odbor za bezbjednost i odbranu

Konjević traži kontrolno saslušanje ministarke Injac

Lider SDP-a pozvao da se ispitaju navodi o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu

3957 pregleda 31 reakcija 32 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević uputio je predsjedniku tog tijela Milanu Kneževiću inicijativu za kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac, na temu: “Prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu”.

"Ministarka odbrane Olivera Injac, je prema tvrdnjama više medija i objavljene dokumentacije, svjesno ignorišući odluke nadležnih komisija Ministarstva i izigravajući zakonske procedure, diskriminatorski odlučivala o odlasku kadeta na školovanje za pilote na Vojnoj akademiji u Grčkoj", navodi Konjević u dopisu.

Neophodno je, kako je kazao, da Odbor hitno utvrditi činjenično stanje i provjeri da li je rang lista nadležne komisije Ministarstva mijenjana na način da je diskriminisan kandidat koji je ostvario najbolje rezultate.

"Ukoliko se utvrdi da se vršila nezakonite izmjene na štetu jednog od kandidata, onda je jasno da osoba poput Injac ne može ostati na mjestu ministarke odbrane zbog niza zloupotreba koje narušavaju ugled ministarstva. Nužno je ispitati medijske optužbe i utvrditi da li je bilo diskriminacije i da li je ona inicirana željom za obračunom sa specijalnom tužiteljkom, jer bi to predstavljalo jasno antiustavno i antizakonsko djelovanje, zloupotrebu Vojske Crne Gore sa ciljem vršenja pritiska i onemogućavanja zakonitog rada drugih državnih organa", naveo je Konjević.

Preporučujemo za Vas