Grlić Radman: Incidenti u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova razlog za ozbiljnu zabrinutost

Hrvatski ministar je, uoči Savjeta ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, na kojem će se o Zapadnom Balkanu govoriti pod tačkom "tekuća pitanja", najavio da će region biti detaljna tema narednog sastanka u novembru

14774 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović

Nedavni incidenti u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova razlog su za ozbiljnu zabrinutost, kazao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je, uoči Savjeta ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, na kojem će se o Zapadnom Balkanu govoriti pod tačkom "tekuća pitanja", najavio da će region biti detaljna tema narednog sastanka u novembru.

"Nedavni incidenti u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova razlog su za ozbiljnu zabrinutost. Situacija u regiji Jugoistočne Evrope, na Zapadnom Balkanu se pogoršava i moramo da razgovaramo o tome i da pokažemo naš odgovor detaljno na narednom sastanku u novembru", kazao je Radman, kako javlja dopisnik TVCG iz Brisela.

Radman je, prenosi portal RTCG, iskazao i zabrinutost zbog nedavnih političkih događaja u Bosni i Hercegovini, naročito što, kako kaže, umjesto postizanja krucijalnog konsenzusa o izbornim reformama "vidimo eskalaciju političke borbe i paralizu institucija".

Radman naglašava i važnost jednakosti tri konstitutna naroda u BiH, kao ključa za funkcionalnost, stabilnost i EU budućnost zemlje.