"DPS-ove afere niko ne može prevazići"

Markovićeva Vlada postavila ponovo Veljovića za direktora UP, Lazovića vratila u službu, zabranjivala ulazak književnicima i istoričarima, a ukidala zabranu Belivuku, kaže Goran Danilović

23656 pregleda 267 reakcija 32 komentar(a)
Ova Vlada nema afere, ali ima nesporazume: Danilović, Foto: Boris Pejović
Ova Vlada nema afere, ali ima nesporazume: Danilović, Foto: Boris Pejović

Vladavinu Demokratske partije socijalista (DPS) po broju i veličini afera ne može prevazići niko i sa njihovim vladama se ne može uporediti nijedna u Evropi, ocijenili su iz partija vlasti.

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković u četvrtak je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti rekao “da u kabinetima premijera i ministara za kratko vrijeme ima više afera, nego što su ih oni imali u 30 godina”.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, za “Vijesti” je kazao da je nemoguće nabrojiti afere vlada bivšeg premijera i sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

”Njih je zaista neuporedivo više nego za četiri godine ‘vladanja’ Markovića. Važno je, međutim, da se radi o kontinuitetu i da Marković to nije ni krio. Nije ni normalno upoređivati tu i te vlade sa ovom koja će ubrzo obilježiti prvu godinu. Sa vladama DPS-a ne mogu se uporediti bilo koje u Evropi i Evropljani to znaju kao i mi”, ocijenio je Danilović.

Marković je rekao da su građani odlučili kakvu promjenu žele i da DPS nije kreirao ovakvu promjenu.

”Građani su se opredijelili za drugačiji izbor i vide za kakvu su promjenu glasali. Govorili ste o aferama naše vlasti, a sada više ima afera u kabinetima i premijera i ministara za kratko vrijeme nego što smo ih mi imali u 30 godina”, rekao je Marković.

On je dodao da “ova Vlada ne može da uđe u parlament i dobije saglasnost za svoje politike”.

Danilović je ocijenio da je bivši premijer Marković “živio u nekom paralelnom svijetu, nekom vlastitom univerzumu”, te da ova Vlada nema afere, ali ima nesporazume, što “nikako nije isto”.

Građani vide za kakvu su promjenu glasali: Marković
Građani vide za kakvu su promjenu glasali: Markovićfoto: SAVO PRELEVIC

”Zabrinjava, iskreno, mentalni sklop koji zaboravlja kakve afere i bruke nam je priređivala trodecenijska vlast”, kazao je Danilović.

On je istakao da je Markovićeva Vlada skandalima sa usvajanjem diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti podigla Crnu Goru na noge i prvi put u posljednjih 50 godina hapsila i privodila vladike, sveštenstvo, omladinu, djecu...

”Njegova Vlada je prolongirala završetak izgradnje auto-puta. Njegova Vlada je na kraju mandata imala najveći pad BDP-a ikad zbog nevjerovatnog plana borbe sa kovidom. Kada su Albanija i Hrvatska ostvarile i preko 50 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019, njegova je turističku privredu zavila u crno”, kazao je Danilović.

On je podsjetio da su za vrijeme mandata Markovićeve Vlade trajali protesti “Odupri se”, izazvani aferom Koverta:

”Ta Vlada je postavila ponovo (Veselina) Veljovića za direktora UP, a (Zorana) Lazovića vratila u Službu. Ona je zabranjivala ulazak književnicima i istoričarima u Crnu Goru, a ukidala zabranu (Veljku) Belivuku i kompaniji”.

Danilović je ocijenio da je Markovićeva Vlada “pristala na ucjene Prištine” i pristala na novu demarkaciju državne granice. Ta Vlada je, kako je kazao, dala koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, za njenog mandata su Plantaže doživjele kolaps, i “nikada se kao za vrijeme tog mandata nije švercovao duvan, a da su rezultati borbe protiv šverca bili skromniji”.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazali su da što se tiče opservacija bivšeg premijera Duška Markovića, “vladavinu DPS-a po broju i veličini nepočinstava i afera ne može prevazići niko”.

”Toga je svjestan i sam Marković, ali pokušava da ovakvim žalopojkama baci ljagu na sadašnju vlast”, kazali su za “Vijesti” iz SNP-a.

Iz te partije navode da je “DPS, što svi građani znaju, urnisao Crnu Goru po svim aspektima i učinio da ona posrne u svakom smislu, počevši od moralnog pa do ekonomskog”.

”Zbog toga su primjedbe Duška Markovića više nego tragikomične i ne zaslužuju ozbiljniji komentar”, navode iz SNP-a.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović, na Tviteru je napisala da “bivši premijer Marković kaže da su se tokom vlasti DPS-a poštovali zakoni:

”Limenka, Snimak, Koverta, Telekom… aplaudiraju”, kazala je ona, aludirajući na nerasvijtljene afere.

Potpredsjednica Demosa Ksenija Milović, rekla je da Marković možda govori iz nekog “probuđenog stanja”, pošto predstavlja grupaciju koja nikome nije polagala račune, niti je nalazila za shodno.

”To se prije svega odnosi na Vladu, a od organa lokalne samouprave su napravili najveće poslodavce, pa su se ljudi nadmetali oko stolice (nekada nije bilo moguće smjestiti sve zaposlene u kancelariju).

Treba li podsjećati da su se njegova vlada i stranka uglavnom pravili gluvi i nijemi na upozoravajuće izvještaje Evropske komisije, Freedom house-a”, pitala je Milović.

Dodala je da Markovićeva izjava - “da su zbog bavljenja strateškim pitanjima države, malo zaboravili na obične građane” govori dosta toga.

”S druge strane, nova vlast posebno Vlada, bi trebalo za imperativ da ima ozbiljan rad čiji je sastavni dio transparentnost svih ugovora i angažovanja kako bi građanima koji su siti prevara i zloupotrebe društvenih sredstava, otklonili sve nedoumice o daljem funkcionisanju države”, kazala je Milović.

Povećanje koalicionog kapaciteta cilj je DPS-a

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović rekao je juče da je jedan od važnih ciljeva reformi njegove partije povećanje koalicionog kapaciteta.

”Mislim da bi bilo nevaspitano da bilo kom političkom subjektu u Crnoj Gori sugerišem šta treba da radi unutar svoje partije. Prema tome moj savjet, ostavimo DPS da radi onako kako najbolje zna. Krenuli smo u reforme, nijesmo ih završili, imaju jasnu dinamiku”, kazao je Đukanović na 2BS Forumu u hotelu Splendid u Bečićima.

Marković je kazao da DPS sebe vidi “u saradnji sa Demokratama, GP URA”.

”To su građanske stranke. Oni imaju problem sa nama jer smo bili 30 godina na vlasti, što smo imali neke pogrešne politike, formirana je negativna percepcija zbog naše duge vlasti. Mi smo definitivno stranka sa najvećim potencijalom...”, kazao je Marković.

Bonus video: