Lekić: Ocjene Eskobara zahtijevaju precizan odgovor

Treba, prema njegovim riječima, na osnovu precizne analize potvrditi navode o neadekvatnom tretmanu infomacija i ukoliko se to utvrdi pokrenuti konkretne odgovornosti u nadeležnim institucijama. Ukoliko se analizom utvrdi da date ocjene ne odgovaraju istini to treba javno saopštiti, rekao je

16986 pregleda 52 reakcija 10 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Upozorenja o neadekvatnom funkcionisanju državnih organa u okviru sistema NATO-a zahtijevaju precizan odgovor crnogorskih državnih institucija, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.

On je to rekao komentarišući ocjenu zamjenika pomoćnika Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijela Eskobara, o nekim segmentima odnosa NATO i Crne Gore.

Lekić kazao da umjesto nepotrebno nastalih kontroverzi o tome što je Eskobar tačno izjavio i korišćenje tih verzija za političko obračunavanje na domaćem terenu, to pitanje treba sagledati na bazi nespornih činjenica i imperativa države da se na ozbiljan i dostojanstven način pozicionira i ponaša na međunarodnom planu.

“Drugim riječima na upozrenja o neadekvatnom funkcionisanju državnih organa u okviru sistema NATO - sve to istina saopšteno pozivom na neformalne komentare – zahtijava precizan odgovor crnogorskih državnih institucija”, rekao je Lekić agenciji MINA.

On je ocijenio da je zaklinjanje crnogorskih zvaničnika u vjernost NATO savezu, umjesto preciznih odgovora na pokrenuto pitanje, krajnje problematično.

Treba, prema njegovim riječima, na osnovu precizne analize potvrditi navode o neadekvatnom tretmanu infomacija i ukoliko se to utvrdi pokrenuti konkretne odgovornosti u nadeležnim institucijama.

“S druge strane ukoliko se analizom utvrdi da date ocjene ne odgovaraju istini to treba javno saopštiti stilom zemlje koja drži do svog državnog dostojanstva”, dodao je Lekić.

On je kazao da NATO nije ni crkveni Sinod niti neki oblik Kominterne, prema kojem treba imati vjerska osjećanja i stanja idolopoklonstva, već se radi o organizaciji država više ili manje demokratskog uređenja u kojoj treba govoriti jezikom argumenata.

“Tako je i u samom NATO savezu na samitu u junu bilo riječi o pokrenutoj unutrašnjoj debati koja treba da rezultira novom strateškim konceptom koji bi bio usvojen na NATO samitu u Španiji sljedeće godine”, naveo je Lekić.

Lekić je ocijenio da sve to koincidira i sa pokrenutom “debatom o budućnosti Evrope” čiji je cilj postizanje takozvane “strateške autonomije”, što je sve sa neizvjesnim rezultatima.

On je naveo da su u junu ove godine tokom susreta Bajden Putin sagledavani mnogi aspekti odnosa SAD – Rusija, gdje je pored konstatacija o “sistemskom rivalitetu” i navođenja serija “crvenih linija” s obje strane ostavljen prostor za dijalog o neophodnim strateškim pitanjima.

Lekić je naveo da za Crnu Goru nije dobro da se, umjesto jasnih odgovora o njenom funkcionisanju u međunarodnim organizacijama kao i kompetentnog, u svakom slučaju adekvatnog i s mjerom učestvovanja u oblikovanju novih formi sigurnosnog sistema, na domaćem terenu odvijaju besplodni, na momente i primitivni rivaliteti koji rizikuju da dodatno degradiraju sliku države.

“Tako je partijski predsjednik države, privatni biznismen na budvanskom skupu NATO organizacije, vođen principom “što gore to bolje u zemlji”, s lakoćom opet proglašavao izdajnike zemlje i zapada iz redova izabrane parlamentarne većine”, dodao je Lekić.

Kako je kazao, u svakom slučaju zapadni partneri će znati da sumiraju efekat pomoći pojedinaca pod sjenkama kriminala i partija održive korupcije u njihovoj borbi za zapadne vrijednosti i odbrane od ruskog uticaja.

Lekić je istakao da s druge strane iz crnogorskih državnih institucija se ni na tom planu ne reaguje s potrebnim autoritetom državne politike.

On je kazao da se naprotiv, unutrašnji sukobi u vladajućim strukturama, ne rijetko ispod nivoa ozbiljne politike i javnog djelovanja, neminovno sele na međunarodni položaj i sliku zemlje nedovoljno demokratski konsolidovane i politički zrele države.

“Zato je ozbiljan zaokret u funkcionisanju nove vlasti, nakon jednogodišnjeg iskustva neophodan prije svega na unutrašnjem planu, a što je pretpostavka za ozbiljno i dostojanstveno djelovanje na spoljno političkom planu”, dodao je Lekić.

Bonus video: