Fajon: Proces proširenja mora dobiti novi zamah, EU mora da održi obećanja a zemlje ZB ispune preduslove

Države kandidatkinje, pojasnila je poslanica Evropskog parlamenta, ne treba previše da brinu povodom neusaglašenosti poruka koje stižu sa individualnih evropskih adresa, dodajući da su različite perspektive sasvim normalne u politici

8660 pregleda 3 komentar(a)
Fajon, Foto: Betaphoto
Fajon, Foto: Betaphoto

Proces proširenja mora da dobije novi zamah, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, dodajući da Evropska unija (EU) mora ispuniti svoja obećanja, a zemlje Zapadnog Balkana pristupne preduslove.

Fajon je, intervjuu agenciji MINA, kazala da politika proširenja ne predstavlja preambicioznu želju, ali i da se mora početi sa konkretnim rješenjima.

Ona je navela da su krivci za zastoj, kada je riječ o tom procesu, i u Uniji i zemljama kandidatima.

„Neophodno je da se procesu proširenja da novi zamah i legitimnost, za koji EU mora ispuniti svoja obećanja, i zemlje Zapadnog Balkana moraju čvrsto ispuniti uslove za pravilno funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije“, smatra Fajon.

Države kandidatkinje, pojasnila je Fajon, ne treba previše da brinu povodom neusaglašenosti poruka koje stižu sa individualnih evropskih adresa, dodajući da su različite perspektive sasvim normalne u politici.

„Razlike među državama članicama komplikuju stav EU prema regionu generalno, ali su te razlike od ranije prisutne“, kazala je Fajon.

Ona je istakla da je važno nastaviti sa radom na pronalaženju kompromisa i zajedničkih osnova za dobrobit građana Unije i Zapadnog Balkana.

„EU treba da ispuni svoja obećanja, pogotovo kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, naglasila je Fajon.

Proces proširenja je osjetljiva tema za neke države Unije, ocijenila je ona dodajući da status kvo u regionu nije prihvatljiv i da ne donosi ništa dobro ni Uniji, ni regionu.

„Blokade iz određenih država članica jednostavno nijesu poštene, vode samo ka pogoršanju povjerenja i međusobnog poštovanja. Proširenje nije preambiciozna želja, ali moramo početi sa konkretnim rješenjima“, smatra Fajon.

Ona je ocijenila da otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja prvi korak ka snažnijoj i stabilnijoj zajedničkoj budućnosti.

„Blokiranje tih država, koje su ispunile sve potrebne uslove, podriva kredibilitet EU i nije u skladu sa strateškim interesima Unije na području Zapadnog Balkana. Isto vrijedi i za liberalizaciju viznog režima za državljane Kosova“, rekla je Fajon.

Ona je istakla da Unija mora više da radi na održavanju zapisanih vrijednosti i normi.

„Svjedočimo polarizaciji društva i problemima u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda i u samoj Uniji“, navela je Fajon.

Ona je istakla da trenutno stanje, kada je riječ o politici proširenja, odgovara političkim elitama.

„Zato više puta imam osjećaj da ne žele promjene“, dodala je Fajon.

Prema njenim riječima, uprkos činjenici da je Unija najveći donator i trgovački partner Zapadnog Balkana, ljudi ostaju skeptični u vezi stava EU prema zemljama regiona.

„To je potpuno razumljivo, jer vidimo prebacivanje odgovornosti, neispunjavanje obećanja, blokade od strane određenih država članica. Sve to dovodi do otpora prema sprovođenju reformi“, pojasnila je Fajon.

Ona je kazala da je odnos između lokalnih i institucija EU recipročan, kao i da u tom procesu svako mora da uradi svoj dio posla.

„Sa zanimanjem ćemo pratiti dugo očekivani paket proširenja koji će Komisija predstaviti za nekoliko sedmica. Očekujem prikaz stvarnog stanja o kakvom napretku uopšte govorimo“, poručila je Fajon.

Ona je istakla da tempo pristupanja Uniji zavisi i od političke volje lidera Zapadnog Balkana.

„Zaostalost u oblasti demokratije, osnovnih ljudskih prava nikome ne koristi. O narodu da ne govorim“, naglasila je Fajon.

Ona je poručila da je Crna Gora najviše napredovala u pregovaračkom procesu, ali i da se i dalje suočava sa izazovima, posebno u oblasti vladavine prava.

„Vijesti iz Podgorice i Cetinja su bile jako zabrinjavajuće“, ocijenila je Fajon.

Ona je istakla da su politički i vjerski lideri zaduženi da smire tenzije širom zemlje i da u potpunosti zaštite crnogorsku tradiciju.

„Religiju i vjerske manifestacije nikada ne bi smjeli zloupotrebljavati u političke svrhe“, zaključila je Fajon.

Bonus video: