PREDSJEDNIK SKUPŠTINE RAZGOVARAO SA šefom Stalne misije Crne Gore pri EU

Bečić-Marković: Očekujemo da Crna Gora bude prva naredna članica EU

Bečić je naveo da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, ocijenivši da će Crna Gora intenzivno raditi na sprovođenju neophodnih reformi u interesu konkretnog napretka u procesu pristupanja

3222 pregleda 4 komentar(a)
Marković i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Marković i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Dosljednost, principijelnost i konzistentnost politike Crne Gore zaslužuju da od Evropske unije budu vrednovane kroz punopravno članstvo, a na tom putu ulaznica naše zemlje su konkretni rezulati koje je Crna Gora isporučila, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Alekse Bečića sa novimenovanim ambasadorom - šefom Stalne misije Crne Gore pri EU u Briselu, Petrom Markovićem.

Uz naglasak da će uz sve izazove nova pregovaračka metodologija doprinijeti dinamičnijem procesu pristupanja, Bečić je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, kazao da je sazrelo vrijeme da Evropska unija donese odluku i afirmiše politiku proširenja na primjeru Crne Gore.

Navodeći da građani konstantno daju punu podršku daljoj izgradnji moderne, evropske i građanske Crne Gore, on je kazao da očekuje da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije.

Bečić je naveo da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, ocijenivši da će Crna Gora intenzivno raditi na sprovođenju neophodnih reformi u interesu konkretnog napretka u procesu pristupanja.

"U tom kontekstu, on je podsjetio na ciljeve 27. skupštinskog saziva u pravcu jačanja kontrolne i nadzorne funkcije Parlamenta, izrazivši zadoovljstvo činjenicom da se podudaraju sa nalazima iz Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Petar Marković, Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Marković je naveo da će predano i kontinuirano raditi na punoj integraciji Crne Gore u EU. On je podijelio uvjerenje da će institucije Evropske unije znati da prepoznaju i cijene naše napore u dostizanju međunarodnih i evropskih standarda i najboljih praksi.

"Važno je da se čuje da Crna Gora, zbog svih razloga o kojima smo govorili, a koji jesu njena manifestna politika, ima pravo da očekuje da proces integracija bude doveden do kraja", istakao je Marković.

Uz ocjenu da je važno graditi narativ o Crnoj Gori kao državi koja istorijski i kulturno jeste dio Evrope, te da se Evropi u tom smislu i vraća, Marković je naveo da će to i biti jedan od prioriteta njegove misije za vrijeme trajanja mandata.

"U tom smislu, ambasador je ocijenio da je važno i za period koji slijedi imati spremne odgovore kroz koje bi bila poslata jasna poruka da država snažno stoji iza politike pomirenja i funkcionalnosti političkog djelovanja. Ambasador Marković je iskazao saglasnost sa stavovima predsjednika Skupštine po pitanju politike proširenja i zaključio da će Misija predano raditi na unapređenju parlamentarne diplomatije posredstvom radnih tijela", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine.

Preporučujemo za Vas