Nastavak razgovora pod znakom pitanja

PzP i Radnička partija nijesu premijeru poslale izjašnjenje o predlogu rekonstrukcije, jer, kako navode, vladajuća većina nema načelni dogovor o tom pitanju

49053 pregleda 372 reakcija 190 komentar(a)
Krivokapić i Abazović, Foto: SAVO PRELEVIC
Krivokapić i Abazović, Foto: SAVO PRELEVIC

Nastavak razgovora parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade pod znakom je pitanja nakon jučerašnjeg zahtjeva Građanskog pokreta (GP) URA, da se prije organizovanja novog sastanka partija vlasti napravi analiza dosadašnjeg rada kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

”Cijenimo da je neophodno napraviti analizu o dosadašnjem radu Vlade, ostvarenim rezultatima i ciljevima svakog pojedinačnog ministarstva i ministra/ministarke. Analiza može biti sastavni dio godišnjeg izvještaja o radu Vlade. Samo na osnovu jasnih pokazatelja i mjerljivih parametara u svim resorima, može se razgovarati o unapređenju u ministarstvima - kako kadrovski, tako i u njihovoj strukturi”, saopštili su iz GP URA u odgovoru na predlog Krivokapića da Vlada ubuduće ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

Premijer je vladajućim strankama bio ostavio rok do juče da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi sjutra zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije Vlade.

Iz partija vlasti “Vijestima” su potvrdili da postoji mogućnost da sjutra bude održan novi sastanak s Krivokapićem, ali kažu da još nisu dobili zvaničan poziv.

Zasad je izvjesno da rekonstrukciju Vlade, na način da u nju uđu političari, podržava 38 (od 41) poslanika vlasti, jer GP URA ne odustaje od zahtjeva da se Krivokapićev kabinet osvježi isključivo po ekspertsko-nestranačkom modelu.

Iz GP URA ističu da svaki razgovor o rekonstrukciji koji se ne zasniva na objektivnoj procjeni učinka rada Vlade, za njih predstavlja dogovore o podjeli ministarskih fotelja, a ne potrebu za unapređenjem rada Vlade u ostvarivanju javnog interesa.

Ponavljaju da se rekonstrukcija može zasnivati samo na istim principima na kojima funkcioniše aktuelna Vlada, odnosno na ekspertsko-nestranačkom principu.

Ističu da je za njih izglasavanje Tužilačkog savjeta (TS) apsolutni državni i društveni prioritet, i da on ne može biti dio razgovora o eventualnoj rekonstrukciji.

Oni navode da očekuju od Krivokapića da im pisano odgovori da li je za njega prihvatljivo da izglasavanje TS bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji.

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” je saopšteno da im je premijerov predlog u potpunosti prihvatljiv, jer je, kako su naveli, zasnovan na postizbornom sporazumu nosilaca tri izborne liste, koji je potpisan 9. septembra prošle godine.

Oni poručuju da je onome kome je taj predlog neprihvatljiv, neprihvatljiv i sporazum koji su potpisali Krivokapić, lider Demokrata Aleksa Bečić i predsjednik GP URA i vicepremijer Dritan Abazović.

”Svaki drugi koncept vodi ka nestabilnosti, izigravanju volje građana, rušenju Vlade i možda nekoj novoj većini s Demokratskom partijom socijalista (DPS), u kojoj Demokrate sigurno neće biti. Moguću prekompoziciju potvrđuju i dešavanja u susret ustoličenju na Cetinju, kad se pokušavalo udovoljiti Veselinu Veljoviću”, naveli su iz Demokrata.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, preksinoć je za TVCG kazao da “Vlada eksperata” nije isporučila rezultate, te da će se sjutra znati da li je rekonstrukcija i dalje opcija, ili će se birati nova vlada.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, kazao je “Vijestima” da ta stranka neće dostavljati premijeru Krivokapiću pisano izjašnjenje o njegovom predlogu rekonstrukcije Vlade.

To je, prema njegovim riječima, bespredmetno u situaciji kad GP URA “insistira na nečemu što je duboko antidemokratski i neprincipijelno”.

Radulović smatra da vladajuća većina i premijer treba da sastave “evropsku agendu”, koja će uključivati demontažu “totalitarnog sistema”, te uspostavljanje pravne države i tranzicione pravde.

”S evropskom agendom, GP URA više ne bi imao argumente za svoje tvrdnje, dok bi manjine imale manje skepse da uđu u vlast. S predstavnicima manjina treba razgovarati zbog šireg društvenog konsenzusa i jake Vlade”, istakao je on.

Radulović tvrdi da predstavnicima “velikih demokratskih država” potencijalni ulazak DF-a u Vladu ne bi predstavljao problem, jer oni, prema njegovim riječima, misle da bi to bio odraz izborne volje građana koju treba uvažiti.

On ocjenjuje da bi rekonstruisana Vlada trebalo da ima 18 ministarstava i četiri potpredsjednika. U njenom vrhu morali bi, kaže, da budu lideri najznačajnijih političkih subjekata.

”Oni treba da budu u Vladi zbog odgovornosti. Kompetentnost, naravno, mora da bude zadovoljena. Takva Vlada bila bi jaka i reformska”, poručuje Radulović.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) “Vijestima” su saopštili da im je prihvatljiva Krivokapićeva ideja.

”Naravno, podržaćemo taj predlog ako većina bude smatrala da broj ministarstava treba da se proširi. Ono što nam nije prihvatljivo je da šaljemo premijeru više kandidata, pa da on vrši s njima intervjue, a zatim odabir. Naš statut - a i sama priroda politike - nalažu da kadrove postavljene da vrše državne funkcije u ime partije isključivo bira Glavni odbor SNP-a. Kako smo već rekli javnosti, insistiramo na poštovanju i ispunjavanju prethodno postignutog dogovora”, poručili su iz SNP-a.

Lider i poslanik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da ta stranka uslovno podržava nastavak započetih konsultacija o rekonstrukciji.

Stoga, kaže on, treba procijeniti najoptimalniji oblik novog organizovanja, koji se, prema njegovim riječima, može kretati u rasponu od rekonstrukcije do formranja nove vlade.

”Smatramo da je neophodno kritički sagledati dosadašnji bilanas, posebno način i dužinu trajanja kadrovskog postupka prije godinu dana. U tom dijelu treba preuzeti odgovornost za tadašnja resorska rješenja koja se sad mijenjaju kao imperativ trenutka. Sve organizacione i kadrovske promjene treba kolektivno usaglašavati”, kazao je on “Vijestima”.

Lekić naglašava da je neophodno saopštiti precizne formulacije kriterijuma za rekonstrukciju. Dodaje da je Demos, imajući u vidu dosadašnje iskustvo, bliži formiranju političke vlade, sa, kako je rekao, mogućim i manjim dopunama afirmisnih nestranačkih stručnjaka.

”Treba izbjeći dalje polazne nejasnoće koje su nam već napravile štetu, kako u konkretnim organizaciono-kadrovskim rješenjima, tako i u negativnim percepcijama građana o novoj vlasti”, poručuje on.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, rekao je “Vijestima” da je ta partija poslala Vladi izjašnjenje o premijerovom predlogu, ali da ga neće objavljivati.

”Mi smo korektan i konkretan partner Vladi. Ako premijer Krivokapić smatra da naš predlog treba da bude predstavljen, onda nek on tu učini”, kazao je on kratko.

Predsjednik i poslanik Radničke partije (RP), Maksim Vučinić, saopštio je da RP nije premijeru poslala izjašnjenje o predlogu rekonstrukcije, jer vladajuća većina nema načelni dogovor o tom pitanju.

On je “Vijestima” saopštio da će predlog RP o rekonstrukciji biti predstavljen kad bude postojao konsenzus svih vladajućih partija.

Prava Crna Gora je, prema informacijama “Vijesti”, dostavila Krivokapiću mišljenje, u kom navodi da im je prihvatljiv njegov plan rekonstrukcije.

Iz te partije listu je nezvanično rečeno da im je prihvatljivo da Vlada ima ekspertski karakter, što, kako su naveli, ne isključuje učešće političara u njoj, “ali onih koji su stručni za resore”.

Krivokapić je predstavnicima parlamentarne većine dao predlog u kom se navodi da glavno načelo strukturnog i kadrovskog unapređenja Vlade ostaje njen ekspertski karakter.

Premijer je predložio da bi resori koji su se pokazali kao previše obimni za dobro upravljanje, trebalo da se podijele.

”To su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma”, piše u predlogu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Za odabir kandidata koji će biti imenovani za ministre, kako se dodaje, poželjno je predložiti više kandidata i biografija, “pri čemu premijer obavlja razgovore s potencijalnim kandidatima”.

Važno da manjine učestvuju u političkom procesu

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke sastala se juče s predstavnicima manjinskih partija.

Ona je na Tviteru napisala da je s njima razgovarala o ulozi manjina u multietničkoj i inkluzivnoj Crnoj Gori.

”Učešće manjina u političkom procesu bitan je element demokratskog upravljanja”, navela je Rajnke koja se sastala sa predstavnicima albanskih partija, Bošnjačke stranke i HGI.

Predstavnici manjinskih partija u četvrtak su razgovarali i sa britanskom ambasadorkom, Karen Medoks.

U Krivokapićevom predlogu, koji je predstavljen na sastanku sa vladajućim partijama u srijedu, piše da eventualno povećanje broja resora može koincidirati s ulaskom manjinskih partija u Vladu.

Premijer će se naredne sedmice sastati s predstavnicima manjinskih partija, kako bi razgovarali o rekonstrukciji.

Bonus video: