Jonica: Ustavni sud prekršio zakon

Konkurs je morao biti za izbor troje sudija, rekla je Snežana Jonica i potvrdila da se prijavila

22357 pregleda 5 komentar(a)
Ustavnom sudu neophodne korjenite promjene: Jonica, Foto: Boris Pejović
Ustavnom sudu neophodne korjenite promjene: Jonica, Foto: Boris Pejović

Nekadašnja poslanica Snežana Jonica potvrdila ke da je predala prijavu na javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, 30. septembra, samo dan prije nego što je, kako kaže, i treći sudija – Dragoljub Drašković, 1. oktobra navršio 66 godina života i time ispunio zakonom propisane uslove da 1. januara ode u starosnu penziju.

”Dakle, javni poziv na koji sam se prijavila je morao biti javni poziv za troje, a ne dvoje sudija. I bio bi to, da Ustavni sud, nije odlučio da prekrši Zakon o Ustavnom sudu. Član 7 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu obavezivao je taj sud da, šest mjeseci prije nego što sudija ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju obavijesti Skupštinu, odnosno Ustavni odbor”, rekla je Jonica.

Iz parlamenta su “Vijestima” rekli da ih Ustavni sud nije obavijestio da Drašković 1. oktobra stiče uslov za penziju.

Jonica je pitala ako Ustavni sud prikriva od Skupštine informaciju koja može imati dalekosežne posljedice za čitavu državu, čemu može da se nada običan građanin kojem je ovaj sud posljednja instanca za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Ona je rekla da će o razlozima zašto je odlučila da se kandiduje govoriti na Ustavnom odboru kada bude zakazan intervju.

Sjednica Odbora, na kojoj će se utvrditi lista kandidata za dvoje sudija Ustavnog suda, zakazana je za sjutra.

Jonica podsjeća da je za izbor sudije Ustavnog suda potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

”U ovom trenutku kada je problem i obezbjeđivanje konsenzusa u okviru vladajuće većine – 41 poslanika, skoro je apsurdno očekivati da se može obezbijediti konsenzus 54 poslanika i toga sam potpuno svjesna. Svjesna sam i činjenice da ću nakon svojeg dvodecenijskog opozicionog angažmana biti sporna sadašnjoj opoziciji zbog toga što sam ih žestoko kritikovala u periodu njihovog vršenja vlasti. Međutim, odlučila sa sam i pored svega toga da se kandidujem. Očekujem podršku samo od onih koji budu željeli da biraju sudije koji ce odlučivati nezavisno i samostalno, po znanju i savjesti”, navela je Jonica, koja je bila funkcionerka SNP-a, a 2019. godine je osnovala partiju Socijalisti Crne Gore.

Ona je objasnila da to što je u ovom trenutku politički angažovana ne predstavlja zakonsku smetnju, jer Zakon o Ustavnom sudu propisuje da “Sudija Ustavnog suda ne smije učestvovati u političkim aktivnostima niti javno ispoljavati svoja politička uvjerenja”.

”To znači da u slučaju da budem izabrana za sudiju - od tog trenutka neću smjeti da učestvujem u političkim aktivnostima, ali da mi kao kandidatu to nijednom normom nije ograničeno, niti može biti smetnja”, kazala je Jonica.

Ona je poručila da je izbor sudija Ustavnog suda hitan, jer će od 5. decembra ove pa do maja sljedeće godine biti održani lokalni izbori u više od dvije trećine crnogorskih opština uključujući i glavni grad.

Podsjeća da je Ustavni sud zadnja instanca u izbornim sporovima i, nakon što se konstatuje prestanak mandata Draškoviću, imaće 4 sudija.

”Za donošenje odluka neophodno je učešće i pozitivno glasanje svih 4 sudija. Šta ako, na primjer, tokom izbora u Podgorici samo jedan od sudija Ustavnog suda dobije koronu, a pred sudom bude žalba na odluku Izborne komisije Podgorice o proglašenju rezultata izbora? Može li se ići u izborni postupak uz rizik da bolovanje samo jednog sudije može onemogućiti odlučivanje Ustavnog suda?”, pitala je Jonica.

Bonus video: