"nedavna događanja su podstakla tenzije i produbila društvene podjele"

Rajnke: Neke političke snage se nadaju da će se produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci

Rajzing Rajnke je "apelovala na političare da se posvete ubrzanju cnogorskog puta ka daljim evropskim integracijama koje će donijeti prosperitet građanima"

9153 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Rajnke, Foto: Boris Pejović
Rajnke, Foto: Boris Pejović

Sjedinjene Američke Države (SAD) su potpuno svjesne stranih uticaja koji aktivno nastoje da destibilizuju progres Crne Gore i odvuku je sa euro-atlanskog puta, saopštila je danas ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju 11. 2BS Foruma koji se održava u Budvi u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Ona je, kako je saopšteno iz 2BS Foruma, poručila da SAD ohrabruju političke lidere da urade sve što je u njihovoj moći da se ujedine oko demokratskih vrijednosti, koje uključuju mulitikulturalizam i toleranciju, kao i da podrže suverenu, jedinstvenu Crnu Goru koju svi građani osjećaju svojim domom.

Rajzing Rajnke je kazala da je zabrinuta stepenom i vidljivošću podjela u crnogorskom društvu.

"Kada sam, 2018. godine, došla u Crnu Goru, ona je bila svijetla tačka u maglovitom zapadno-balakanskom regionu. Međutim, nedavna događanja su podstakla tenzije i produbila društvene podjele. Potencijal da se podjele dalje produbljuju je više nego ozbiljan", kazala je Rajznig Rajnke.

U saopštenju se dodaje da je ona to ilustrovala primjerom kada su SAD postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, "neke političke snage su se cinično odnijele prema toma nadajući se da će to dodatno produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci, dodatno marginalizujući one koji baštine neke druge identitete”.

"Crnogorska tradicija multikulturalizma dugo je bila faktor stabiizacije na Zapadnom Balkanu" kazala je ambasadorka.

Iz 2BS foruma je saopšteno da je za nju "alarmantna erozija poštovanja različitosti, a posebno vidljiva eskalacija političke retorike".

Rajzing Rajnke je "apelovala na političare da se posvete ubrzanju cnogorskog puta ka daljim evropskim integracijama koje će donijeti prosperitet građanima".

"SAD su spremne da podrže svaki konstruktivni dijalog koji će voditi Crnu Goru na evroatlanski put. Taj put porazumijeva ispunjavanje agende koja znači jačanje vladavine prava, borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, borbu protiv korupcije i postojanje nezavisnog pravosuđa", kazala je ona.

U saopštenju piše da je pohvalila neke nedavne akacije u bezbjednosnom sektoru i hapšenje visko proflisianih kriminalaca.

Osvrćući se na položaj NATO alijanse ona je izjavila se ovaj savez danas suočava sa prijetnjama koje uključuju i nastojanja nekih velikih sila da se ovaj savez oslabi ili čak, uništi.

Rajzing Rajnke je i rekla i da je NATO jak onoliko koliko je jaka posvećenost članica ovom savezu.

"Naša dužnost kao članica je da damo svoj doprinos jačanju Alijanse bilo da to znači ispunjavanje finansijskih obaveza i slanje vojnih tupa u NATO misije koje doprinose jačanju regionalne saradnje", kazala je ambasadorka SAD.

U saopštenju piše da je u tom smislu, pohvlila Crnu Goru kao kredibilnog partnera Alijanse.

"Poručujem građanima Crne Gore da ostanu vjerni viziji bezbjedne, demokratske, multietničke Crne Gore, koja je predodeđena da zauzme mjesto koje joj pripada među evropskim demokratijama kao članica EU", zaključila je Rajnke.

Preporučujemo za Vas