju da rade na većoj inkluziji društva i afirmaciji evroatlantskih vrijednosti. Sa manjinskim koalicijama je prilikom formiranja Vlade razgovarao i premijer, ali tada nije postignut dogovor oko njihovog ulaska u Vladu.

Ulaskom DF-a, premijer gubi ionako ograničenu moć

Uljarević je, govoreći o pregovorima premijera sa predstavnicima većine o rekontrukciji Vlade, kazala da tu nema mnogo promjena, odnosno, da svi ostaju na ranije iznesenim pozicijama, a premijer ulazi u već viđene “alternacije” sa ubjeđenjem da on može nadigrati sve ostale, odnosno da će biti po njegovom, kao prilikom formiranja Vlade.

”Međutim, u politici takve igre imaju rok trajanja, a u mnogo čemu je i on sam danas u drugačijoj poziciji nego prije godinu. Naime, godinu kasnije njegov integritet i moć značajno su urušeni, daleko manje aktera mu vjeruje, a vidljivo je da oni koje je on birao nemaju kapacitet da produkuju ni očekivane ni obećane rezultate, a u nekim oblastima imamo krajnje zabrinjavajuće stanje”, kazala je Uljarević.

Ona je istakla da bi rekonstrukcija o kojoj je sada riječ, podrazumijevala ulazak Demokratskog fronta (DF) u Vladu što bi, kako je ocijenila, imalo makar dvije posljedice – premijer bi izgubio i ovu ograničenu moć koju ima, a Crna Gora bi bila sasvim drugim očima posmatrana od strane Evropske unije (EU), ali i drugih važnih zapadnih partnera, poput SAD.

Bonus video: