Demokrate: Cilj URE je rušenje Vlade

Demokrate u reagovanju navode i da URA "krajnje neumješno pokušava da se pere od činjenice da su željeli da DF sruši Vladu kako bi u novoj kompoziciji na stolu bila i funkcija premijera"

26290 pregleda 521 reakcija 150 komentar(a)
Foto: Demorkatska Crna Gora
Foto: Demorkatska Crna Gora

Demokratska Crna Gora tvrdi da je cilj Građanskog pokreta URA "rušenje 42. Vlade Crne Gore, ali tako da za to neko drugi preuzme krivicu, nakon čega bi u novonastaloj situaciji funkcija premijera po njihovim željama bila dostupna i za Dritana Abazovića".

Demokrate su reagovale na navode poslanika URE Miloša Konatara koji je u intervjuu agenciji Mina rekao da "niko nije pominjao mogućnost da Abazović bude premijer u rekonstruisanoj vladi".

Demokrate navode i da su "sredstva kojim se taj cilj ima postići jesu konstantno dizanje tenzija i pravljenje novih sukoba putem zamjena teza i političkog podmetanja koji se javnosti pokušavaju “prodati” za principijelnu politiku".

"To je ona ista politika u kojoj Abazović tvrdi da je za ustoličenje, a onda traži zabranu ustoličenja. Putem konstantnih podizanja tenzija i opstruisanja dogovora teži se stvoriti duboko političko blato iz kojeg bi nastalo lažno opravdanje za GP URA da naprave još jedan potez u maniru Pozitivne i izigraju volju građana koji su razvlastili kriminogeni DPS. Odatle i njihova konstantna vika kako se svi ostali, dakle većina od 38 poslanika, bore za fotelje u samoj Vladi, a samo oni ne bore, jer ih samo oni imaju".

Demokrate u reagovanju kao primjer za to navode izjavu Konatara da "ukoliko ne dođe do rekonstrukcije ova Vlada nastavlja da funkcioniše".

"U toj mega obmani Konatara se upravo i najjasnije vidi cilj GP URA: da ne dođe do rekonstrukcije i da Vlada nastavi da funkcioniše, ali po njihovoj želji do prve krivine. Jer interesi i jasna volja građana Crne Gore ne predstavljaju ništa onima koji se bore isključivo za svoje pozicije. Osim toga, Konatar u pokušaju da stvori krivu sliku situacije krajnje politički licemjerno ocjenjuje kako sporazum između Demokrata i DF-a znači "objedinjavanje opcije na političkoj desnici", što bi "liberalne i zelembaće" onda trebalo da u očima javnosti učini hiperprogresivcima iako svi vide da im je ubjedljivo najmilija boja plava i da se samo za nju bore. Toliko o liberalnoj, modernoj i zelenoj partiji. Glede toga ko je u stvari desnica najbolje govore činjenice da se na GO GP URA - u istinskom maniru DPS-a - odlučivalo o vjerskom obredu ustoličenja, kao i da su odbornici tog pokreta u SO Cetinje glasali protiv istog, a Abazović tokom napada DPS-a na Cetinju sve radio da policija ne reaguje obezbijedi ustoličenje, miješajući se na taj način u slobodu vjeroispovijesti. Krajnje desničarski", navodi se u reagovanju Demorkata.

Dodaju i da je za sporazum izmenju njih i DF-a nastao "isključivo kao plod potrebe da se politička situacija u parlamentarnoj većini smiri", kao i da društvo "više ne trpi tenzije, da Vlada dobije podršku da radi svoj posao i da joj se "iznad glave" ukloni prijetnja".

"Drugo zanimljivo podmetanje Konatara jeste da su i Demokrate pri stavu da je ekspertska vlada neuspješna. Kako to može biti istina kad su Demokrate jedini subjekt koji od početka u potpunosti i bezuslovno podržava rad Vlade, ali i premijera Krivokapića, a evo i jedini kojima je i sadašnji predlog premijera u potpunosti prihvatljiv to valjda samo Konatar zna? I tu je građanima sve jasno. Glede upornog obmanjivanja javnosti da "Demokrate koče i blokiraju proces izbora TS", još uvijek čekamo da javno dematujete gospodina Milana Kneževica koji je prije neki dan saopstio da je DF zajedno sa Abazovićem dogovarao tužilacke zakone i prateća pitanja, protiv kojih je bila EU, ali i da je – iza leđa Demokrata – dogovarani razni oblici trgovine nezavisnim institucijama koje bi morale biti lišene partijskog uticaja. Sad neka nam gospodin Konatar shodno svojoj logici da njih sporazum Demokrata i DF ne obavezuje, objasni na koji način sporazum Abazovića i Mandića obavezuje Demokrate i građane Crne Gore".

Demokrate u reagovanju navode i da URA "krajnje neumješno pokušava da se pere od činjenice da su željeli da DF sruši Vladu kako bi u novoj kompoziciji na stolu bila i funkcija premijera".

"Jer premijer naravno ne može biti formalno pravno niko drugi u rekonstruisanoj Vladi osim gospodina Krivokapića. A to je kontra njihovog cilja".

Navode i da "sve što URA radi jeste opstrukcija".

"Svaki dan novi uslovi i "principi". Srećom po Crnu Goru ta vremena su prošla, jer građani svakodnevno sve glasnije svjedoče da ih ovo neodoljivo podsjeća na Pozitivnu u Nikšiću sa čuvenim "Dritanovim uslovima", "Evorpsko lice" u Podgorici, ali i poslanike Pozitivne 2016. godine u Skupštini Crne Gore kada su takođe "principijelno" spasili Mila Đukanovića. I dalje se nadamo da je svaka sličnost slučajna", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: