"planirana prodaja 322 smještajne jedinice po cijeni jedne od pola miliona eura"

Leković: Bivša Vlada prodajom atraktivne parcele 2019. godine, oštetila Bar i CG za više miliona eura

"Bivša Vlada je zloupotrebljavajući svoj položaj umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijednu državnu imovinu površine 27.972 m2 u centru grada prodala za samo 3.692.304 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million", saopštio je Leković

9875 pregleda 40 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Bivša Vlada se bavila prodajom zemljišta na najatraktivnijem barskom DUP-u Topolica III više puta. Prvo je 2018. godine pokušavala da proda urbanističku parcelu po nevjerovatnoj cijeni od samo 92 eura po m2, da bi se, nakon otkrivanja afere od strane Demokrata, prebacila na susjedne nepokretnosti sa pravom raspolaganja Opštine Bar.

To je kazao predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković, a u vezi sa najavom izgradnje novog hotela sa pet zvjezdica u Baru.

Leković kaže da kao odbornik i predstavnik građana se smatra dužnim da u njihovo ime reaguje i iznese činjenice i okolnosti, ali da prije svega želi da istakne da se kako on, tako i građani Bara raduju bilo kojoj investiciji koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, a da samo nedobronamjerni mogu u tom dijelu kritikovati ovu ili bilo koju drugu investiciju.

"Na naše insistiranje Opština Bar zaključkom utvrđuje početnu minimalnu cijenu zemljišta u iznosu od 380 eura/m2, i postavlja je kao uslov za davanje saglasnosti. Kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena i od strane Uprave za nekretnine u iznosu od 410 eura/m2, Vlada ubrzo odustaje i od ove prodaje", kazao je on.

Dodaje i da nakon ovih neuspjelih pokušaja Vlada zaobilazi Opštinu Bar te konačno uspjeva i 2019. godine prodaje skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 eura/m2 konzorcijumu „LSG“, te da se u vezi sa ovom konkretnom prodajom postavlja se više pitanja.

Leković je upitao kako je moguće da je najatraktivnije barsko zemljište prodato po ovako niskoj cijeni, ali i kako je moguće da je pandan za procjenu vrijednosti ovog zemljišta uzeta vrijednost imovine u Lučicama, Opština Budva.

"Kako je moguće da u Izvještaju o procjeni predmetne nepokretnosti iz 2019. stoji da će broj smještajnih jedinica za prodaju biti samo 100, da bi u izvještaju nove Vlade saznali da se planira prodaja svih 322 smještajnih jedinica, što enormno podiže zaradu novom investitoru?", upitao je Leković.

zemljište Bar
foto: Demokrate

Takođe dodaje pitanje da i ako u predmetnom izvještaju o procjeni stoji da je postojećim DUP-om data mogućnost izgradnje hotelskog kompleksa maksimalnog kapaciteta do 200 mjesta, da li će prodaja 322 smještajne jedinice u praksi značiti da se u Baru neće graditi hotel već zgrade za prodaju stanova?

"Da li je procjenu ove vrijedne imovine radila ista Sanja Radović čiji je nalaz u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, okarakterisan od strane SDT-a kao citiram: “totalno pristrasan, nekompetentan i neprofesionalan”? Izvještaj je rađen u predmetu pred podgoričkim Višim sudom protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji se tereti da je prodajom opštinske zemlje kompaniji “Carine” za 165 eura po kvadratu - oštetio lokalni budžet", navodi se u njegovom saopštenju.

Prema njegovim riječima, razlog zbog čega je sve ovo značajno leži u tzv. rezidualnoj metodi koja je korišćenja prilikom procjene predmetne imovine 2019. godine, a čiji je jedan od osnova minimalna očekivana zarada koju investitor očekuje za sebe, a koja je kako sada saznajemo mnogo veća, "jer se planira prodaja ne 100 već 322 smještajne jedinice po cijeni jedne od pola miliona eura, što dostiže ukupnu cifru od preko 150 miliona eura samo od prodaje"

"I laiku je jasno da je 132 eura po metru kvadratnom na samo 100 metara od morske obale izuzetno niska cijena, bez obzira na tržišta kretanja i ostale parametre. Bivša Vlada je zloupotrebljavajući svoj položaj umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijednu državnu imovinu površine 27.972 m2 u centru grada prodala za samo 3.692.304 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million, čime je nanijela višemilionsku štetu kako Opštini tako i državi Crnoj Gori, za šta mora odgovarati pred nadležnim organima", istakao je Leković.

Preporučujemo za Vas