Eraković: Ostavka Vlade i čelnika Ministarstva zdravlja spasonosno rješenje

Mjere protiv širenja virusa korona treba donijeti u skladu sa strukom, promovisati vakcinaciju i uvesti kaznenu politiku koja će se najprije primjenjivati na funkcionerima, glavni jezaključak je Komisije za zdravstvo DPS-a.

17090 pregleda 69 reakcija 69 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je ostavka vlade i čelnika Ministarstva zdravlja "spasonosno rješenje za zaustavljanje, katastrofalne politike koju vodi ova Vlada u oblasti zdravstva".

Komisija za zdravstvo DPS-a, je održala danas konferenciju, na kojoj je okupila 137 ljekara, a među pristunima su bili i kao gosti predstavnici SDP-a i SD-a, Bošnjačke stranke kao i drugih manjinskih partija.

Mjere protiv širenja virusa korona treba donijeti u skladu sa strukom, promovisati vakcinaciju i uvesti kaznenu politiku koja će se najprije primjenjivati na funkcionerima, glavni jezaključak je Komisije za zdravstvo DPS-a.

“Potrebno je donositi epdemiološke mjere u skladu sa strukom u skladu sa preporukama IJZ-a. To smo i ranije isticali i u više navrata pokazali da u praksi nove Vlade imamo da se riječ struke ne poštuje, već da su važniji lični interesi. Neophodna je veća promocija vakcinacije, kao i jasno defenisati uslovljene preporučenosti za vakcinaciju. 290.000 građana Crne Gore čeka da se razboli, koji nisu vakcinisani i to je poraz projekta masovne vakcinacije. Da li da čekamo ili da sprječavamo epideiološku katastrofu”, kazao je Eraković

Komisija smatra da treba povećati nivo testiranja.

“Jasno nam je da se u Crnoj Gori epidemija potpuno ne kontroliše, tada treba povećati broj testiranja”, kazao je on.

Potrebno je, smatraju, imati jedinstven protokol liječenja.

“Potrebno je bolje planiranje i upotrebe ljudskih resursa. Unaprijediti postojeće protokole liječenja pacijenata i učiniti ljekove dostupnim u skladu sa protokolima”, kazao je Eraković.

Smatraju da treba zaustaviti manipulacije podacima.

“Mora postojati kaznena politika. Ne mogu se kažnjavati sugrađani dok funkcioneri krše mjere”, kazao je on.

Smatraju da treba sačuvati škole i fakultete.

“Svjesni smo koliko je prosvjetnih radnika i đaka zaraženo, to se mora zaustaviti. Bilo je preporuka i za prečišćivače vazduha”, kazao je Eraković.

On je kazao i da je preko 100 ljekara smijenjeno "jer pripadaju određenoj političkoj opciji ili manjini".

“Preko 100 ljekara smijenjeno sa direktorskih i načelničkih pozicija isključivo zbog toga što su pripadali jednoj političkoj opciji ili vjerskoj zajednici. To se mora zaustaviti. Stručnost i znanje mora biti kvalitet u zdravstvenom sistemu, druge karakteristike ne smiju da postoje”, naglasio je Eraković.

Bonus video: