Carevićeva čistka Demokrata

Nakon što je 12. oktobra istekao četvorogodišnji mandat dosadašnjem sekretaru za urbanizam Stevu Davidoviću, gradonačelnik Budve za v. d. imenovao funkcionera PzP-a Filipa Popovića

50787 pregleda 127 reakcija 60 komentar(a)
Poziva se na zakon: Carević, Foto: Opština
Poziva se na zakon: Carević, Foto: Opština

Imenovanjem Filipa Popovića, odbornika Pokreta za promjene, za vršioca dužnosti sekretara za urbanizam, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević polako lokalnu administraciju “čisti” od kadra Demokrata.

Politički rat na relaciji Demokratski front - Demokratska Crna Gora koji praktično bukti punu godinu, od kada je Carević ponovo sjeo u fotelju prvog čovjeka Budve, kulminirao je prije mjesec, kada je šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) prekinuo sjednicu, uz obrazloženje da se ne može održati jer je DF uveo Skupštinu opštine u blokadu - neimenovanjem odbornika u Odbor za statut i propise.

Iz DF-a su oštro odgovorili optužujući Radovića da svjesno opstruira rad, te pozvali Ministarstvo javne uprave da preispita njegove odluke. Otišli su i korak dalje, optuživši Radovića da je oštetio budžet grada za 600 hiljada eura, nelegalno gradio, utajio porez, lažno se predstavljao, ali i šurovao sa DPS-om, pa čak i poklonio “roleks” članu familije Marovića. Pozvali su ga da podnese ostavku, a tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu i pozvali da ispita sve njihove navode.

Ni Radović nije ostao dužan, odbacujući njihove optužbe, koje su, kako je kazao nalik onim koji je DPS protiv njega podnosio, pozvao je Carevića da zajedno podnesu ostavku, ali isto tako nije zaboravio da podsjeti da je aktuleni gradonačlnik “finansijski stasao u džepu” šefa kriminlne grupe Svetozara Marovića.

Iako je nastupilo zatišje u međusobnim optužbama između dva politička bloka, koji zajedno imaju skupštinsku većinu od 17 odbornika, Carevićev DF je krenuo u jak politički sukob sa sa Demokratama.

Nakon što je 12. oktobra istekao četvorogodišnji mandat dosadašnjem sekretaru za urbanizam Stevu Davidoviću, kadru Demokrata, na tu poziciju je Carević za v. d. imenovao funkcionera PzP-a Filipa Popovića, čime je praktično koalicionim partnerima uzeo još jednu ključnu poziciju u gradu.

”Popović, spec. pravnik imenuje se za v. d. sekretara Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj, počev od 18. oktobra. Budući da je neophodno zbog procesa rada postaviti v. d. ovog Sekretarijata, do imenovanja istog po raspisanom javnom konkursu, a shodno članu 48 odluke o organizaciji i načinu rada organa lokalne uprave Opštine Budva i članom 124 zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da u slučaju prestanka mandata starješini organa lokalne samouprave, predsjednik Opštine može odrediti vršioca dužnosti do njegovog imenovanja u skladu sa zakonom”, piše u rješenju koje potpisuje Carević, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Carević je nedavno imenovao i Nevenku Jovović Božović za v. d. sekretarke za loklanu samoupravu, čime je DF praktično preuzeo i Sekretarijat na čijem je čelu do skoro bio kadar Građanskog pokreta URA.

Prvi čovjek Budve još “oklijeva” u slučaju imenovanja sekretara za zaštitu imovine. Riječ je o ključnom sekretarijatu za Demokrate, na čijem je čelu do skoro bio njihov kadar Nikola Plamenac, kome je istekao četvorogodišnji mandat. Demokrate su u više navrata isticale da se neće odreći tog resora. Međutim, već više od mjesec sekretarsko mjesto je upražnjeno, a očekuje se da će i ono biti popunjeno kadrom DF-a.

Demokrate jedino još kontrolišu Sekretarijat za privredu, na čijem je čelu Slavica Maslovar.

Time je Carević praktično preuzeo kompletnu administraciju, a njegov DF i kadar blizak tom politočkom savezu zauzimaju i čelne pozicije u opštinskim firmama i preduzećima.

Tako pod kotrolom imaju i dvije najveće opštinske firme sa skotro 700 zaposlenih - gradski Vodovod i Komunalno preduzeće.

Carević ni poslije tri i po godine ne zakazuje sjednicu Skupštine Turističke organizacije, koja po doskorašnjem koalicionom sporazumu pripada Demokratama. Po svemu sudeći, DF-u odgovara da se još ne održi Skupština najjače crnogorske lokalne turističke organizacije, na kojoj bi bio izabran novi izvršni odbor, a koji bi imenovao novog direktora po volji Demokrata.

I ustanove kulture kontroliše kadar DF-a, izuzev Javne ustanove Grad teatar.

Kadar DF-a je na čelu Službe zaštite i spasavanja i Komunalne inspekcije i policije.

Da bi Carević bio smijenjen za pozicije prvog čovjeka Budve, Demokratama su potrebni glasovi opozicionog DPS-a.

Iz DF-a su u više navrata isticali da ne žele da ponude novog kandidata za predsjednika Opštine, na čemu insistiraju Demokrate, ali i SNP.

Ukoliko do 13. decembra, kada ističe 90 dana od početka sjednice lokanog parlamenta, ona ne bude održana, Vladi su otvorena vrata da uvede prinudnu upravu. Do tada, potrebno je da se hitno održi posebna sjednica SO kako bi se usvojio rebalans budžeta, jer je kasa Opštine punija za četiri miliona eura nakon dobre finansijske godine. Time bi se omogućilo servisiranje svih obaveza.

Preovladava mišljenje da Budvi slijede novi lokalni izbori, jer obje strane zasada ne žele da sjednu za sto i grad izvedu iz pat pozcije.

Demokrate ostale i bez bazena, Ivana Liješević imenovana za v.d. direktorku

DF je praktično preuzeo još jednu opštinsku firmu od Demokrata - Sportsko rekreativni centar “Budva”.

Nakon višemjesečnih previranja, Carević je, pozivajući se na zakonske mogućnosti, razriješio dosadašnji Odbor direktora i imenovao novi.

Proteklih godina na čelu firme koja upravlja gradskim zatvorenim bazenom bio je kadar Demokrata.

”Vijesti” su u više navrata pisale da je je stanje u opštinskoj firmi kulminiralo kada je policija, po nalogu tužilašva, ušla i uzela svu dokumentaciju, kako bi provjerila rad bivšeg direktora.

Novi, petočlani Odbor direktora, prekjuče je jednoglasno donio odluku da se za v. d izvršne direktorke SRC “Budva” imenuje Ivana Liješević, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja, koja godinama obučava djecu na bazenu.

Time je DF i zvanično preuzeo tu opštinsku firmu koja je prema koalicionom sporazumu pripadala Demokratama.

Bonus video: