Grahovac: Katnića slušali da ne izda DPS

Prema nezvaničnim informacijama, postavljeno je pet prislušnih uređaja u vrijeme dok je Dejan Peruničić bio šef tajne službe, bez odgovora su pitanja - ko ih je postavio, ko i kada uklonio i namjerno ili ne - jedan zaboravio...

64250 pregleda 190 reakcija 38 komentar(a)
Nije demantovao da je u zgradi SDT-a nađen uređaj za prisluškivanje: Katnić, Foto: Luka Zeković
Nije demantovao da je u zgradi SDT-a nađen uređaj za prisluškivanje: Katnić, Foto: Luka Zeković

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić prisluškivan je samo da bi se provjerilo da li je dosljedan u služenju politici Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenio je general u penziji, analitičar Blagoje Grahovac.

”Tužilac bi trebalo da bude posljednji pod sumnjom da ga neko prisluškuje, a ovdje je očigledno da ga prethodna vlast prisluškuje samo da otkriju da li je dovoljno disciplinovan i poslušan u služenju bivšoj vlasti”, rekao je Grahovac za “Vijesti” komentarišući informaciju da su u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pronađeni uređaji za prisluškivanje.

Na pitanje da li je nova garnitura na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) morala otkriti prislušne uređaje u SDT-u, Grahovac je odgovorio da se u Crnoj Gori sa ko zna koliko mjesta prisluškuje, odnosno da “svako svakoga prisluškuje, tako da nije baš lako otkriti toliku masu beščašća državnog i političkog”.

Grahovac je ocijenio da se od Katnića ne može ništa očekivati u ovom slučaju.

”Od njega se ne može ništa očekivati, on je sebe stavio u funkciju da služi prethodnoj vlasti i poznavajući strukturu njegove ličnosti - on će to da radi do kraja, po cijenu života”, kazao je on.

Katnić će do kraja služiti prethodnoj vlasti: Blagoje Grahovac
Katnić će do kraja služiti prethodnoj vlasti: Blagoje Grahovacfoto: Luka Zeković

Na pitanje - kakva poruka je poslata građanima time da se specijalni državni tužilac prisluškuje, Grahovac je odgovorio da je poruka: “Svi ste na oku, ili na uhu”.

Pozvavši se na tvrdnje više sagovornika iz bezbjednosnih službi, Televizija Vijesti u subotu je objavila da je sve počelo u srijedu u večernjim satima, kada su pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Katniću predočili sumnju da se u prostorijama SDT-a nalaze uređaji za prisluškivanje.

Ubrzo je uslijedio pregled prostorija kojim su navodno potvrđene sumnje. U jednoj od prostorija navodno je pronađen prislušni aparat, za koji u ANB-u sumnjaju da je postavljen u periodu dok je direktor tajne policije bio Dejan Peruničić. On nije odgovorio na pitanja Televizije Vijesti.

Informacije o “bubicama” u SDT-u do sinoć niko nije demantovao.

Katnić
Katnićfoto: BORIS PEJOVIC

Prema nezvaničnim informacijama, u prostorijama SDT-a postavljeno je pet prislušnih uređaja u vrijeme dok je Peruničić bio šef tajne službe. Bez odgovora su pitanja - ko ih je postavio, ko i kada uklonio i namjerno ili ne - jedan zaboravio da ponese.

Zasad nije poznato da li je uređaj u SDT-u bio aktivan i ako jeste - ko je i odakle prisluškivao Katnića i tužioce. Dan nakon što je otkriven uređaj, navodno je još jednom obavljen detaljan pretres prostorija.

Saznanja da je u jednoj od prostorija pronađen uređaj za prisluškivanje, Katnić nije demantovao. Kratko je kazao da se sprovode određene provjere i da ne može ništa saopštiti dok ne budu okončane.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Aktuelni direktor ANB-a Dejan Vukšić nije potvrdio, ali ni demantovao da je u prostorijama SDT-a pronađen uređaj za prisluškivanje.

”Odgovori na pitanja koja ste postavili, sadržali bi između ostalog i tajne podatke iz djelokruga rada Agencije, što me, siguran sam da razumijete, onemogućava da Vam izađem u susret i odgovorim na postavljena pitanja, kako u smislu potvrde, ali i eventualne negacije predočenih navoda”, kazao je Vukšić.

Vukšić
Vukšićfoto: Boris Pejović

Sagovornici “Vijesti” kažu da vjeruju da bi se odgovor na pitanja - ko je, od kada i zbog čega prisluškivao SDT-a, mogao pronaći u računaru nađenom u stanu u kojem je, kako se sumnja, u petak samoubistvo izvršio nekada visoki funkcioner ANB-a Luka Bulatović.

Oni tvrde i da je Bulatović jedno oproštajno pismo namijenio porodici, a drugo Katniću i visokim policijskim službenicima, zatraživši da se glavnom specijalnom tužiocu preda računar koji je u subotu navodno vještačen.

Bulatović je u februaru, u svojstvu građanina, dao iskaz u Specijalnom policijskom odjeljenju, u sklopu izviđaja SDT-a zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara i novinara. Optužnica u tom slučaju podignuta je protiv nekadašnjeg šefa tajne službe Dejana Peruničića i službenika ANB-a Srđana Pavićevića...

Bulatović, dugogodišnji visokopozicionirani operativac tajne službe, smijenjen je nakon dolaska Vukšića na čelo ANB-a.

Bulatović u računaru ostavio Katniću poruke lične prirode?

Muk - tako se jednom riječju mogu opisati reakcije nakon samoubistva Bulatovića i afere koja je uzdrmala bezbjednosni sektor nakon što je u prostrijama SDT-a pronađen prislušni uređaj.

U oba slučaja istragu je pokrenulo Specijalno državno tružilaštvo, čijem je čelniku - Milivoju Katniću, Bulatović ostavio oproštajno pismo.

Prva vjerovanja istražitelja navodno su bila da bi se u računaru mogao naći odgovor na pitanje zbog čega je Bulatović sebi oduzeo život, ali i dalje nije poznato da li su se pokazala kao tačna. Istražitelji zvanično ne saopštavaju ništa o slučaju. Prema pouzdanim informacijama, računar je tokom vikenda bio predmet vještačenja, a jedina informacija koja je “procurjela” jeste da je pregledom navodno utvrđeno da je Bulatović ostavio Katniću poruke “lične prirode”.

Nejasno je, međutim, zbog čega bi se Bulatović lično obraća Katniću. Tokom sudskog postupka u slučaju “Državni udar” javno je pročitan broj telefona agenta koji je bio u telefonskoj komunikaciji sa jednim od optuženih. Navodno, taj broj koristio je Bulatović.

Samoubistvo Bulatovića i prislušni uređaj pronađen u SDT-u za sada navodno niko ne povezuje.

Bonus video: