"izgradnja Mojkovca kao grada naše budućnosti i napretka"

Raković: LP ima razvojne projekte za Mojkovac, da mladi ostaju ovdje

"Naša budućnost je onaka kakvu imaju mladi u planinskim djelovima Austrije, Italije, Švajcarske, Švedske i koji žive i rade na najvišem životnom standardu bez potrebe da napuštaju svoj rodni grad i svoje porodično okruženje", kazala je Raković

3767 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Liberalna partija ima razvojne projekte za Mojkovac i da mladi ostaju ovdje, kazala je predsjednica Inicijativnog Odbora Liberalne partije za Mojkovac Andrea Raković

Raković je kazala da se o Mojkovcu govori sa sjetom i istorijskim pijetetom, kakav je bio nekada i šta je značio za prošlost Crne Gore, a da rijetko kada čujemo da se o njemu govori kao gradu budućnosti i prosperiteta.

"Moja vizija i vizija nas u Liberalnoj partiji je izgradnja Mojkovca kao grada naše budućnosti i napretka, grada koji će po svom ekonomskom i društvenom značaju biti središte sjevernog regiona Crne Gore", saopštila je ona.

Raković ističe da je prvi značajan koncept koji žele da promovišu i za čiju realizaciju će se zalagati, kako bi bili ostvareni svi planirani ciljevi modernizacije i razvoja Mojkovca je koncept Mojkovac- Pametni grad ili Smart city Mojkovac.

Ona je pojasnila da će taj koncept pametnog grada biti usmjeren na produktivnu, efikasnu i transparentnu gradsku upravu, digitalnu infrastrukturu, pametno upravljanje energijom i infrastrukturom, komunalne usluge, održivu urbanu mobilnost, privredu, ekologiju i valorizovanje turističkih i proizvodnih potencijala.

"Prva karika, u tom nizu neophodnom za razvijanje grada, treba da bude proširenje izbora srednjih škola što bi spriječilo odlazak mladih na školovanje u druge okolne gradove, jer samim tim svake godine sve manje srednjoškolaca se upisuje u mojkovače srednje škole što za rezultat ima manji broj učenika koji se po završetku srednje škole vraća u svoj rodni grad", navela je Raković.

Raković smatra i da Mojkovcu nedostaje poljoprivredna škola i poljoprivredni fakultet, a da bi njihovo otvaranje bilo od značaja za zadržavanje mladih u gradu na obali “Suze Evrope” i da bi im dalo šansu da planiraju da ostanu na selu uz svoje roditelje i da na stručan, naučno utemeljen način razvijaju svoja porodična gazdinstva i svoj grad.

Kao drugu bitnu kariku razvoja poljoprivrede Raković je istakla plasman svih proizvedenih količina poljoprivrednih proizvoda, mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda bez problema u naplati i daljem pokretanju prerađivačkih kapaciteta.

"Mi u Odboru Liberalne partije Mojkovac ćemo se zalagati da, nakon izbora i kada ćemo biti dio lokalne vlasti, kao svoj prvi zadatak koji planiramo da ostvarimo a koji je ujedno i obećanje građanima Mojkovca, u gradu pod okriljem gradske uprave bude otvorena prodavnica koja će prodavati otkupljene proizvode sa teritorije cijele opštine", navela je ona u svom saopštenju.

Prema njenim riječima, radiće na povezivanju turističkih i ugostiteljskih preduzeća kako u Mojkovcu tako i u kontinentalnom i primorskom dijelu Crne Gore sa našim organizovanim i udruženim poljoprivrednim proizvođačima kako bi cjelokupna unaprijeđena proizvodnja bila bez problema pravovremeno plasirana na obostranu korist svih u tom lancu.

"Mojkovački liberali ne žele da napuste svoj rodni grad, već žele da mu daju novu snagu i polet i da nam se vrate svi naši sugrađani koji su svoje ime i karijere gradili i razvijali diljem Crne Gore i cijelog razvijenog svijeta. Mi, Mojkovčani hoćemo grad po mjeri naših ambicija i vizija bez podjela na nacije, vjere, mlade i stare jer smo mi van takvih obrazaca i okvira ponašanja. Naša budućnost je onaka kakvu imaju mladi u planinskim djelovima Austrije, Italije, Švajcarske, Švedske i koji žive i rade na najvišem životnom standardu bez potrebe da napuštaju svoj rodni grad i svoje porodično okruženje. Mojkovac i Mojkovčani to mogu da ostvare jer to zaslužuju. Mojkovac je moj grad! Mojkovac je grad mojih predaka! Mojkovac će biti i grad moje đece i mojih potomaka", kazala je Raković.

Preporučujemo za Vas