"ova i ovakva vlast ne može se bilo kakvim čarobnim štapićem popravljati"

Vujović: Navodi Eskobara signal kako naši partneri percipiraju najavljeno moguće kreiranje moskovsko-vučićevske Vlade

"Ta šarena laža navodnih demokratskih promjena, koje jesu bile nasušno potrebne ali ne na ovaj način, do kraja je razotkrivena od strane naših ključnih zapadnih partnera, kao uostalom i od onog dijela javnosti koji je sa najboljim motivom želio promjene u Crnoj Gori", rekao je

5850 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka

Jasni stavovi najviših predstavnika američke administracije za Zapadni Balkan o stanju u Crnoj Gori nedvosmisleno potvrđuju da ovakva crnogorska vlast nema povjerenje naših zapadnih partnera i da je kao takva ozbiljna prepreka našem daljem integracionom i razvojnom putu, a time i prijetnja stabilnosti države, kazao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Navodi specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara o negativnom uticaju Rusije na ovdašnja zbivanja i poruka da bi ulazak u Vladu takvih proruskih destabilizirajućih elemenata bila veoma loša poruka, jasan je signal kako naši partneri percipiraju najavljeno moguće kreiranje moskovsko-vučićevske Vlade Crne Gore. Čuli smo sa iste adrese prije dva dana i potvrdu navoda izrečenih na posljednjem NATO samitu o tome da je opasno dijeliti sve informacije sa Vladom Crne Gore, što jasno implicira u kojoj mjeri je ova vlast kompromitovala poziciju države i narušila odnose sa zapadnim partnerima", kazao je Vujović.

On navodi da je SDP-u od početka bilo kristalno jasno da vlast, "dominantno skrojena po mjeri Moskve, Beograda i SPC, ima kao ključni prioritet da Crnu Goru kroz nekoliko faza učini klasičnim instrumentom antizapadnih, prokremaljskih i velikosrpskih političkih interesa".

"Početak tog procesa je naravno kompromitacija njenog statusa kao NATO članice, razaranje njenog bezbjednosno-obavještajnog sistema, koje se dešava otkad je Vlada formirana od strane raznih aktera i institucija nove vlasti. Ta šarena laža navodnih demokratskih promjena, koje jesu bile nasušno potrebne ali ne na ovaj način, do kraja je razotkrivena od strane naših ključnih zapadnih partnera, kao uostalom i od onog dijela javnosti koji je sa najboljim motivom želio promjene u Crnoj Gori", rekao je Vujović.

Ističe da nema nikakvog opravdanja za one kojima sada, nakon svega, "nije jasno koja je sudbina namijenjena Crnoj Gori u ovakvoj konfiguraciji vladajuće većine", jer moraju znati da je crvena linija pređena, da su sve „demokratske“ maske pale, da Crna Gora ne smije više da gubi vrijeme, kao i da su više nego jasne poruke naših partnera.

"I što je navjažnije i najatkuelnije – ova i ovakva vlast ne može se bilo kakvim čarobnim štapićem popravljati ili rekonstruisati, ali se mogu popravljati neke greške dok smo na vrijeme i dok ne bude kasno", zaključio je Vujović.

Preporučujemo za Vas