Mikić: Draškoviću po sili zakona prestala funkcija, Skupština da uputi zahtjev o razrješenju

“Drugim riječima, Ustavni sud na ovaj način sebe dovodi u situaciju da pomenuti sudija više ne može punovažno da vrši sudijsku funkciju”, ocjenjuje Mikić

7515 pregleda 176 reakcija 4 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Ustavni sud Crne Gore je propustio da 1. aprila 2021. godine obavijesti Ustavni odbor Skupštine Crne Gore da će sudija Dragoljub Drašković 01.10.2021. godine ispuniti uslove – odnosno navršiti 66 godina života, za ostvarivanje prava na starosnu penziju, kada mu inače u skladu sa Ustavom prestaje sudijska funkcija, kazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On navodi da ovim Ustavni sud Crne Gore čini opstrukciju na račun Skupštine Crne Gore kršenjem svoje ustavom propisane obaveze te na taj način, dodaje, želi da omogući pojedincima u Ustavnom sudu zadržavanje svojih privilegija i ispunjavanje određenih zadataka i datih obećanja.

“Naime, na osnovu člana 154 Ustava Predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran kad ispuni uslove za starosnu penziju. Stav 3 ovoga člana propisuje da nastupanje razloga za prestanak funkcije ili razrješenje utvrđuje Ustavni sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu. Dodatno, član 7 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu predviđa da Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudije Ustavnog suda, obavještava predlagača – Ustavni odbor Skupštine, koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, odnosno prije isteka mandata”, pojašnjava Mikić.

On ustvrđuje da to što je Ustavni sud svjesno propustio da postupi u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu ne mijenja činjenicu propisanu imperativnom normom Ustava Crne Gore da je navedenom sudiji prestala funkcija dana 01. oktobra 2021. godine, te samim tim, ukazuje Mikić, isti više ne može učestvovati u donošenju bilo koje odluke Ustavnog suda.

“Drugim riječima, Ustavni sud na ovaj način sebe dovodi u situaciju da pomenuti sudija više ne može punovažno da vrši sudijsku funkciju”, ocjenjuje Mikić.

Kaže da zbog svega navedenog, a u cilju zaštite Ustava i zakona, Skupština treba hitno uputiti zahtjev da Ustavni sud obavi svoju dužnost u skladu sa članom 154 stav 3 Ustava – obavijesti Skupštinu o nastupanju razloga za prestanak funkcije.

“Ukoliko se Ustavni sud ogluši o zahtjev Skupštine, Ustavni odbor treba otkloniti neustavnu i nezakonitu pravnu situaciju zloupotrebe ustavnih ovlašćenja Ustavnog suda na način što će donijeti odluku o prestanku funkcije sudije Draškovića. U ovom pogledu upućujemo na analogiju sa situacijom koja je postojala kada Državna izborna komisija propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu prilikom popunjavnja mandata poslanika u Skupštini decembra 2020. godine”, navodi Mikić.

Bonus video: