Radulović: U Leksikonu diplomatije Crne Gore ispisali ste istoriju

Kako navode iz MVP, radna verzija Leksikona diplomatije je kroz 712 odrednica podijeljena u više istorijskih epoha i sistematizuje relevantna znanja i informacije o crnogorskoj diplomatiji od njenog nastanka do danas

9098 pregleda 1 komentar(a)
Sa radne sesije, Foto: MVP
Sa radne sesije, Foto: MVP

Kada Leksikon diplomatije Crne Gore dobije finalni oblik biće značajno djelo za diplomatiju i državu u cjelini, kojim ćemo se ponositi. Uložili ste ogromne napore u stvaranju oznake Crne Gore i ispisali ste istoriju, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na radnoj sesiji posvećenoj završnoj fazi izrade Leksikona diplomatije, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Kako navode iz MVP, radna verzija Leksikona diplomatije je kroz 712 odrednica podijeljena u više istorijskih epoha i sistematizuje relevantna znanja i informacije o crnogorskoj diplomatiji od njenog nastanka do danas.

"Ministar Radulović je izrazio zadovoljstvo što se, kao član Savjeta Leksikona, nalazi među bardovima i intelektualnom elitom Crne Gore, koji ostvaruju sadržajnu saradnju sa MVP", kazali su.

Predsjednik CANU Dragan K. Vukčević je kazao da je ovo djelo značajno za diplomatiju Crne Gore, dodajući da je u prethodne tri godine urađen obiman posao, te da preostaje finalno usaglašavanje odrednica. Ocijenio je da bi knjiga prevedena na engleski jezik bila važna za kulturu Crne Gore.

"Ministar Radulović je učestvovao na sastanku, na kojem je bilo riječi o pojedinačnim odrednicama Leksikona, a u kojima su zastupljene ličnosti, događaji i institucije od značaja za crnogorsku diplomatiju. Na sesiji je saopšteno da je na pisanju leksikografskih članaka angažovano 97 autora", saopštili su iz MVP.

Na radnom sastanku su učestvovali i akademik Đorđije Borozan, koji je glavni i odgovorni urednik Leksikona diplomatije, prof. dr Živko Andrijašević, prof. dr Saša Knežević, prof. dr Boris Vukićević, prof. dr Budimir Lazović, dr Nebojša Čagorović, doc. dr Jelena Bašanović-Čečović i mr Dragana Marinković-Dubljević.

Bonus video: