Abazović: CG je za devet mjeseci zaustavila šverc cigareta koji je 30 godina važio za državni projekat

"Prema nekim procjenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru Evropske unije (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva (UK), dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa. Izvršena je i zapljena 1,4 tone kokaina, šta je najveća zapljena kokaina u istoriji Zapadnog Balkana. Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva"

15371 pregleda 579 reakcija 41 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je, za svega devet mjeseci zaustavila šverc cigareta koji je punih 30 godina važio za državni projekat, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, na samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Skoplju u organizaciji uglednog britanskog lista "The Economist".

"Prema nekim procjenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru Evropske unije (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva (UK), dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa. Izvršena je i zapljena 1,4 tone kokaina, šta je najveća zapljena kokaina u istoriji Zapadnog Balkana. Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva", ukazao je Abazović, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Abazović
Abazovićfoto: Vlada Crne Gore

On je to kazao odgovarajući na pitanje vezano za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a poručio je i da bi se snažnijom borbom protiv tih fenomena, značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regiona, naglašavajući tezu da "kada savladamo korupciju i kriminal, uslijediće i pomirenje".

Abazović je kazao i da je svaka kriza ujedno i nova šansa.

"Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju razumjeti da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da pored Abazovića, na ovogodišnjem Western Balkan Summit učestvuju premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Kosova Aljbin Kurti i drugi regionalni i evropski lideri.

Zaev, Kurti i Abazović
Zaev, Kurti i Abazovićfoto: Vlada Crne Gore

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Abazović je ukazao da "naša retorika mora biti kompatibilna sa našim riječima".

"Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU i da živimo u skladu sa evropskim vrijednostima, moramo promijeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama vidjeti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona. Naš cilj je da granice budu nevidljive, da poboljšamo mobilnost i obnovimo porušene mostove prijateljstva među državama Balkana", ukazao je Abazović.

Bonus video: