Ministar Radulović pitao je kakav državni posao je otvaranje trasta

Đukanović zloupotrijebio diplomatski pasoš?

”Nije valjda da se diplomatski pasoš može koristiti da se osnuje privatni trast, da se u pet država i četiri sloja zamaskira vlasništvo nad eventualno zaštićenom imovinom”, kazala je Vujović

27928 pregleda 384 reakcija 30 komentar(a)
Radulović, Foto: YouTube
Radulović, Foto: YouTube

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović zloupotrijebio je diplomatski pasoš da bi otvorio privatni trast u ofšor zoni, rekla je juče poslanica Demokrata Tamara Vujović, dok je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović pozvao Demokratsku partiju socijalista (DPS) da objasni takvo postupanje.

”Koji je to državni posao otvaranje trasta? Nijesmo se do sad sreli s ovakvim slučajem. Da li je neko zloupotrijebio diplomatski pasoš da otvori trast? Morate da objasnite na koji način je diplomatski pasoš korišćen za otvaranje trasta”, rekao je Radulović poslanicima DPS-a u Skupštini, na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Skupštini.

On je podsjetio na Zakon o putnim ispravama kojim je definisano da se diplomatski pasoš izdaje državnim funkcionerima, službenicima i namještenicima “radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbjeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka, u skladu sa međunarodnim ugovorima”.

Vujović je navela da su u četvrtak u emisiji “Načisto” na TV Vijesti izneseni dokazi o prilaganju ovjerene dokumentacije prilikom uspostavljanja trasta, a to je diplomatski pasoš predsjednika države.

”Nije valjda da se diplomatski pasoš može koristiti da se osnuje privatni trast, da se u pet država i četiri sloja zamaskira vlasništvo nad eventualno zaštićenom imovinom”, kazala je Vujović.

NVO MANS je u nedjelju objavio da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Istraživački centar MANS-a je do tih podataka došao kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom Pandora papiri, koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je Alcogal, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se nijednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.

Đukanović je saopštio da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

On je kazao da je svoj odnos prema državi pokazao u “dugim godinama borbe za nju”.

”Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i ono što je bilo saopštenje mog kabineta nakon što je ta, još jedna u nizu afera, lansirana. Po mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova autoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji”, rekao je nedavno Đukanović.