predsjednik atlantskog saveza Otvorio 2BS forum

Kentera: Crna Gora ne smije dozvoliti da njom upravljaju Srbija, Rusija, Kina...

"Ono što se danas dešava Crnoj Gori, sjutra može biti obrazac po kojem bilo koja zemlja članica NATO saveza može biti predstavljena kao faktor nestabilnosti i podjela unutar NATO saveza. To nikome unutar Alijanse nije i ne može biti interes"

15791 pregleda 548 reakcija 40 komentar(a)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Kentera na 2BS Forumu, Foto: Boris Pejović
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Kentera na 2BS Forumu, Foto: Boris Pejović

Crna Gora ne može i ne smije da dozvoli da niti Srbija, niti Rusija, niti sjutra Kina ili neka druga država upravljaju našom zemljom, članicom NATO saveza, rekao je danas, otvarajuci 11. 2BS Forum u Budvi, Savo Kentera, predsjedniik Atlantskog saveza Crne Gore.

Kentera je kako je saopšteno iz 2BS Foruma kazao da se ovdje ne radi više samo o nama, već o čitavoj Alijansi i zaštiti njenih interesa, kao i zaštiti nacionalnih interesa svake zemlje članice NATO saveza.

Posebno je naglasio da "ne smijemo dozvoliti da Crna Gora postane primjer izazvanja nestabilnosti, podjela u društvu i haosa širenjem lažnih vijesti, intenzivne dezinformacione kampanje, te generalno malignog uticaja koji se ostvaruje preko političkih partija, pojedinaca, NVO sektora i slično".

"Ono što se danas dešava Crnoj Gori, sjutra može biti obrazac po kojem bilo koja zemlja članica NATO saveza može biti predstavljena kao faktor nestabilnosti i podjela unutar NATO saveza. To nikome unutar Alijanse nije i ne može biti interes", istakao je Kentera.

Kentera
Kenterafoto: Boris Pejović

On je dodao da je prethodnih godina kreiran ambijent koji je kako je kazao rezultirao dubokim podjelama i uz pomoć stranog faktora doveo do ovoga gdje se sada nalazimo,

"Jedini način suprotstavljanja takvom stanju je jačanje instiutucija sistema. Moramo imati Vladu koja će biti sposobna da zatvori sva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom u najskorijem roku, koja će raditi na tome da postanemo članica EU u narednih nekoliko godina, a ne da dobijamo negativne izvještaje iz EU. Trebamo Vladu koja će raditi na privlačenju stranih investitora, a ne na njihovom odlivu iz Crne Gore, Vladu koja će se brinuti o svojim građanima i boljem životnom standardu, a ne donositi ili najavljivati populističke mjere za koje i sama zna da nisu realne, Vladu koja ni u jednom momentu neće dozvoliti da u sektor bezbjednosti uđu oni kojima je neka druga zemlja bliža od CG. I što je najbitnije, moramo imati Vladu koja neće samo deklarativno podržavati članstvo Crne Gore u NATO, već aktivno doprinositi jačanju Alijanse i svih njenih članica", kazao je predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore.

On je poručio da "budućnost naše zemlje i regiona leži isključivo u našim rukama".

"Ako mi sami ne preduzmemo nešto da se odupremo svim prijetnjama zapadnim civilizacijskim vrijednostima, onda ne možemo ni očekivati da idemo naprijed, kazao je, izražavajući uvjerenje da imamo dovoljno snage, volje i mudrosti da Crnu Goru i region vratimo na pravi put", kazao je Kentera.

Sagledavajući ukupan put Crne Gore od nezavisnosti do danas, Kentera je rekao da je napredak evidentan u mnogim oblastima.

"Postali smo članica NATO saveza i samim tim podigli bezbjednost na najviši nivo, privukli veliki broj investitora koji su Crnu Goru vidjeli kao izuzetnu priliku da svoj kapital ulože na duži period. Podigli smo stepen vladavine prava usvojivši veliki broj zakona u skladu sa direktivama evropske unije, otvorili sva poglavlja a zatvorili tri. Međutim, postoje oblasti gdje je moglo da se uradi mnogo više, prije svega na polju obrazovanja, kulture, jačanja nezavisnosti institucija", kazao je Kentera, dodajući da su posljedice nedovoljnog obraćanja pažnje na te oblasti vidljive danas.

Osvrćući se na situaciju u regionu, predsjednik Atlantskog saveza je istakao da smo danas u težoj situaciji nego prije nekoliko godina.

U saopštenju se navodi da je "u tom kontekstu, pomenuo put koji je prešla Srbija, koja od konstruktivnog faktora mira i stabilnosti u regionu, zbog političkih odluka njenih lidera dovodi u pitanje stabilnost Zapadnog Balkana".

"Danas, na žalost, imamo jednu potpuno drugačiju sliku. Umjesto da bude faktor stabilnosti u regionu, Srbija kao da se vraća politici 90-ih, ovog puta sofisticiranim metodama, zavijenim pod plaštom demokratije i zaštite Srba u regionu. Vidimo šta se ovih dana dešava na Kosovu i u ostalim zemljama regiona. Ipak, najeklantantniji primjer narušavanja dobrosusjedskih odnosa ogleda se upravo na primjeru Crne Gore", kazao je Kentera.

On se zapitao "da li Srbija vodi takvu politiku radi izbora koje treba dobiti ili radi postizanja nestabilnosti u regionu, ili možda zbog interesa koje Rusija želi ostvariti u regionu, ne eksponirajući sebe i svoje ljude, a poučena lošim lekcijama iz proteklih godina?"

Preporučujemo za Vas