Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

U KOM PRAVCU IDU RAZGOVORI O BUDUĆNOSTI VLADE

Može i analiza i dijalog

Teoretičar politike Predrag Zenović kaže da se po odnosu stranaka prema pitanju eventualne rekonstrukcije Vlade može naslutiti kome je ona neophodna, kome poželjna, a kome preuranjena

32463 pregleda 62 reakcija 36 komentar(a)
Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Potpuno je racionalno da se prije potencijalne rekonstrukcije Vlade uradi analiza učinka ministarstava i ministara, da bi se znalo u kom pravcu treba da ide rekonstrukcija, ocijenio je teoretičar politike, Predrag Zenović.

On ne smatra da je to prepreka nastavku dijaloga vladajućih partija o rekonstrukciji.

”Mislim da je nedostatak dijaloga jedna od sistemskih grešaka ove Vlade. Dakle, ti procesi mogu se odvijati paralelno - jedni utvrđuju efikasni i efektivni model, a drugi demokratsku proporciju i politički legitimitet nove vlade”, kazao je Zenović “Vijestima”.

Nastavak razgovora o “osvježenju” kabineta premijera Zdravka Krivokapića upitan je nakon zahtjeva Građanskog pokreta URA da se prije organizovanja novog sastanka parlamentarne većine napravi analiza rada Vlade.

Nije održan sastanak koji je za juče bio najavio Mandić
Nije održan sastanak koji je za juče bio najavio Mandić foto: Luka Zeković

Iz GP URA poručuju da je za njih izbor Tužilačkog savjeta (TS) apsolutni državni i društveni prioritet, i da TS ne može biti dio razgovora o rekonstrukciji.

Oni tvrde da će Vlada nastaviti da funkcioniše i ako parlamentarna većina ne postigne dogovor.

Zenović kaže da bi Vlada u slučaju takvog epiloga nastavila da funkcioniše, ali da država ne bi. Taj scenario ne bi, prema njegovim riječima, nikome donio dobro.

Zenović
Zenovićfoto: geadteatar me

”Vladi je potrebna značajno veća podrška Skupštine. Usvajanje zakona neophodnih za evropske integracije, sistemskih zakona koji se odnose na korupciju, izbor TS-a, borba protiv organizovanog kriminala... predstavljaju procese koji su neostvarivi bez snažne i nedvosmislene podrške zakonodavne grane vlasti”, ističe on.

Premijer Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

On je saopštio da bi resori koji su se pokazali kao previše obimni za dobro upravljanje, trebalo da se podijele.

Krivokapić je partijama vlasti bio ostavio rok do petka da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi juče zauzeli zajednički stav o tome, te nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije.

Međutim, nakon stava GP URA, sastanak koji je za juče bio najavio jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, nije održan.

Rekonstrukciju Vlade na način da u nju uđu i političari, zasad izvjesno podržava 38 (od 41) poslanika vlasti.

Skupština Crne Gore
foto: Skupština Crne Gore

S druge strane, GP URA insistira da se Vlada “osvježi” isključivo po ekspertsko-nestranačkom modelu.

Zenović navodi da po odnosu partija prema rekonstrukciji, možemo naslutiti kome je ona neophodna, kome poželjna, a kome preuranjena.

”Iz pat pozicije u kojoj se nalazi politički sistem na relaciji Vlada - Skupština, mogu samo da profitiraju određeni elementi razvlašćene elite”, uvjeren je on.

Iz DF-a, najglasnijeg zagovornika rekonstrukcije, saopštili su da aktuelna “Vlada eksperata” nije ostvarila rezultate.

Oni tvrde da njihov ulazak u Krivokapićev kabinet ne bi predstavljao problem zapadnim partnerima, koji, kako navode iz DF-a, smatraju da bi to bio odraz izborne volje građana koju treba uvažiti.

Iz DF-a tvrde da Zapad nije protiv njihovog ulaska u Vladu
Iz DF-a tvrde da Zapad nije protiv njihovog ulaska u Vladufoto: Savo Prelević

Podsjećajući da većina građana Crne Gore evropske integracije vidi kao spoljnopolitički cilj, Zenović kaže da su neke važne države Zapada naši saveznici na evroatlantskom putu. Zato je, prema njegovim riječima, važno da Vlada ostane nepodijeljeno proevropska.

”I da šalje takvu poruku, budući da je to strateški cilj ovog društva, jedini okvir njegove izvjesne demokratizacije i emancipacije, ali i garancija suverenosti i bezbjednosti. Međutim, vlast u Crnoj Gori mogu da biraju i smjenjuju samo njeni građani”, napominje on.

Zenović kaže da vjeruje da je Crna Gora suverena, kao i njeni građani, i da svako kome oni daju povjerenje na demokratskim izborima ima i ustavno i moralno pravo da bude dio vlasti - ako sam ili s drugima ima neophodnu većinu.

”Vrijeme je da i DF preuzme odgovornost kroz vršenje državne vlasti s ostalim konstituentima. Birači do narednih izbora mogu podvući crtu i izmjeriti političke učinke vladajućih partija”, podvlači on.

U predlogu rekonstrukcije premijera Krivokapića, koji je predstavljen na sastanku partija vlasti 6. oktobra, piše i da eventualno povećanje broja resora može koincidirati s ulaskom manjinskih partija u Vladu.

”Učešće predstavnika manjinskih naroda u Vladi je osobito poželjno”, piše u njegovom predlogu.

Iako je najavljeno da će premijer ove sedmice razgovarati s predstavnicima manjinskih partija o rekonstrukciji, zvaničnog poziva na sastanak, kako je potvrđeno “Vijestima” iz tih stranaka, još nije bilo.

Đeka
Đekafoto: Luka Zeković

”Termin sastanka još nije preciziran. Vjerujemo da će se razgovori obaviti”, kazao je kratko “Vijestima” poslanik albanske koalicije “Jednoglasno”, Fatmir Đeka.

Zenović ističe da je uključivanje manjina u vlast bio dobar politički manir bivše vlasti i način da se dodatno legitimiše pred evropskom javnošću.

On kaže da će biti dobro ako primijer Krivokapić uspije da pošalje poruku da su manjinske partije dobrodošle “u ovom važnom tranzicionom momentu državne vlasti”.

”Međutim, suštinski je još važnije da Vlada u svom postupanju, politici zapošljavanja, kulturnim, obrazovnim, socijalnim i drugim manjinskim politikama ostane istinski opredijeljena za multikulturalizam i poštovanje prava manjina kao najveće evropske vrijednosti”, zaključuje Zenović.

Zenović: Nova vlada biće ekspertsko-politička

Sagovornik vjeruje da će zbog toga što je, prema njegovim riječima, koncept ekspertske Vlade pokazao određene kvalitete, ali i strukturne nedostatke, buduća vlada biti hibridna, ekspertsko-politička, te da će imati značajno veći demokratski legitimitet i podršku parlamenta u kreiranju i vođenju unutrašnje i spoljne politike.

”Važno je da se, uzimajući u obzir divergentnost konstituenata vlasti, utvrde programska, kadrovska i politička načela nove vlade, jer bi to dodatno garantovalo trajnost rekonstruisanoj vladi”, napominje on.

Danilović: Nesporazumima i svađama hranimo DPS

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, poslao je juče otvoreno pismo kolegama iz parlamentarne većine, u kom je naveo da je državi potrebna vlada u kojoj će se raditi složno.

On je rekao da ne razumije stav da rekonstrukcija dolazi u obzir samo ako će novi ministri biti nestranačke ličnosti.

Danilović
Danilovićfoto: Savo Prelević

”To ovog puta čak nije ni želja premijera. Stvar nije u tome da se prosto jedan ministar zamijeni drugim - sličan sličnim. Potrebna nam je vlada u kojoj će se raditi složno i koju će nesumnjivo podržavati većina. Milo Đukanović bi je napadao kao izdajničku, što je čast za svakoga patriotu, ali bi istovremeno njegovi ubrzo shvatili da je on ključni problem Demokratske partije socijalista (DPS), koja će potonuti u radikalnu komitsku baruštinu ili se osloboditi ‘slijepog vođe’. Nesporazumom i svađom samo ga hranimo”, saopštio je Danilović.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović saopštio je da je taj politički savez spreman za nastavak pregovora i dogovor o rekonstrukciji.

On kaže da grupacija od tri poslanika ne želi kompromis, već nametanje stavova političkim snagama koje imaju 38 poslanika.

”Svi smo saglasni da je sadašnje stanje neodrživo, a ogromna većina smatra da je eksperiment s ekspertskom Vladom bio loš, da nije dao rezultate, da je samo izazvao nestabilnost unutar parlamentarne većine, a kao što vidimo, cijelu godinu imamo i krizu institucija”, rekao je Vučurović agenciji Mina.

Vučurović
Vučurovićfoto: Luka Zeković

Na pitanje da prokomentariše ocjene da Vlada, ako bi DF ušao u nju, ne bi imala podršku EU i zapadnih partnera, on je odgovorio da to prosto nije istina, jer to niko nije rekao.

”Ako neko ima podatak i dokaz da EU ili neko drugi ne žele da DF bude u Vladi, neka kaže”, poručio je Vučurović, dodajući da DF nema nikakav problem s međunarodnom zajednicom.