JEDNOGLASNA ODLUKA

Odbor podržao strože kazne za obljubu djece i nemoćnih

Predloženo je Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, kao matičnom odboru, da predloži Skupštini usvajanje predloga

4907 pregleda 125 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost jednoglasno je podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, kojim su predviđene strože kazne protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih lica.

“Nakon rasprave, Odbor je jednoglasno podržao Predlog zakona i predložio Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, kao matičnom odboru, da predloži Skupštini usvajanje Predloga”, navodi se u saopštenju, kako prenosi Portal RTCG.

Vlada je utvrdila Predlog u aprilu i tražila da se donese po hitnom postupku.

Za sva krivična djela protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih lica, predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora.

"Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina”, navdi se u obrazloženju Vlade.

To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela.

“Skrećemo pažnju široj javnosti da ovdje predložene kazne zatvora koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju, ali da bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija", navodi se u obrazloženju.

Preporučujemo za Vas