Budžet u predizborne svrhe, završni računi fingirani

Na sjednici SO Nikšić, v.d. sekretara Sekretarijata za finansije Zoran Šoškić najavio krivične prijave protiv predstavnika bivše vlasti zbog nenamjenskog i nezakonitog trošenja para

5315 pregleda 0 komentar(a)
Šoškić na jučerašnjoj sjednici SO Nikišić, Foto: Svetlana Mandić
Šoškić na jučerašnjoj sjednici SO Nikišić, Foto: Svetlana Mandić

Prethodna lokalna uprava u Nikšiću je budžet za ovu godinu planirala u skladu sa predizbornim aktivnostima, pa se tako nalaze stavke koje prethodnih godina nije bilo ili nijesu realizovane, poput naknade za novorođenčad, rješavanje stambenih pitanja licima u stanju socijalne potrebe, subvencije za mlijeko, žensko preduzetništvo, sanacija fasada, i za te svrhe je iz lokalnog bužeta isplaćeno 571.000 eura.

To je na sjednici Skupštine opštine Nikšić kazao Zoran Šoškić, v.d. sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo.

Kako je istakao, isplate za socijalna davanja su nekoliko dana pred izbore iznosila i po 300 eura, asfaltiranja su vršena po partijskom ključu, a završni računi su fingirani.

Prethodna lokalna uprava je, prema njegovim riječima, za prva četiri mjeseca ove godine potrošila 3,2 miliona “čak i na nezakonit način” zbog čega će podnijeti krivične prijave.

Kako je Šoškić kazao, ne zna da li je takvo postupanje lokalne uprave bila “zla namjera” da se nova vlast ostavi sa što manje novca na računu, ali siguran je da nije bilo u interesu građana na ovakav način trošiti budžetska sredstva.

”Prethodna vlast je sve ovo vrijeme fingirala završne račune. Tako je iskazala da je na računima poslovnih banaka 31.12. 2020. imala 4,7 miliona, a trebalo je da iskaže 3,7 miliona, jer obaveze iz te godine u iznosu od nešto preko milion eura nije plaćala već je iste pisala zadnjeg dana u godini, a plaćala početkom naredne”, kazao je Šoškić.

Prema njegovim riječima, rashodi za tekuće održavanje su 992.000 eura i veći su za preko 579.000 u odnosu na isti period prošle godine. Na tekuća održavanja za javnu infrastrukturu izdaci su 30. juna ove godine iznosili 976.000, što je preko 570.000 više u odnosu na isti dan prošle godine.

”Ako se za posmatrani period uzmu samo prva četiri mjeseca ove godine, u vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću, i isti period prošle, nije teško zaključiti da je odlazeća vlast ta sredstva koristila za svoje predizborne aktivnosti. Odlazeća vlast za razliku od prethodnih godina se trudila da preko Komunalnog preduzeća i Vodovoda po prvi put održi na neki veći nivo komunalni red pa je uložila veoma velika sredstva”, kazao je Šoškić. Prema njegovim riječima, Vodovod je za prva četiri mjeseca ove godine izveo radove u vrijednosti od 919.000 eura, što je za 549.000 više u odnosu na isti period prošle godine. Transferi institucijama, NVO i pojedincima su za prvih šest mjeseci ove godine bila veća za 542.000 eura u odnosu na isti period prošle godine.

”Za investicione objekte visoko i niskogradnje za prvih šest mjeseci potrošeno je nešto više od milion eura, što je više za 584 hiljade u odnosu na posmatrani period prošle godine i svi su utrošeni za prva četiri mjeseca tekuće godine. Treba istaći da su i ove investicione aktivnosti služile isključivo u predizborne svrhe”, istakao je Šoškić.

Prema njegovim riječima, postoje ulice koje su u privatnom vlasništvu i asfaltirane su bez prethodno sprovedene eksproprijacije, pa je na osnovu tužbi za te svrhe do sada iz budžeta isplaćeno 272.000 eura, a trenutno je aktivno 12 predmeta u kojima tužioci na ime naknada od Opštine potražuju 186.000.

Kazao je i da Egalizacioni fond ne prikazuje realno stanje stvari jer je 11. novembra prošle godine tadašnji predsjednik Opštine Dragan Perović podigao pozajmicu od preko 800 hiljda eura iako za tim nije bilo nikakve potrebe jer je tada na računu bilo 1,9 miliona eura i na Prvoj banci tri miliona deponovanih sredstava uz minimalnu kamatu, već da je cilj bio samo fiktivno uvećanje stanja na računu 31. decembra.

Boris Muratović, predsjednik Kluba odbornika koalicije Evropski tim za Nikšić, kazao je da je ekonomija živa materija i da se ne može vršiti “upoređivanje podataka mjesec na mjesec”, već da se moraju uključiti i ostali interni i eksterni faktori koje regulišu ekonomiju unutar države i na globalnom nivou.

Kazao je i da je sve što je prethodna lokalna vlast radila, radila u cilju boljeg života sugrađana, a ne da bi se pobijedilo ili ne na izborima, kao i da je legitimna praksa da novi predsjednik uvede neke novine za dobrobit građana.

Odbornik DPS-a, Rajko Perović kazao je da nije sve tako crno kao što je Šoškić predstavio, da je prethodna lokalna uprava, zajedno sa Vladom, dosta uradila za grad i pomenuo uređenje Trga, izgradnju zaobilaznice, kolektor, kao i da nije bilo subvencija za mlijeko da ne zna da li bi “farmeri mogli da prežive”.

Pozvao je policiju i tužilaštvo da ispitaju sve navode i procesuiraju pojedince za koje se utvrdi da su nelegalno radili.

”Ko je god jedan dinar uzeo tužilaštvo je bilo dužno i do sada, i policija, da reaguje. Ako je svaki godišnji izvještaj fingiran zna se šta slijedi. Ako se neko ogriješio o zakon, izvolite gospodo. Nenormalno mi je da branim nekoga ako je kriv. Ne prihvatam da se nijedan pojedinac ogriješio o zakon jer mu je to rekao DPS. Nikada na sjednicama opštinskih i glavnih odbora u životu nijesam čuo da je nekome rečeno da radi mimo zakona. Za nijednog čovjeka koji se bude ogriješio o zakon neću imati jedan posto razumijevanja, bez obzira iz koje partije dolazi. Partija sa tim nema veze”, poručio je Perović.

”Podržavam da svi koji su radili protivzakonito treba da budu procesuirani, da smo mi Nikšićani prije svega i podržavam da treba da se radi zajedno, samo što ste se vi toga mnogo kasno sjetili”, kazala je Tamara Ćalasan, iz koalicije Za budućnost Nikšića.

Bonus video: