Koprivica: Postojao mehanizam za isisavanje novca iz Skupštine, ovo je pljačka

„Saznaće se ko je famozni poštar Joveta koji je nosio novac na određene adrese, i gdje su ta sredstva završila“, poručio je Koprivica

18441 pregleda 185 reakcija 42 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

U prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore, za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), postojao je mehanizam za „isisavanje“ novca iz računovodstva parlamenta. U pitanju je opšta pljačka državnog novca u produženom trajanju – saopštio je danas poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica.

On je na pres-konferenciji predstavio izvještaj interne revizije putnih naloga Skupštine za 2014. godinu, koji je, kako je rekao, dugo skrivan od javnosti, a koji pokazuje da je te godine s glavnog računa državnog trezora podignuto 210.000 eura.

„I to 11 puta tokom 2014. U tom periodu reviziji nije data na uvid dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni Skupštine za period novembar – decembar. Ne postoje dva registratora koja se tiču upotrebe državnog novca. Postoje samo ručno ispisani dnevnici blagajne, bez prateće dokumentacije. Nema ni piljare na kraju 20. vijeka koja je veresiju registrovala na ovaj način... To znači da je mogao da upiše ko šta hoće i koliko hoće“, rekao je Koprivica.

On tvrdi da nije vršena ni kontrola, jer u rubrici „kontrolisao“ nema potpisa.

Jasno se, dodaje, vidi i da nije postojala formalna procedura na nivou Skupštine kojom bi se definisao sistem upravljanja blagajnom, posebno u dijelu isplate putnih naloga.

„Dnevnik blagajne nije vođen hronološki, nego navodno kad se skupi nekoliko naloga. Šta to znači? Čekalo se da se ’nakači’ nekoliko tih naloga. Zapravo, tu nije bilo skupljanja putnih naloga, već bi došao neki šef te organizovane kriminalne grupe i kazao – ’treba mi toliko i toliko novca’, i onda bi se zavelo tih nekoliko putnih naloga“, objašnjava Koprivica.

Ne postoje, kaže on, ni izvještaji sa službenih putovanja potpisani od lica koja su bila na službenom putu, što je, kako navodi, u suprotnosti s Uredbom o naknadi troškova.

„Zašto nije bilo izvještaja? Zato što nije ni bilo službenih putovanja! Samo u malom broju slučajeva kao prilog dokumentaciji nalaze se bording karte, pozivna pisma i računi za smještaj koji su plaćeni putnom karticom“, ističe poslanik Demokrata.

Koprivica
Koprivicafoto: Boris Pejović

Koprivica dalje kaže da se razduživanje putnih naloga nije vršilo u zakonom predviđenim rokovima. Putni nalozi su, objašnjava, zavođeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put, zato što se uglavnom radilo o fiktivnim nalozima i o, kako kaže, nečijoj potrebi da „namakne“ određeni novac.

„Vrlo često putni nalozi ne sadrže osnovne elemente, a u dnevniku blagajne vršene su ispravke i precrtavanja iznosa. Prepravljani su iznosi i zavodni brojevi, i to je pokazatelj skandaloznog pljačkanja državnog novca. Kako se tom organizatoru ćefne – tako je i upisivao cifre. Skupština Crne Gore je u tom periodu imala opremu od više desetina ili čak stotina hiljada eura, a dnevnik blagajne je vođen u sveskama. Da li je to normalno?“, podvukao je on.

Koprivica kaže da jedan od nalaza interne revizije pokazuje da su evidentirane greške u sabiranju i propusti koji su uzrokovali uvećanje utroška gotovine u blagajni Skupštine – na jednom mjestu za 6.560 eura. U dnevnicima se, dodaje, vidi i da su se prepravljali iznosi akontacije, u ukupnom iznosu od 4.360 eura.

„Takođe, evidentiran je samo izdatak kroz dnevnik blagajne, ali revizijom nije pronađena bilo kakva propratna dokumentacija koja bi pravdala nastali trošak. Trošene su desetine i stotine hiljada eura bez ikakve dokumentacije kojom bi se to pravdalo. To je skandal nad skandalima“, smatra on.

Poslanik Demokrata tvrdi i da je vršeno zavođenje različitih putnih naloga pod istim brojem, te da veliki broj putnih naloga za koje je tokom 2014. evidentirana isplata akontacije – nije razdužen.

„U pitanju su 74 putna naloga i evidentirana je isplata akontacije u iznosu od 31.660 eura. Nisu koristili novac za službena putovanja, već za punjenje džepova. Novac mora biti vraćen onima kojima pripada – građanima“, poručuje Koprivica.

On je kazao da se po nalogu predsjednika Skupštine Alekse Bečića vrše opsežne provjere materijalno-finansijskog poslovanja u ranijim sazivima parlamenta. Tvrdi da se u konkretnom slučaju radi o udruženom kriminalnom djelovanju.

„Ova dokumentacija je pokazatelj da se ovdje nije vršila pljačka državnog novca samo od jedne namještenice, da ona nije imala toliko hrabrosti i kapaciteta da preduzme sve te akcije. Ovdje se radi o udruženom kriminalnom djelovanju. Saznaće se ko je famozni poštar Joveta koji je nosio novac na određene adrese, i gdje su ta sredstva završila. Imamo dokaze o ozbiljnim pronevjerama i falsifikovanju isprava u računovodstvenoj službi Skupštine“, poručio je Koprivica.

On je najavio da će na narednom presu predstaviti nove slučajeve finansijskih malverzacija u Skupštini.

„Prezentovaćemo dokument koji dokazuje da je jedna visokopozicionirana javna ličnost iz nekog od prethodnih saziva Skupštine, naručila od jedne konsultantske kuće analizu i rekla – ’Ovo hoću za 24 sata i nebitno mi je koliko košta’. Naravno, plaća se državnim novcem. Takođe, otkrićemo kako je jedan od sadašnjih partijskih lidera – a tada je bio najobičniji činovnik – odmah po namještenju bio čašćen sa 50.000 eura za rješavanje stambenog pitanja. Očigledno se radi o vještom i dubljem prikrivanju, čak i uništavanju tragova“, zaključio je Koprivica.

Bonus video: