"Odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer dobre saradnje"

„Želimo zajedno sa Sjevernom Makedonijom i ostatkom Zapadnog Balkana biti dio proširene EU, uvjereni da je Crna Gora naredna članica EU“, rekao je

4010 pregleda 1 komentar(a)
Zaev i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Zaev i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije su primjer dobre saradnje u regionu i šire, saopšteno je nakon razgovora potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Konstatovano je, kako se navodi, da treba obnoviti porušene i izgraditi nove mostove prijateljstva na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija regionalni su primjer iskrene i odlične saradnje koji ostali treba da slijede“, kaže se u saopštenju.

Abazović je istakao da je punopravno člastvo u Evropskoj uniji (EU) strateški cilj Crne Gore i spoljnopolitičko opredjeljenje koje nema alternativu.

„Želimo zajedno sa Sjevernom Makedonijom i ostatkom Zapadnog Balkana biti dio proširene EU, uvjereni da je Crna Gora naredna članica EU“, rekao je on.

Abazović je kazao da je Crna Gora u kontinuitetu posvećena regionalnoj saradnji i ima aktivnu ulogu u izgradnji stabilnijeg i bezbjednijeh regiona, sa željom da svoja dosadašnja iskustva podijeli sa ostalima na Zapadnom Balkanu.

Zaev je, kako se navodi u saopštenju, istakao da su odnosi Sjeverne Makedonije i Crne Gore primjer ostalim državama u regionu i šire, konstatujući da se odvija uspješna regionalna saradnja.

"Dvije države treba da pospješe ekonomsku saradnju i Sjeverna Makedonija želi da podijeli svoja iskustva sa prijateljskim državama u dijelu privlačenja stranih investicija", kazao je Zaev.

Abazović i Zaev su, kako se navodi, konstatovali da dvije države imaju odličnu saradnju na svim nivoima, bez otvorenih pitanja, odnose zasnivaju na korespondirajućim ciljevima kao što su članstvo u NATO, reformske aktivnosti.

Konstatovano je i da se dvije države "okrenute" međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnjih prioriteta i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Bonus video: