Krivokapić: Crna Gora je izvoznik autokratije

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić izjavio je da su najveću stabilnost pokazivali fašistički režimi
70 pregleda 6 komentar(a)
CGO Stabilokratija ili demokratija, Foto: Zoran Đurić
CGO Stabilokratija ili demokratija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.11.2017. 12:34h

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da opozicija u ovakvim uslovima ne smije ući u predsjedničke izbore i da se politička kriza može riješiti prelaznom vladom.

Krivokapić je na konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) pod nazivom Stabilokratija ili demokratija, kazao da da je "stabilokratija" fin način da se kaže "autokratija" na Zapadnom Balkanu i da je Balkan dobio svoj model autokratije, čiji je, kako je naveo, Crna Gora izvoznik.

"Ako smo u Crnoj Gori u nečemu izvoznici, onda smo u modelu autokratije koji je bio model i za Makedoniju, govorim u prošlom vremenu", rekao je lider SDP-a i dodao da je Titova Crna Gora trajala 35 godina a DPS-ova već 30 godina.

"Titova je bila stvaralačka, a ova švercerska", naveo je on.

Komentarišući izmjene izbornih zakona, Krivokapić je kazao da Crna Gora ima jednu od najboljih zakonskih regulativa, ali, kako je dodao, i najrazrađeniji sistem krađe izbora.

"Imamo do izopačenosti izvitoperenu vlast. Potrebno je mudro ponašanje opozicije. Ovo se može riješiti prelaznom vladom – bio to makedonski, crnogorski ili neki drugi tip. Sam zakonski mehanizam ovo ne može riješiti", kazao je on.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić izjavio je da su najveću stabilnost pokazivali fašistički režimi. Lekić je kazao da je opozicija ponudila rješenje političke krize u državi.

"Objavljivanje pune istine o državnom udaru, da se ponove izbori u razumnom roku, ne sjutra, ne prekosjutra, nama je razuman rok sljedeće godine", precizirao je Lekić. On je dodao da je na Balkanu, takozvana demoratura, postala realnost. "Malo demokratije, a više autokratije", naveo je Lekić.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković poručio je da vlast treba da zakaže izbore za sljedeću godinu, i da se to može učiniti i bez preciziranja datuma. On je naveo da nisu ostvarene želje mnogih građana Crne Gore nakon referenduma.

"Osim međunarodnih odnosa gdje je Crna Gora dostigla zavidan nivo, nismo zadovoljni brzinom procesa pristupanju Evropskoj uniji", kazao je on.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je za Bošnjake najbitnija stabilnost.

"Poučeni iskustvom kada smo bili svjedoci stradanja na Balkanu, mislim da stabilnost nema alternativu", rekao je on.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da bi učestale mirne smjene vlasti u Crnoj Gori povećale vjerovatnoću da svaka sljedeća promjena bude isto takva.

"Za autokrate, gubitak vlasti je rizičan događaj. Zato oni imaju podsticaj da se suprotstave smjeni vlasti. Crnogorska opozicija je snažno opredijeljena da do smjene vlasti dođe na miran, institucionalan način", kazao je Koprivica.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Kontara ocijenio je da su EU integracije ubrzale demokratizaciju crnogorskog društva.

"Većine reformi i unapređenja ne bi bilo bez integracija", kazao je Konatar.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović naveo je da stabilokratija je prisutna u svim zemljama Zapadnog Balkana i prijeti da postane recept za nestabilnost. Komentarišući pokušaje da se iz Savjeta RTCG isključe pojedini članovi, Popović je rekao da se mora sačuvati autonomija Javnog servisa i da njegova partija za sada neće podržati smjenu članova Savjeta.

Bonus video: