SNP-u prihvatljiv Krivokapićev predlog rekonstrukcije Vlade

"Podržaćemo taj predlog ako većina bude smatrala da broj ministarstava treba da se proširi"

13934 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) prihvatljiv je predlog premijera Zdravka Krivokapića da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika, saopšteno je "Vijestima" iz te stranke.

"Naravno, podržaćemo taj predlog ako većina bude smatrala da broj ministarstava treba da se proširi. Ono što nam nije prihvatljivo je da šaljemo premijeru više kandidata, pa da on vrši s njima intervjue, a zatim odabir. Naš statut - a i sama priroda politike - nalažu da kadrove postavljene da vrše državne funkcije u ime partije isključivo bira Glavni odbor SNP-a. Kako smo već rekli javnosti, insistiramo na poštovanju i ispunjavanju prethodno postignutog dogovora", poručili su iz SNP-a.

Premijer je vladajućim strankama ostavio rok do danas da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi u nedjelju zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije Vlade.

Krivokapić je predstavnicima parlamentarne većine dao predlog u kom se navodi da glavno načelo strukturnog i kadrovskog unapređenja Vlade ostaje njen ekspertski karakter.

Premijer je predložio da bi resori koji su se pokazali kao previše obimni za dobro upravljanje, trebalo da se podijele.

"To su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma", piše u predlogu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Za odabir kandidata koji će biti imenovani za ministre, kako se dodaje, poželjno je predložiti više kandidata i biografija, "pri čemu premijer obavlja razgovore s potencijalnim kandidatima".

Bonus video: