Odlaganje dogovora usporava evropski put

Teško je očekivati da će URA odstupiti od svog stava i prihvatiti predlog, smatra Milena Bešić

37944 pregleda 124 reakcija 30 komentar(a)
Demokrate očekuju da će veoma brzo biti održan novi sastanak sa premijerom: Sa ranijeg sastanka, Foto: BORIS PEJOVIC
Demokrate očekuju da će veoma brzo biti održan novi sastanak sa premijerom: Sa ranijeg sastanka, Foto: BORIS PEJOVIC

Izostanak ili odlaganje dogovora predstavnika konstitutivne vlasti, odnosno izbora, ne ide u korist građanima Crne Gore, prolongira status kvo i nepoželjno prepucavanje političkih subjekata, te dodatno usporava Crnu Goru na evropskom putu, ocijenila je izvršna direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić.

Bešić je kazala da je teško očekivati da će Građanski pokret (GP) URA odstupiti od svog stava i prihvatiti predlog rekonstrukcije vlasti u doglednoj budućnosti.

”Aktuelna Vlada počiva na ultimatumu GP URA da je koalicija sa DF-om jedino moguća na nivou ekspertskog modela. Imajući to u vidu, prisustvo političara iz reda konstitutivnih partija vlasti predstavljalo bi kršenje tog modela, prema mišljenju predstavnika GP URA, iako se njihovi političari nalaze na određenim funkcijama u izvršnoj vlasti. Tome u prilog govori činjenica da predstavnici GP URA umjesto izjašnjenja na predlog premijera, zahtijevaju analizu dosadašnjeg rada Vlada te da se u odnosu na nalaze takve analize pristupi rekonstrukciji po istom modelu po kome je sadašnja Vlada formirana”, kazala je Bešić “Vijestima”.

Premijer Zdravko Krivokapić je prošle srijede, na sastanku sa predstavnicima parlamentarne većine, predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

Partijama na vlasti je ostavio rok do petka da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi u nedjelju zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije. Međutim, nastavak pregovora je pod znakom pitanja nakon zahtjeva GP URA da se prije organizovanja novog sastanka parlamentarne većine sa premijerom napravi analiza rada Vlade.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, kada će premijer zakazati novi sastanak sa parlamentarnom većinom u vezi sa rekonstrukcijom Vlade.

'Jedini imenitelj ove koalicije bilo i ostalo smjenjivanje DPS režima': Bešić
"Jedini imenitelj ove koalicije bilo i ostalo smjenjivanje DPS režima": Bešićfoto: Balša Rakocević

”Primili smo Vaš e-mail. Odgovorićemo u najkraćem roku”, najčešće je jedini odgovor koji novinari dobijaju iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Bešić je ocijenila da je “nažalost i nakon skoro godinu, jedini imenitelj ove koalicije bilo i ostalo smjenjivanje DPS režima”.

”I pored potpisanog sporazuma bilo je jasno da će ekspertska Vlada biti nestabilna i bez podrške predstavnika parlamentarne većine. Tim prije, bilo je očekivano da će neko od konstituenata nove vlasti otvoriti pitanje rekonstrukcije ili prijevremenih izbora”, kazala je Bešić.

Sporazum su u septembru prošle godine potpisali nosioci triju lista koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić (Demokrate) i Dritan Abazović (URA).

Bešić je ocijenila da aktuelna Vlada počiva na ultimatumu GP URA da je koalicija sa DF-om jedino moguća na nivou ekspertskog modela.

”Imajući to u vidu, prisustvo političara iz reda konstitutivnih partija vlasti predstavljalo bi kršenje tog modela prema mišljenju predstavnika GP URA iako se njihovi političari nalaze na određenim funkcijama u izvršnoj vlasti”, kazala je Bešić.

Novinar Nikola Marković ocijenio je da partije nemaju mnogo izbora - ili da se dogovore ili da idu na izbore.

On je u emisiji “Boje jutra” na TV Vijesti rekao da se vodi “tihi duel”, jer svaka partija gleda pojedinačno kako tu Vladu da unaprijedi, ali i kako da ostvari određene stranačke benefite.

Naveo je da postoji saglasje između DF-a, Demokrata i premijera kako vlada treba da izgleda, ali smatra da iako URA pruža otpor, da će se na kraju dogovoriti, zato što nemaju izbora, “jer se rekonstrukcija ne tiče se samo rada Vlade, već ukupnog političkog ambijenta i funkcionisanja vladajuće većine”.

'Partije nemaju mnogo izbora': Marković
"Partije nemaju mnogo izbora": Markovićfoto: Printscreen YouTube

Marković je kazao da vjeruje da je krajnji cilj GP URA da u Vladu uđu i stranački eksperti, ali da to ne budu i lideri partija.

Rekonstrukciju Vlade na način da u nju uđu i političari, zasad izvjesno podržava 38 (od 41) poslanika vlasti. URA insistira da se Vlada rekonstruiše isključivo po ekspertsko-nestranačkom modelu.

Iz Demokratske Crne Gore juče su odgovorili “Vijestima” da očekuju da će veoma brzo biti održan novi sastanak premijera sa predstavnicima partija parlamentarne većine oko aktuelnog pitanja rekonstrukcije Vlade.

“Vjerujemo da se proces neće odugovlačiti, jer nam je zajednički cilj da što prije i što kvalitetnije kroz rekonstrukciju koja će dati potrebnu političku stabilnost unaprijedimo rad izvršne vlasti”.

Demokrate navode da, “s ubjeđenjem da će i ostale kolege iz parlamentarne većine prednost dati društvenom progresu, a ne partijskom”, očekuju da će se kompromis naći i da će svaka partija dati svoj doprinos tom procesu.

Predsjednici Demokratske narodne partije i Radničke partije Milan Knežević i Maksim Vučinić, pozvali su juče Abazovića da “pokaže odgovornost” i prihvati stav 38 poslanika parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade.

Premijer ih na sastanak pozvao SMS-om

Manjinska ili tehnička vlada koja bi pripremila naredne izbore je najbolje rješenje aktuelne političke krize, a i vanredni izbori su opcija, smatra predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

Govoreći o pozivu premijera Zdravka Krivokapića na razgovor, Đeka je rekao da se on desio preko poruka, a ocijenio ga je i neozbiljnim.

”Poziv je bio preko poruka. Da zovne u 11 sati da se ide na sastanak u 14 je neozbiljno”, rekao je Đeka za TVCG.

Bonus video: