biće održana 28. oktobra na Cetinju

Iduće nedjelje obilježavaju 115 godina parlamentarizma

Na Cetinju je 31. oktobra u Zetskom domu konstituisana prva crnogorska Narodna skupština, pa je to dan početka parlamentarizma u Crnoj Gori

3857 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crnogorski parlament obilježiće iduće nedjelje 115 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori, na posebnoj sjednici u Vladinom domu na Cetinju.

Dan parlamentarizma u Crnoj Gori slavi se 31. oktobra, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

Ustavom za knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine oblik vladavine je zamijenjen ustavnim parlamentarnim sistemom.

Tada je ustanovljeno da je knjaževina Crna Gora nasljedna i ustavna monarhija, narodno predstavništvo je Narodna skupština, koja zamjenjuje dotadašnje narodne zborove, sastanke i vijeća u Crnoj Gori.

Tadašnjim Ustavom određeno je da se Narodna skupština sastoji od poslanika koje je narod slobodno izabrao i onih koji dolaze po položaju.

To su mitropolit crnogorsko-primorski, arcibiskup barski i primas srpski, muftija crnogorski, predsjednik i članovi Državnog savjeta, predsjednik Velikog suda, predsjednik Glavne državne kontrole i tri brigadira koje imenuje knjaz Gospodar.

Saglasno Ustavu za knjaževinu Crnu Goru, 7. jula 1906. godine donijet je Zakon o izborima narodnih poslanika po kojemu su održani izbori 27. septembra.

Na Cetinju je 31. oktobra u Zetskom domu konstituisana prva crnogorska Narodna skupština, pa je to dan početka parlamentarizma u Crnoj Gori.

Posebna sjednica Skupštine Crne Gore, posvećena ovom jubileju, biće održana 28. oktobra na Cetinju.

Preporučujemo za Vas